Dermabrasie: afschaven van de huid

Dermabrasie: afschaven van de huid Dermabrasie is het afschaven van de bovenste huidlaag. Vaak wordt dit toegepast bij ernstige acne of bij verlies van elasticiteit van de huid. Maar ook bij zwangerschap, littekens, een tatoeage of een doffe of grauwe huid kan behandeld worden met dermabrasie of micro-dermabrasie.

Wat is dermabrasie en micro-dermabrasie?

Dermabrasie is het afschaven van de bovenste huidlaag met behulp van een apparaat. Hiermee worden oppervlakkige oneffenheden weggehaald. Het valt een beetje te vergelijken met een schuurmachine die oneffenheden weghaalt en daardoor het oppervlak glad laat aanvoelen. Diepe rimpels kunnen afgevlakt worden door wat dieper te schaven. Pigmentvlekken, ouderdomsvlekken, diepe littekens of tatoeages kunnen hier ook mee verwijderd worden. Tevens kunnen onregelmatigheden veroorzaakt door bijvoorbeeld acne met dermabrasie behandeld worden. Dermabrasie kan niet zomaar thuis uitgevoerd worden: meestal gebeurt dit in een gespecialiseerde kliniek of in een ziekenhuis.

Micro-dermabrasie wordt uitgevoerd door een arts, in een kliniek of door een schoonheidsspecialist. Micro-dermabrasie is minder zwaar dan dermabrasie en wordt veelvuldig toegepast voor het verwijderen van kleine littekens, rimpels, pigmentvlekken en tatoeages.

Behandeling: dermabrasie

Dermabrasie mag alleen worden toegepast door een arts. Deze behandeling vergt kunde en ook een goede nazorg. Dermabrasie wordt vaak onder plaatselijke verdoving uitgevoerd, maar bij grote oppervlakken wordt soms gekozen voor algehele verdoving (narcose). De huid wordt vooraf goed schoongemaakt en nadat de verdoving of narcose werkt kan de behandeling beginnen. De arts gebruikt een apparaat met snel ronddraaiende schijven die bestaan uit diamantkorrels of staaldraad. De arts kan de druk bepalen en daarmee de diepte van de laag die afgeschaafd wordt. Er wordt maximaal tot in het laagje van de lederhuid geschaafd. De huid bestaat uit drie lagen: opperhuid, lederhuid en onderhuids bindweefsel. Verder dan in de lederhuid kan er niet geschaafd worden. In de lederhuid bevinden zich bloedvaten en zenuwen.

De huid voelt na de behandeling aan alsof hij verbrand is en kan dus ook pijnlijk aanvoelen. Soms wordt de huid verbonden met, meestal in combinatie met een gel die de genezing bevordert. De huid zal dagelijks ingesmeerd moeten worden met een zalf of crème die de arts voorschrijft. De korsten en zwellingen die kunnen ontstaan zijn een normaal verschijnsel, en verdwijnen na ongeveer twee weken. De huid kan gedurende enkele maanden nog een rode tot roze kleur vertonen. Dermabrasie wordt alleen op de huid van het gezicht toegepast, omdat de huidcellen daar snel vernieuwen. Elders op het lichaam wordt vaker voor micro-dermabrasie gekozen.

Micro-dermabrasie wordt vaker toegepast

Dermabrasie wordt minder vaak toegepast dan micro-dermabrasie. Bij micro-dermabrasie wordt gebruik gemaakt van een apparaat dat onder vacuüm microkristallen over de huid spuit. Oude en dode huidcellen worden op deze manier weggeslepen. Het apparaat zuigt de huidcellen en microkristallen weer op. Er kan meer of minder druk op het apparaat gezet worden, maar er kan nooit zo diep worden weggeschaafd als bij dermabrasie.

Micro-dermabrasie kan naast een arts of kliniek ook worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialist. Verdoving is niet nodig. De behandeling is pijnloos en zacht. Voor de behandeling wordt de huid goed schoongemaakt. Vervolgens worden de huidcellen met behulp van het apparaat verwijderd. de behandeling duurt drie kwartier tot een uur. na de behandeling voelt de huid zacht en fris aan. De huid kan soms wat rood kleuren door de behandeling. Dit trekt vrij snel weer weg. Nazorg met een goede crème of zalf is aan te raden.

Complicaties en nawerkingen

Bij dermabrasie kan de algehele verdoving oftewel narcose altijd een risico met zich meebrengen. Overige complicaties zijn altijd van cosmetische aard. Zo kan de huid een pigmentafwijking vertonen. Vaak is er sprake van verminderde pigment, waardoor de behandelde huid lichter van kleur blijft dan de rest van de huid. Soms ook ontstaat er teveel pigment op de behandelde huid. De huid kleurt dan donkerder. Deze laatste is in de meeste gevallen tijdelijk. De huid kan tijdelijk ook een rode kleur vertonen. Dit verdwijnt, maar soms blijft de huid tot wel een jaar na de behandeling nog lichtrood van kleur.

Wanneer er te diep is geschaafd, kan er littekenweefsel optreden. Dit littekenweefsel verdwijnt niet zomaar. In een enkel geval kunnen de ontstane wonden gaan ontsteken. Deze is meestal goed te behandelen.

Kosten en vergoeding

De behandeling voor micro-dermabrasie kost bedraagt ongeveer 45 tot 120 euro per behandeling, afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Wanneer er meerdere behandelingen nodig zijn, zullen de kosten telkens met dat bedrag verhoogd worden tenzij er een prijsafspraak is gemaakt. De kosten voor dermabrasie liggen een stuk hoger: tussen de 700 en 1500 euro. Ook dit is weer afhankelijk van het te behandelen gebied. De ziektekostenverzekering vergoed deze behandelingen niet. Men zal dus zelf voor de kosten opdraaien.
© 2012 - 2020 Bibiana, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd (overmatige vorming van littekenweefsel)Keloïd is een abnormale reactie van de huid van overmatige vorming van littekenweefsel. Het kan ontstaan door verschille…
Acne littekens, behandelingen en huismiddeltjesAcne littekens, behandelingen en huismiddeltjesAcne is een vervelende huidaandoening die vaak in de puberteit komt opzetten. De aandoening kenmerkt zich door ontstekin…
Soorten littekens en de behandeling ervanSoorten littekens en de behandeling ervanBij littekenvorming is het bindweefsel in de huid beschadigd. Er zijn verschillende soorten, zoals atrofische en hypertr…
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…

Depressies voorkomen en verminderen zonder medicijnenDepressies voorkomen en verminderen zonder medicijnenGeloof het of niet, maar 1 op de 20 mensen hebben last van een vorm van depressie. Depressiviteit komt vooral veel voor…
Geboorteletsel: letsel van de baby tijdens de geboorteGeboorteletsel: letsel van de baby tijdens de geboorteGeboorteletsel is letsel dat bij de baby ontstaat tijdens de bevalling. Een bloeduitstorting op de huid is een lichte vo…
Bronnen en referenties
  • http://www.womenrepublic.co.uk/beauty/cosmetic/dermabrasion.htm

Reageer op het artikel "Dermabrasie: afschaven van de huid"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Bibiana
Gepubliceerd: 12-12-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!