Winterverzorging voor het lichaam

Winterverzorging voor het lichaam Misschien zijn de winters niet te vergelijken met de winters in het noorden of midden van Europa, maar dat neemt niet weg dat de huid wel iets extra’s kan gebruiken. Immers, de Nederlandse winter heeft ook impact op onze huid en iets extra’s doen is dus zeker geen overbodige luxe. Waar moet je op letten en wat kan je beter voor zijn?

Droge huid

Bad of douche

Een droge huid kan je van het gezicht tot je tenen krijgen en omdat een droge huid minimaal niet prettig aanvoelt tot zeer pijnlijk kan zijn, is het goed je er voor te wapenen. Smeren, smeren, smeren is het devies. En hoewel bij enige kou een lekker warm bad erg prettig voelt, is dit juist niet goed voor de huid. Het warme water lost huidvet op en ontneemt vocht uit de huid. Beter is een lauwwarme douche tijdens de koude maanden en om niet te koud onder de douche vandaan te komen is het goed de verwarming op een aangename temperatuur te zetten.

Bodylotion of – crème

Als je toch graag in het warme bad stapt, maar ook als je een lauwwarme douche neemt… zorg er voor dat je nadat je je hebt afgedroogd goed insmeert met een goed vette bodylotion of –crème. Spreekt voor zich dat het er een moet zijn die goed door de huid wordt opgenomen en niet een filter legt. Niet prettig voor de kleding en het doet niet genoeg voor de huid. Een alternatief is een bodyolie, dit product trekt goed in de huid en is met name voor de droge huid gemaakt. Maar tijdens de winter kan iedereen zo’n product wel gebruiken. Er komen voor de droge huid ook steeds meer badolie’s op de markt die als doucheschuim gebruikt kunnen worden, dit is tijdens de wintermaanden een prima product voor iedereen.

Bron: Bertvthul, PixabayBron: Bertvthul, Pixabay

Direct contact met de kou

Gezicht

Wat staat direct in contact met de koude winterlucht? Juist, het gezicht en de handen. Het gezicht met een goede dagcrème, niet op waterbasis, insmeren is een must. Het maakt niet uit of je make-up gebruikt, maar na het wassen van het gezicht dient er een beschermende dagcrème op te gaan. Vergeet vervolgens de lippen niet, want ook zonder make-up moeten de lippen beschermd worden. Neem hiervoor een vette balsem die een soort laag over de lippen legt. Verschillende merken hebben er een in het assortiment en sommige hebben tevens een UV-filter (wat in de bergen tijdens het skiën vaak gebruikt wordt). Als je lippen desondanks erg droog zijn, breng dan een speciale lippencrème voor ’s nachts op. Deze is wat vetter en legt een filter over de lippen. Overdag voelt dat niet prettig, maar in een koele of zelfs koude slaapkamer (met het raam open), is het goed om de lippen iets extra’s te geven.

Handen

De handen na iedere wasbeurt goed insmeren met een vettige handcrème (die wel in de handen trekt). Zorg dat je er een neemt die geen laag op de huid achterlaat, de handcrème moet goed in de huid opgenomen worden en voelbaar iets toevoegen. Als je handen er desondanks niet genoeg aan hebben, dan kan tijdens de nachtelijke uren een handmasker opgedaan worden. Er zijn handmaskers die er direct intrekken en het beddengoed niet bevuilen, maar er zijn ook handmaskers die vettig blijven, in dat geval is katoenen handschoentjes aantrekken het beste wat je kunt oden.

Als je je nagellak afhaalt, let dan goed op. Een remover kan de nagel en de huid er omheen aanzienlijk uitdrogen. Zorg dat je nagelriemenolie voor en na het werken met de remover op de nagel aanbrengt. Bij voorkeur afsluitend met een handcrème die ook iets voor de nagels doet. Helpt dit allemaal niet, dan zijn er ook nagelmaskers die je tijdens de nachtelijke uren kunt dragen.

Bron: Winter Kootwijk - AnnastaalBron: Winter Kootwijk - Annastaal

Kleding

Kleding is uiteraard van belang om de huid te beschermen en niet zelden behangen we onszelf met dikke truien en grote sjaals die tot over de mond omgedaan worden. Op zich goed om ook de mond een beetje te beschermen, maar let goed op welk materiaal je gebruikt. Wol is bijvoorbeeld een prettige stof in de winter, maar kan een droge huid ook irriteren. Dit komt door het schuiven van de wolvezels over de huid en dit geldt ook voor verschillende synthetische stoffen. In de winter is meerdere laagjes dragen sowieso beter, dit isoleert, en trek dan iets van katoen aan onder de wol. Daar dien je twee doelen mee! Voor de handen zijn wanten meestal beter dan handschoenen. Maar aangezien je hier niet met meerdere lagen werkt, is het goed om gewatteerde exemplaren te nemen (wanten of handschoenen). Een combinatie van leer/suède met een wollen binnenkant werkt meestal het beste.

Tot slot

Denk niet dat wanneer de winter niet erg heftig is, je niets hoeft te doen. Het gaat misschien niet zo snel, maar als je niets doet, ontstaan ook bij mildere winters een droge huid, schrale lippen en een trekkerige gezichtshuid. Voorkomen is beter dan genezen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weleda citrus lichaamsverzorgingDe verfrissende citroenolie die in de Weleda citrus lichaamsverzorgingsproducten zitten, ruikt heerlijk. Lichaam en gees…
Beauty: hulpmiddelen voor mooie handen en nagelsBeauty: hulpmiddelen voor mooie handen en nagelsWe weten allemaal wel dat dagelijkse meerdere likken handcrème goed voor de handen is en dat nagels er gevijld (kort of…
Beauty: Lenteverzorging van de handen en nagelsBeauty: Lenteverzorging van de handen en nagelsAls het voorjaar in beeld komt, is er direct minder ruimte voor de wanten, handschoenen, lange mouwen etc. Maar met de c…
Nagelstyling: nagelriemen verzorgenNagelstyling: nagelriemen verzorgenBij een goede verzorging van handen en nagels hoort ook de verzorging van de nagelriemen. Gezonde nagelriemen zorgen erv…

Tips voor gezond haarTips voor gezond haarUw haar gezond houden is niet altijd even makkelijk, vooral in een tijdperk waar haardrogers en stijltangen een dagelijk…
Hoe krijg je een mooie teint en behoud je die?Hoe krijg je een mooie teint en behoud je die?Iedereen ziet er beter uit met een mooi kleurtje. In de zomer geniet iedereen het liefst zoveel mogelijk van de zon, waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Bertvthul, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Winter Kootwijk - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.