Natuurlijke haarverzorging: kammen

Kammen zijn er in allerlei soorten en maten, en komen ook in allerlei prijscategorieën. Maar waar moet je nou op letten wanneer je een kam aanschaft?

Kam of borstel?

Ten eerste moet je jezelf afvragen of je liever een kam of een borstel gebruikt. Voor beide valt wel het een en ander te zeggen. Je haar ontklitten met een grove kam duurt langer dan met een borstel, maar zal ten opzichte van vrijwel elke borstel minder haarbreuk met zich meebrengen. Wil je je haar laten groeien of ben je zuinig op je haar, en heb je voldoende tijd en geduld? Dan is een kam vaak de betere optie. Ben je het liefst snel door je haar heen en neem je dat extra bezoekje aan de kapper dan wel voor lief? Dan is de borstel een logische keuze voor jou. Hoe dan ook zal het voornamelijk van je persoonlijke voorkeur afhangen.

Fijne kam

Bij een fijne kam staan de tanden dicht op elkaar. Deze kam is geschikt om het haar in kleine secties te verdelen of om een scheiding te maken. De fijne tandjes ontklitten het haar minutieus. De kam wordt voornamelijk gebruikt op kleine secties haar, zoals bij vlechten of opsteken, en bijvoorbeeld bij een paardenstaart om alle hobbels en bobbels weg te werken, zodat alle haren mooi glad naar achteren liggen. Als je een fijne kam voor je hele haar zou gebruiken, ben je uren bezig met ontknopen aangezien dit kammetje letterlijk élk knoopje in je haren ontdekt. Daarom is de fijne kam niet bedoeld voor het dagelijkse kamwerk.

Grove kam

Een grove kam is de klassieker onder de kammen die gebruikt wordt bij het ontklitten van lang haar. Je kan zo'n kam zonder of met handvat vinden en ze zijn meestal uit plastic of hout gemaakt. Bij plastic moet je ervoor waken dat er geen scherpe naden aan de tandjes zitten. Die naden ontstaan omdat de kam uit twee delen is gemaakt, die daarna samen worden gesmolten. Houten kammen hebben geen scherpe randen.
Hout verdient veelal de voorkeur. Het is vriendelijker voor het haar en voorkomt ook statisch haar. Plastic is wel een logischere keuze als je je haren onder de douche kamt, aangezien de houten kammen niet altijd waterbestendig zijn. Een handvat is eerder voor de gebruiksvriendelijkheid, maar is niet noodzakelijk.

Dubbele kam

Er bestaan ook kammen met twee rijen tanden, die speciaal ontworpen zijn voor mensen met krullen. Het idee erachter is dat de eerste rij het haar ontklit, terwijl de tweede rij voorkomt dat de krul te snel terugspingt waardoor het haar weer in de knoop raakt.

Afrokam

Tot slot kennen we ook nog de afromkam. Zoals de naam al suggereert is deze kam erg geschikt voor Afrikaans haar: fijn, sterk krullend haar. De kammen zijn zowel geschikt om het haar mee te ontknopen als om krullend haar een echte afro-look te geven. De tanden van de afrokam staan dichter bij elkaar dan die van de grove kam. Afrikaans haar is immers heel fijn is van structuur, waardoor de tanden dichter bij elkaar kunnen staan, maar erg dik en vandaar de heel lange tanden. Ook voor andere mensen met fijn en dik haar kan dit een handige kam zijn.
© 2014 - 2024 Adjak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vijf geheimen van natuurlijk kroeshaarVijf geheimen van natuurlijk kroeshaarEr zijn boekwerken vol geschreven over de oorsprong, structuur en verzorging van kroeshaar. Ook internet bevat veel info…
Soorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenSoorten hondenborstels en kammen aangepast aan hondenvachtenEen hond kan zijn vacht zelf niet optimaal verzorgen en heeft de hulp nodig van zijn baasje. Hoe vaak je je hond moet bo…
Gekleurd of chemisch behandeld haar verzorgenGekleurd of chemisch behandeld haar verzorgenJe haar kleuren, permanenten of straighten, kan je een totaal nieuwe look geven. Maar om je haar mooi te behouden is het…
De vacht van de Perzische katDe vacht van de Perzische katDe Perzische kat, en dan wel te verstaan de langharige Pers, heeft een dubbele vacht die met beleid bijgehouden moet wor…

Verjongingskuur, niet meer ouder wordenVerjongingskuur, niet meer ouder wordenNooit meer ouder worden en er stralend jong uitzien: al decennia lang droomt de mens hiervan. We gebruiken massaal crème…
Je eigen detox kuur tegen acne: Een gave huid in 3 stappen!Je eigen detox kuur tegen acne: Een gave huid in 3 stappen!Een ontgiftingskuur voor de huid kan een aantal oorzaken van acne tegelijkertijd aanpakken. Door bepaalde voeding te ver…
Bronnen en referenties
  • http://img.allw.mn/content/hair/2013/05/4_wide-tooth-comb.jpg
  • http://www.wilko.com/content/ebiz/wilkinsonplus/invt/1598070/1598070_l.jpg
  • http://www.beautyblvd.net/wp-content/uploads/2013/03/ouidad-comb.jpg
  • http://4.bp.blogspot.com/-sg9goCHGYKQ/T6FaLL7hp9I/AAAAAAAACVg/gTYCthjtEuo/s1600/fine+tooth+comb.png
Adjak (2 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.