nieuws uitgelicht

Thigh gap hip, maar gevaarlijk schoonheidsideaal

Thigh gap hip, maar gevaarlijk schoonheidsideaal In 2013 is er in Nederland en België, overgekomen vanuit Amerika, een nieuw schoonheidsideaal onder vrouwen ontstaan. De zogenaamde “thigh gap". Een ‘thigh gap” zijn dunne benen met ruimte ertussen. Bij een 'thigh gap' gaat het om de ruimte tussen de dijen. Deze ruimte ontstaat wanneer de benen zo dun zijn dat ze elkaar niet kunnen raken. Deze rage is vooral in Amerika heel erg populair. Zo hebben fans van Cara Delevingen voor haar reeds een eigen Twitter pagina aangemaakt. De Twitter pagina van Cara Delevingen staat volledig in het teken van haar thigh gap en heeft reeds ruim 1.800 volgers. Artsen en voedingsdeskundigen maken zich ernstig zorgen over dit schoonheidsideaal. Het gevaar van het willen hebben van een thigh gap zit er namelijk in dat vrouwen zich ernstig moet uithongeren om een zichtbare thigh gap te kunnen krijgen. Bij het willen hebben van een thigh gap is het krijgen van een eetstoornis dan ook een op de loer liggende bijkomende nadelige factor.

Thigh gap

Cara Delevingne / Bron: Christopher Macsurak, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Cara Delevingne / Bron: Christopher Macsurak, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
De thigh gap is een onreëel schoonheidsideaal die in eerste instantie is ontstaan bij jonge mannen. Dit ideaal is echter doorgegroeid tot een echte hype onder jonge meiden. De zogenaamde thigh gap is een tussenruimte tussen de dijen, terwijl men rechtop staat en beide knieën elkaar raken. Men streeft naar een thigh gap vanuit het idee, dat men hier aantrekkelijker door wordt.

Ontstaan van de thigh gap

Het was de realityster Millie Mackintosch die de nieuwe trend heeft ontketend. De realityster Millie Mackintosch is bekend uit de serie “Made in Chelsea”. De thigh gap ontstond toen de realityster Millie Mackintosch een fotoshot van haar benen op Twitter en instagram had geplaatst. Haar 739.000 volgers kregen door de shot een mooi beeld van haar thigh gap. Ook vertelt de realityster Millie Mackintosch dat haar eetpatroon door de weeks verstandig is, geen suiker of geraffineerde koolhydraten. In het weekend eet de de realityster Millie Mackintosch:
  • een warm ontbijt,
  • een geroosterd diner,
  • en na het stappen een afhaal pizza.

Sociaal media

De thigh gap is ook een hype op diverse sociale mediasites geworden. De meest bekende sociaal mediasites zijn:
  • Twitter
  • Facebook
  • Tumblr
  • Instagram.
Op deze sites openen meiden verschillende pagina's. Dit met het doel om zo elkaars verwoede pogingen om een thigh gap te bereiken te kunnen volgen. Zodra iemand, een foto kan laten zien van haar behaalde thigh gap, dan is zij de held van de dag en wordt ze aanbeden door vele hopeloze vrouwen. Door vrouwen die keer op keer, in hun poging tot het ultieme schoonheidsideaal, een teleurstelling krijgen te verwerken.

Onreëel

Het streven naar een thigh gap is een onreëel schoonheidsideaal. Een thigh gap is alleen normaal bij jonge meiden, vaak nog onder de achttien jaar, die nog niet volgroeid zijn. Onder volwassen vrouwen is een thigh gap echter maar voor enkele vrouwen weggelegd. Deze vrouwen hebben ene thigh gap al van nature.

Thigh gap operatie

Voor de meeste vrouwen is het nastreven van een thigh gap zeer ongezond en ook nog erg gevaarlijk. Een thigh gap kan namelijk alleen worden verkregen door het lichaam extreem te laten uithongeren. Hierdoor gaat het nastreven van een thigh gap vaak gepaard met een eetstoornis. Bij een eetstoornis kan gedacht worden aan anorexia. Hoewel een thigh gap en een gezond lichaam volgens vele artsen en voedingsdeskundigen niet samen gaan, denken artsen die verbonden zijn aan een kliniek in Engeland hier heel anders over. In de kliniek LoveLite, waar men gespecialiseerd is in cosmetische ingrepen, bieden ze een behandeling aan die inspeelt op het volgen van het schoonheidsideaal: de thigh gap.

