Hoe krijg je een mooie teint en behoud je die?

Hoe krijg je een mooie teint en behoud je die? Iedereen ziet er beter uit met een mooi kleurtje. In de zomer geniet iedereen het liefst zoveel mogelijk van de zon, waardoor ze ook een mooie teint krijgen. Als de zomer dan voorbij is, vervaagt dit bruine kleurtje meestal al snel. Het is belangrijk om langzaamaan bruin te worden, zonder te verbranden, zodat je zo lang mogelijk van je mooie teint kan genieten!

Een mooie teint opbouwen in de zomer

Zodra de zon begint te schijnen wil iedereen zo snel mogelijk naar buiten en meteen van de zon gaan genieten. Juist in het begin wordt nog wel eens gedacht dat het niet nodig is om je in te smeren, de zon is immers toch nog niet zo sterk. Vaak na zo'n eerste dag zon zijn veel mensen dan aan het einde van de dag toch redelijk verbrand. Er wordt meestal gedacht dat dit geen kwaad kan en dat je dan alleen maar sneller bruin wordt, maar niets is minder waar. Elke keer dat je verbrandt, wordt de kans op huidkanker vergroot. Het is dus erg belangrijk om je áltijd in te smeren als je in aanraking komt met zonnestraling. Ook is het zo dat als je langzaamaan een kleurtje krijgt, je deze kleur veel langer vasthoudt. De meeste mensen hebben in het begin genoeg aan factor 15/20, maar dit hangt er af van welk huidtype je hebt.

Verschillende huidtypes

Iedereen heeft een ander huidtype en afhankelijk hiervan kies je je factor. Hieronder een overzicht van de verschillende huidtypes die er zijn.
  • Huidtype 1: mensen met rood of lichtblond haar met een lichte huid (meestal met sproeten) die niet bruin wordt en snel verbrandt.
  • Huidtype 2: mensen met licht haar en een lichte huid die moeilijk bruin wordt en vrij snel verbrandt.
  • Huidtype 3: mensen met donkerder haar en een huid die minder snel verbrandt en makkelijker bruin wordt.
  • Huidtype 4: mensen met donker haar en een iets donkerdere huid die makkelijk bruin kleurt en niet snel verbrandt.

Mensen met huidtype 1 kunnen in de maanden april en mei beter al beginnen met factor 30, terwijl mensen met huidtype 4 in die maanden genoeg hebben aan factor 10. Als je voelt dat je toch verbrandt, ga dan direct uit de zon en smeer je 's avonds in met aftersun. In de maanden juni, juli en augustus is het verstandig om met huidtype 1 factor 40/50 te gebruiken. Huidtype 2 kan het beste factor 30/40 gebruiken. Voor huidtype 3 geldt dan dat ze het beste factor 20/30 kunnen gebruiken en factor 4 heeft voldoende aan factor 15.

Het is belangrijk om je huid goed te verzorgen

Als je je houdt aan bovenstaande richtlijnen en ervoor zorgt dat je minstens 30 minuten vóór het zonnen bent ingesmeerd, dan bouw je heel geleidelijk een bruin kleurtje op. Ook is het belangrijk dat je je regelmatig insmeert. Als je de halve dag in de zon zit, red je het niet met één keer smeren. Probeer je om de 2/3 uur steeds opnieuw in te smeren en daarnaast als je hebt gezwommen ook. Wat ook bijdraagt aan een mooie teint is één keer in de week je lichaam scrubben en je gezicht met een speciale gezichtsscrub. Zorg dat je huid niet uitdroogt door het regelmatig in te smeren met een hydraterende bodylotion of aftersun.

