Winterverzorging voor het lichaam
Misschien zijn de winters niet te vergelijken met de winters in het noorden of midden van Europa, maar dat neemt niet weg dat de huid wel iets extra’s kan gebruiken. Immers, de Nederlandse winter heeft ook impact op onze huid en iets extra’s doen is dus zeker geen overbodige luxe. Waar moet je op letten en wat kan je beter voor zijn?
Droge huid
Bad of douche
Een droge huid kan je van het gezicht tot je tenen krijgen en omdat een droge huid minimaal niet prettig aanvoelt tot zeer pijnlijk kan zijn, is het goed je er voor te wapenen. Smeren, smeren, smeren is het devies. En hoewel bij enige kou een lekker warm bad erg prettig voelt, is dit juist niet goed voor de huid. Het warme water lost huidvet op en ontneemt vocht uit de huid. Beter is een lauwwarme douche tijdens de koude maanden en om niet te koud onder de douche vandaan te komen is het goed de verwarming op een aangename temperatuur te zetten.
Bodylotion of – crème
Als je toch graag in het warme bad stapt, maar ook als je een lauwwarme douche neemt… zorg er voor dat je nadat je je hebt afgedroogd goed insmeert met een goed vette bodylotion of –crème. Spreekt voor zich dat het er een moet zijn die goed door de huid wordt opgenomen en niet een filter legt. Niet prettig voor de kleding en het doet niet genoeg voor de huid. Een alternatief is een bodyolie, dit product trekt goed in de huid en is met name voor de droge huid gemaakt. Maar tijdens de winter kan iedereen zo’n product wel gebruiken. Er komen voor de droge huid ook steeds meer badolie’s op de markt die als doucheschuim gebruikt kunnen worden, dit is tijdens de wintermaanden een prima product voor iedereen.
Bron: Bertvthul, Pixabay Direct contact met de kou
Gezicht
Wat staat direct in contact met de koude winterlucht? Juist, het gezicht en de handen. Het gezicht met een goede dagcrème, niet op waterbasis, insmeren is een must. Het maakt niet uit of je make-up gebruikt, maar na het wassen van het gezicht dient er een beschermende dagcrème op te gaan. Vergeet vervolgens de lippen niet, want ook zonder make-up moeten de lippen beschermd worden. Neem hiervoor een vette balsem die een soort laag over de lippen legt. Verschillende merken hebben er een in het assortiment en sommige hebben tevens een UV-filter (wat in de bergen tijdens het skiën vaak gebruikt wordt). Als je lippen desondanks erg droog zijn, breng dan een speciale lippencrème voor ’s nachts op. Deze is wat vetter en legt een filter over de lippen. Overdag voelt dat niet prettig, maar in een koele of zelfs koude slaapkamer (met het raam open), is het goed om de lippen iets extra’s te geven.
Handen
De handen na iedere wasbeurt goed insmeren met een vettige handcrème (die wel in de handen trekt). Zorg dat je er een neemt die geen laag op de huid achterlaat, de handcrème moet goed in de huid opgenomen worden en voelbaar iets toevoegen. Als je handen er desondanks niet genoeg aan hebben, dan kan tijdens de nachtelijke uren een handmasker opgedaan worden. Er zijn handmaskers die er direct intrekken en het beddengoed niet bevuilen, maar er zijn ook handmaskers die vettig blijven, in dat geval is katoenen handschoentjes aantrekken het beste wat je kunt oden.
Als je je nagellak afhaalt, let dan goed op. Een remover kan de nagel en de huid er omheen aanzienlijk uitdrogen. Zorg dat je nagelriemenolie voor en na het werken met de remover op de nagel aanbrengt. Bij voorkeur afsluitend met een handcrème die ook iets voor de nagels doet. Helpt dit allemaal niet, dan zijn er ook nagelmaskers die je tijdens de nachtelijke uren kunt dragen.
Bron: Winter Kootwijk - Annastaal Kleding
Kleding is uiteraard van belang om de huid te beschermen en niet zelden behangen we onszelf met dikke truien en grote sjaals die tot over de mond omgedaan worden. Op zich goed om ook de mond een beetje te beschermen, maar let goed op welk materiaal je gebruikt. Wol is bijvoorbeeld een prettige stof in de winter, maar kan een droge huid ook irriteren. Dit komt door het schuiven van de wolvezels over de huid en dit geldt ook voor verschillende synthetische stoffen. In de winter is meerdere laagjes dragen sowieso beter, dit isoleert, en trek dan iets van katoen aan onder de wol. Daar dien je twee doelen mee! Voor de handen zijn wanten meestal beter dan handschoenen. Maar aangezien je hier niet met meerdere lagen werkt, is het goed om gewatteerde exemplaren te nemen (wanten of handschoenen). Een combinatie van leer/suède met een wollen binnenkant werkt meestal het beste.
Tot slot
Denk niet dat wanneer de winter niet erg heftig is, je niets hoeft te doen. Het gaat misschien niet zo snel, maar als je niets doet, ontstaan ook bij mildere winters een droge huid, schrale lippen en een trekkerige gezichtshuid. Voorkomen is beter dan genezen.