Cosmetische ingrepen

Om een thigh gap te krijgen worden er daarom zelfs cosmetische ingrepen uitgevoerd. De cosmetische ingrepen zijn nodig als vrouwen een kloof willen hebben tussen de dijen. De thigh gap is nu het nieuwe schoonheidsideaal voor vrouwen geworden. De wens om een thigh gap wordt versterkt door het zien van andere vrouwen die bij het lopen een kloof hebben tussen de dijen. Het is bijna niet mogelijk om door veel te sporten of het volgen van een streng dieet aan een thigh gap te komen. Om een kloof tussen de dijen te krijgen gaan de vrouwen over tot een cosmetische ingreep. De vraag naar een cosmetische ingreep zou met 240% gestegen zijn. Deze cosmetische behandeling is de zogenaamde Lipoglaze, waarbij vet uit de bovenbenen wordt gezogen. De vetcellen die in de benen overblijven worden bevroren, zodat ze uiteindelijk vanzelf zullen afsterven en door het lichaam worden afgevoerd. Volgens de artsen van LoveLite is deze behandeling geheel ongevaarlijk. Toch zijn veel artsen nog huiverig voor deze methode, omdat deze behandeling het lichaam zou uitputten en vrouwen extra zouden sterken in het trouw blijven aan hun eetstoornis en het vormen van een onreëel lichaamsbeeld.

Lipoglaze

De cosmetische ingreep om een thigh gap te krijgen wordt een Lipoglaze genoemd. Bij een Lipoglaze wordt het aanwezige vet uit de bovenbenen gezogen en de achterblijvende vetcellen worden bevroren. Deze vetcellen sterven vervolgens af en worden door het lichaam zelf afgevoerd.

Eetstoornis

Bron: Scottmliddell, RgbstockBron: Scottmliddell, Rgbstock
Bestrijders van eetstoornissen zijn vel gekant deze nieuwe trend. Volgens deze bestrijders heeft bijna geen enkele vrouw met een gezond gewicht een thigh gap. Vrouwen met een eetstoornis worden in de regel geweigerd voor een cosmetische ingreep om langs een cosmetische ingreep een thigh gap te krijgen. Met afslankpillen, extreem sporten of een dieet van babyvoeding worden volgens voedingsdeskundigen de normen van een gezond leven overschreden en dit enkel met het doel om de trotse eigenares te worden van een thigh gap.

Rolmodellen

De meest bekende rolmodellen voor deze thigh gap zijn onder anderen:
  • de celeberties Cara Delevingne en Eleanor Calder,
  • de vriendin van One Direction-zanger Louis Tomlinson.

Lees verder

© 2013 - 2023 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevaarlijke trends onder jongerenGevaarlijke trends onder jongerenOnder de jeugd ontstaan regelmatig nieuwe trends en nieuwe hypes. Sommige daarvan zijn onschuldig, maar dit geldt lang n…
Vrouwen lijden onder schoonheidsideaalBijna alle vrouwen herkennen dit wel. Je zapt thuis in je luie stoel met een bak chips en er verschijnt een cosmetische…
Lotusvoetjes, inbinden van voetenLotusvoetjes, inbinden van voetenHet inbinden van voeten werd in China vooral gedaan tussen het jaar 900 en 1911 na Christus. Het was een schoonheidsidea…
Slank zijn, was niet altijd een schoonheidsideaalSlank zijn, was niet altijd een schoonheidsideaalSchoonheidsidealen zijn zeer subjectieve voorstellingen van schoonheid in een bepaalde periode. Ons huidige uitgesproken…

Werkt retinol net zo goed als tretinoïne crème?Tretinoïne crème, ook wel Vitamine A zuur crème genoemd, is het enige middel waarvan bewezen is dat het rimpeltjes echt…
Hoe maak ik mijn eigen niacinamide crème?Er zijn veel stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze echt iets kunnen doen voor de huid. Ook niacinamide, o…
Bronnen en referenties
Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.