Werking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmes
Op de verpakking van gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmecrèmes kom je veel verschillende ingrediënten tegen. Ook over de werking van gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmes op huid en rimpels vliegen beloften om je oren. Ingrediënten in gezichtscrèmes en antirimpelcrèmes, wat doen ze nu echt voor onze huid en rimpels? Wordt huidveroudering inderdaad teruggedrongen? Hoe zit het bijvoorbeeld met de werking van retinol, fruitzuren en vitamines in gezichtscrèmes en antirimpelcrèmes?
Maar wat betekenen de termen nu precies die we op verpakkingen van gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmes tegenkomen voor onze huid en rimpels en wat doen bepaalde ingrediënten zoals retinol, fruitzuren en vitaminen dan voor onze huid en rimpels?
De werking van vitamine A en retinol op huid en rimpels
Aan gezichtscrèmes en antirimpelcrèmes worden diverse soorten vitaminen toegevoegd. Bijvoorbeeld vitamine A, vitamine E. Deze vitaminen hebben dan als doelstelling om onze huid te voeden. Vitamine A is een echte huidverjonger. Deze vitamine helpt om
extra collageen en elastische weefsels aan onze huid toe te voegen. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Retinol heeft de eigenschap om de opperhuid te penetreren en daar de aanmaak van fibroblasen te stimuleren. (fibroblasten zijn cellen in de lederhuid die collageen en elastische weefsels maken). Dat is mooi, maar helaas is retinol heel kwetsbaar: het verliest snel zijn werking wanneer het in aanraking komt met zuurstof en licht. Vitamine E werkt voedend en antioxiderend. Huidveroudering geschiedt door vrije radicalen. Vitamine E bestrijdt deze vrije radicalen. Vitamine E heeft dan ook nog een verzachtende en vochtinbrengende functie.
De werking van enzymen en Q10 op huid en rimpels
Enzymen zijn
eiwitten die veel biochemische processen op gang brengen en uitvoeren. In de huid zijn enzymen voordurend in de weer om cellen van voeding te voorzien en afvalstoffen af te voeren. Enzymen worden aan huidverzorgingcrèmes toegevoegd om de energieproductie in de huid te stimuleren en de stofwisseling te bevorderen.
Q10 is een co-enzym met een anti-oxiderende werking. Het zet enzymen ertoe aan de huidcellen beter te beschermen. Bepaalde onderzoeken geven aan dat een crème met Q10 inderdaad een gunstige invloed op rimpels heeft.
De werking van fruitzuren en zuren op huid en rimpels
In sommig gezichtscrèmes en antirimpelcrèmes zitten
alfahydroxyzuren die uit melksuikers en fruit komen. Ze worden door fabrikanten fruitzuren genoemd, dat klinkt gezond. Alfahydroxyzuren zijn: citroenzuur, melkzuur, appelzuur, wijnsteenzuur en ascorbinezuur (vitamine C). Ook worden er in gezichtscrèmes en antirimpelcrèmes bètahydroxyzuren gebruikt zoals salicylzuur. Nu kunnen crèmes met fruitzuren inderdaad helpen om rimpels af te vlakken, de huidstructuur en -kleur verbeteren, poriën ontstoppen, acné verhelpen. De huid wordt inderdaad gladder wanneer crèmes met fruitzuren in hoge concentraties worden gebruikt. Helaas geven hoge concentraties fruitzuren wel bijwerkingen, zoals zwellingen, pijn en mogelijk brandwonden. Nu hebben mensen met veel rimpels een huid die vaak door de zon verouderd is, en een andere bijwerking van fruitzuren is dat je huid gevoeliger voor zonlicht wordt.
De werking van ceramiden op huid en rimpels
Ceramiden zijn een tussencelstof: ze vullen de ruimte op tussen de cellen en gaan op deze manier verdamping van vocht en dus uitdroging tegen. Ceramiden maken deel uit van een membraannetwerk tussen de cellen dat onze huid soepel en vochtig houd. Ceramiden zijn
vet en verwant aan de ceramiden in de opperhuid, dus bij een droge huid hebben ze wel effect.
De werking van liposomen op huid en rimpels
Liposomen zijn microscopische bolletjes die gemaakt worden uit vettige subsanties waaronder fosfolipiden (deze zijn natuurlijke componenten van de celmembraan). De
fosfolipiden in cosmetica hebben een andere samenstelling dan de lipiden in de huid. Als fosfolipiden met water worden vermengd dan kunnen ze liposomenbolletjes maken. Liposomen in crèmes zouden in de onderliggende huid doordringen, en de meegebrachte ingrediënten deponeren. Het is wel heel moeilijk om liposomen te produceren en ze in producten goed te houden. Uit een onderzoek blijkt dat van 100% van de producten die liposomen zouden bevatten, maar in 7% van die producten liposomen terug te vinden waren.