Bruin zonder zon

Je bent de zomer doorgekomen zonder te verbranden, of in ieder geval zo min mogelijk en je hebt een mooie bruine teint. En dan is de zomer plotseling voorbij. Zonder de gelegenheid om je teint bij te houden zal hij snel gaan vervagen. Ter vervanging van de zon kan je gaan beginnen met het smeren van een zelfbruiner. Je hebt hiervan crème, spray, olie en doekjes. Het beste is om te kijken waar jouw huid goed op reageert. Dit verschilt per mens, dus dit kan je niet bepalen aan de hand van reacties van andere mensen. Wel is het belangrijk om een speciale bruiningscrème of spray voor je gezicht te gebruiken. De huid van je gezicht is gevoeliger dan die van je lichaam, dus hier zitten andere bestanddelen in. Een klein onderzoekje op internet kan je wel verder helpen met een keuze te maken uit de vele producten die er verkrijgbaar zijn. Als veel mensen tevreden zijn over een bepaald product is de kans groot dat deze bij jou ook zal werken. Dit is vooral handig als je niet weet waar je moet beginnen. Ook bij zelfbruiners is het belangrijk dat je je regelmatig goed scrubt, 1 a 2 keer in de week. De zelfbruiner wordt dan beter opgenomen door je huid en de kans op vlekken is zo een stuk minder.

De zonnebank

Misschien heb je helemaal geen zin of tijd om jezelf elke dag in te smeren met een bruiningscrème. In dat geval kan je ervoor kiezen om te gaan zonnebanken. Als je hier al vrij snel na de zomer mee begint hoef je maar een keer per week te gaan om je kleurtje bij te houden. Na een maand of twee zal dit niet meer voldoende zijn, omdat je teint dan toch begint te vervagen. Eventueel kan je dan af en toe een zelfbruiningscreme erbij smeren. Als je dit doet, let er dan goed op dat je het goed verwijdert als je weer onder de zonnebank gaat! Dit geldt sowieso voor alle make up. Heb je hier toch geen zin in dan kan je in plaats van een keer, twee keer per week onder de zonnebank gaan. Let er wel op dat je niet te vaak gaat, want zonnebanken is net als zonnen slecht voor je huid en kan huidkanker veroorzaken!

Een mooi kleurtje door middel van make up

Als je geen zin, tijd of geld hebt voor de zonnebank of zelfbruiningscrèmes kan je jezelf een mooi kleurtje geven door foundation en/of poeders. Let op dat je niet een te donkere kleur koopt, maar eentje die bij je huidskleur past. Met poeder/blusher kan je het eventueel wel een iets donkerder kleurtje geven. Het zal er niet hetzelfde uitzien als je mooie bruine teint, maar je ziet in ieder geval niet wit. Kijk uit dat je niet alleen je gezicht doet. Als je kleding met een lage hals draagt zorg er dan voor dat je je nek ook meeneemt en vergeet nooit de overgang van je gezicht naar je nek.

Als de middelen het toelaten kan je altijd nog een zonvakantie boeken midden in de winter. Behalve dat je hier je bruine teint weer mee terug krijgt, is het natuurlijk ook goed voor de ontspanning en eventueel zelfs voor de welbekende winterdepressie.
© 2014 - 2024 Vivere87, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe blijft je bruine kleur langer zitten?Hoe blijft je bruine kleur langer zitten?Als je een bruin kleurtje hebt, wil je dit meestal graag zo lang mogelijk houden. Bij de een blijft de bruine kleur weke…
Waarom is een zonnebank gevaarlijk?We horen steeds meer berichten in het nieuws dat zonnebanken gevaarlijk zijn. Wat is er nou zo gevaarlijk aan en kun je…
Zon en zonnebank; feiten en tips voor het zonnenZon en zonnebank; feiten en tips voor het zonnenDe zon geeft licht, warmte en energie. De zon is de grondslag van het leven voor mensen, dieren en planten. De zon stimu…

Winterverzorging voor het lichaamWinterverzorging voor het lichaamMisschien zijn de winters niet te vergelijken met de winters in het noorden of midden van Europa, maar dat neemt niet we…
Voorbereiding op plastische chirurgieVoordat je plastische chirurgie gaat doen is het belangrijk om je daarop voor te bereiden. Hoe kun je je het beste voorb…
Bronnen en referenties
  • http://www.kanker.be
Vivere87 (20 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.