Het verouderingsproces van de huid

Het verouderingsproces van de huid Niemand ontkomt er aan, ondanks alle middelen die we smeren of inspuiten en huid die we oprekken. Het lichaam veroudert en de huid veroudert mee. Het proces van achteruitgang begint eigenlijk al tussen 25 tot 30 jaar, wat mogelijk vragen oproept bij de gemiddelde leeftijden die we als mens heden ten dagen bereiken. Op allerlei vlakken is de ontwikkeling van de mens verder gegaan en hygiëne en medische ontwikkeling draagt bij aan het proces. Niets doen en afwachten tot het verval start kan, maar met een beetje verzorging kom je een heel eind. Met de hygiëne van tegenwoordig neem je al een deel van de verzorging van de huid op je. Maar om een zo soepel als mogelijke huid te houden, is net even iets meer nodig.

Het proces

De huid vernieuwt zich continu en vult aan waar een oneffenheid zich voordoet, alsof het een automatisch proces is. Je lichaam inclusief de huid herstelt tijdens de nachtelijke uren. Vanaf ongeveer je 25ste levensjaar (kan ook iets ouder, maar uiterlijk rond je 30ste levensjaar) start het “verval”. Dit klinkt hard, maar is uiteraard een heel geleidelijk proces. De eerste tekenen zie je vaak in kleine lachrimpels bij de ogen en als je er aanleg voor hebt, ook bij de mond.
Dit impliceert wel dat het aan te raden is om tijdig met een goede huidverzorging te beginnen. Niet dat het alleen daar vanaf hangt, uiteraard spelen de genen die je meekrijgt ook een grote rol. Maar met een goede huidverzorging help je wel mee in het “bewaren” van de huid.

Zichtbare veroudering van de huid

De opperhuid verliest de bekende souplesse, wordt langzaam dunner en droger en wordt meer kwetsbaar. De lederhuid die onder de opperhuid ligt verliest aan bindweefsel, ook wel bekend als collageen, en elastine vezels. De bloedvaten trekken zich wat meer terug en de functie van de talg neemt af, waardoor de huid dus wat droger gaat worden.

Wat te doen?

Dagelijks

Sommige mensen gaan enig moment als een bezetene smeren, maar niet doordacht aan de slag gaan heeft niet zoveel zin. Je huid soepel en fris houden doe je door je huid dagelijks te reinigen, in de ochtend voordat je dagcrème aanbrengt. De reiniging en de dagcrème is afhankelijk van je huidtype. Als je dit niet weet, kan je dit in de betere drogisterij/parfumerie of bij de schoonheidsspecialist laten meten. In de avonduren reinig je het gezicht weer en breng je nachtcrème, eventueel ook een aparte voor de gevoelige huid rond de ogen, aan. Breng je crèmes altijd kloppend aan op de schone huid, zo klopje als het ware de voedingsstoffen in de huid.

Periodiek

Naast je dagelijkse verzorging kan je ook nog regelmatig wat extra’s doen of laten doen bij de professional. Niet alles heeft aangetoond resultaat, maar sommige zaken wel. Enkele voorbeelden:
  • Denk aan een goede scrubbeurt voor het gezicht om de dode huidcellen te verwijderen en een frisse huid te krijgen, waar ook crèmes beter in opgenomen worden. Let alleen op met scrubben als je couperose hebt (die kleine rode adertjes). Je kunt met een scrub het proces namelijk verergeren. Neem in dat geval een specifiek product voor de couperose huid.
  • Je kunt ook aan een masker denken. Het is afhankelijk van het soort masker wat je neemt, wat de uitwerking is. Let bij een masker ook altijd op of het daadwerkelijk iets voor je huid doet. Sommige maskers hebben maar enkele minuten nodig om hun werking te doen en met andere ben een half uur onder zeil. Combineren met bijvoorbeeld iets ontspannends doet extra goed.
  • Een fruitzuurbehandeling kun je ook ondergaan en levert je een gladder en steviger huid op. Een reeks organische fruitzuren stimuleren de huid tot aanmaak van nieuwe cellen en de vochtbalans betert. Goed voor de doorbloeding van de huid, maar ook als je pigment- of ouderdomsvlekken hebt.
  • Heb je ooit eerder, bijvoorbeeld door hardnekkige acne, een onregelmatige huid opgelopen, dan kan een dermabrasie behandeling uitkomst bieden. Het beste is een serie behandelingen bij de professional te ondergaan. Er zijn ook sets voor thuis en als je hier gebruik van wilt maken, laat je dan eerst goed voorlichten door de professional. Pas het bijvoorbeeld toe aansluitend op een of meerdere behandeling bij de professional.

Van binnen uit

Maar wat je er ook aan de buitenkant aan doet, vanuit de binnenkant niets doen is niet goed. Dat wil zeggen dat het goed voor de huid is als je goede voedingsstoffen binnen krijgt. Neem voldoende vers fruit en verse groenten (met name goed voor de antioxidanten), drink zo’n 1,5 liter per dag en leef een beetje regelmatig. Dit klinkt misschien saai, maar wil niet zeggen dat je je niets meer mag veroorloven. Het gaat er alleen om dat je het een beetje compenseert.

Verder is stress zoveel als mogelijk vermijden ook belangrijk, genoeg slaap nemen en is niet roken belangrijk. Neem je een glas alcohol, compenseer ieder glas dan met een glas water… en drink met mate.

Tenslotte weten we allemaal dat zonlicht goed voor het lichaam is. Vitamine D doe je echter al binnen 15 tot 20 minuten buiten op en daar hoef je niet voor te gaan liggen bakken. Toch een kleurtje, smeer de delicate huid dan regelmatig in met een hoge beschermingsfactor en zoek de schaduw regelmatig op (word je ook nog bruin van). Behalve een mooiere huid vergroot je de kans om huidkanker te vermijden.

Tot slot

De veroudering kan je niet tegenhouden, maar als je goed met de huid omgaat kan je het proces wel vertragen. Bovendien zie je er een stuk frisser uit… en dat wordt nog meer benadrukt als je ook lekker in je vel zit en je gezicht regelmatig een lach vertoont.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Crème, het tovermiddel voor een mooie huidEen mooie huid willen we allemaal. Al van jongs af aan leren wij van ouders, kennisse, vrienden en vriendinnen en reclam…
Dermabrasie: afschaven van de huidDermabrasie: afschaven van de huidDermabrasie is het afschaven van de bovenste huidlaag. Vaak wordt dit toegepast bij ernstige acne of bij verlies van ela…
Veranderingen van de ouder wordende huidVeranderingen van de ouder wordende huidOnze huid is uitgerust met systemen om zichzelf te verzorgen en te vervangen. Al na je twintigste levensjaar begint dit…

Felgekleurde haarlokkenOmbre haar is al eventjes in de mode. Om dit mode verschijnsel naar een nieuw level te brengen is het nu modieus om in d…
Haarverzorging voor de verschillende haartypenHaarverzorging voor de verschillende haartypenDoor een juiste shampoo en crèmespoeling te gebruiken, houd je het haar gezond en mooi. Lang haar, haar dat veel geföhnd…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.