Verjongingskuur, niet meer ouder worden

Verjongingskuur, niet meer ouder worden Nooit meer ouder worden en er stralend jong uitzien: al decennia lang droomt de mens hiervan. We gebruiken massaal crèmes, zalven en pillen om er jonger uit te zien. Oud worde is voor niemand leuk: het gaat gepaard met rimpels, een slappe huid, hangende borsten en andere ongemakken. Een aantal ouderdomseigenschappen kunnen we goed verbloemen, zoals het verven van grijs haar. Ook rimpels kunnen we wegwerken middels cosmetisch ingrijpen. Via voeding kunnen we het verouderingsproces iets vertragen. En toch zoeken we naar het wondermiddel dat veroudering definitief tegengaat.

Veroudering is normaal

Ouder worden doen we allemaal. Bij vrouwen gebeurt dit met name bij uitval van de functie van de geslachtsklieren. De eierstokken stoppen met de hormoonproductie, waardoor een aantal verouderingsprocessen wordt bevorderd. Ontkalking van de botten, maar ook vermindering van de spiermassa en verdunning en krimping van de huid. Bij mannen neemt de productie van het hormoon testosteron veel geleidelijker af, waardoor ook de veroudering geleidelijker en tevens later verloopt.

Veel mensen vinden ouder worden niet leuk. Het maakt ze bewust van het achter zich laten van de vruchtbare jaren. Ook komt de dood steeds dichterbij, waardoor er angst voor de dood kan optreden. Vooral vrouwen hebben meer moeite met het ouder worden, omdat de aantrekkelijkheid achteruit gaat. Rimpels, kraaienpootjes, het lager gaan hangen van de borsten, verlies van spiermassa, vleermuisarmen, cellulitis: het zijn allemaal dingen die bij het verouderingsproces horen maar er wel voor kunnen zorgen dat jij je minder zeker voelt.

De eeuwige jeugd

We dromen er al decennia lang van: het hebben van de eeuwige jeugd. Iets dat we vooral van sprookjes kennen. Ondertussen proberen we wanhopig de ouderdom te verhullen achter make-up en andere hulpmiddelen. Daarnaast gebruiken we massaal crèmes en zalven, die het ouder worden van de huid tegen zouden moeten gaan. Fabrikanten verdienen hier miljoenen mee. Helaas werkt het allemaal niet.

MRP-genen

De MRP-genen vallen onder de ABC-transporters. Dit zijn eiwitten die moleculen transporteren over de extra- en intercellulaire membranen. Wanneer de activiteit van deze genen met de helft wordt geremd, wordt het leven met de helft verlengd. Bovendien blijft het lichaam langer gezond wanneer MRP-genen minder actief zijn. Het onderzoek hiernaar dateert van 2013 en is toegepast bij wormen en muizen.

Collageen

Het eiwit collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Vrijwel 90 procent van ons collageen bestaat uit type 1. Na het 25e levensjaar neemt de aanmaak van collageen af, waardoor de huid langzaam slapper wordt. Collageen is dus van directe invloed op het ouder worden van de huid. Vitamine C is nodig voor een goede werking van collageen. We noemen dit ook wel een co-enzym. Veel vitaminen functioneren als co-enzym. Elastine is een eiwit dat zorgt dat de uitgerekte huid zijn oorspronkelijke afmeting weer terug krijgt.

Elastine en collageen wordt minder goed aangemaakt wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gifstoffen die vrijkomen door tabaksrook, UV-licht, luchtvervuiling maar ook vrijkomt bij lichamelijke arbeid.

Antioxidanten

Om de vrije radicalen op te ruimen, zijn antioxidanten nodig. Het is belangrijk om vrije radicalen op te ruimen, omdat ze op de lange termijn schade kunnen veroorzaken in de vorm van hart-en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel. Maar ook zorgen vrije radicalen er op de korte termijn voor dat elastine en collageen minder goed wordt aangemaakt. Dit is al zichtbaar aan de huid: deze verouderd sneller. Om die reden ziet de huid van rokers er vaak slechter uit dan van niet-rokers. Antioxidanten bestaan uit de volgende vitaminen en spoorelementen:
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Bètacaroteen (provitamine A)
  • Zink
  • Seleen
  • Flavonoïden
In voeding zit voldoende antioxidanten. Wie gezond en gevarieerd eet, heeft geen voedingssupplementen nodig. Het is ook niet aangetoond dat voedingssupplementen een betere werking hebben.

Verjongen met bloed

Elisabeth Báthory is de bekendste seriemoordenares uit Hongarije. Ze vond dat bloed de eeuwige jeugd had, en vermoorde minstens 40 jonge meisjes om in hun bloed te baden. Geschat wordt dat dit aantal zelfs veel hoger ligt, op 500 tot 700 meisjes. Het ging voornamelijk om boerendochters. Ze kwam hier telkens mee weg, maar werd opgepakt toen ze ook meisjes van adel ging vermoorden. In het jaar 1610 werd ze vastgezet, ze was toen 50 jaar oud. Op 54-jarige leeftijd overleed ze in eenzaamheid, gevangen in een kamer zonder ramen.

Wetenschappers ontdekten dat de gedachte van Elisabeth Báthory helemaal niet zo vreemd was. Ze injecteerde het bloedeiwit GDF11, dat veel voorkomt bij jonge muizen, in de bloedbaan van oude muizen. De oude muizen kregen een beter geheugen en een betere spierkracht. Getracht wordt om deze methode ook toe te passen bij mensen, om alzheimer te genezen. Maar er zit ook een keerzijde aan: het toedienen van jong bloed bij ouderen kan een ongecontroleerde celdeling veroorzaken. Hierdoor kunnen tumoren ontstaan.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering: welke factoren spelen een rol?Huidveroudering is velen van ons een doorn in het oog. Huidverjonging klinkt ons beter in de oren. Om huidveroudering bi…
Veroudering tegengaanVeroudering tegengaanNiemand wil oud worden. Het liefst zien we er zo jong mogelijk oud. Daarom is de mens altijd op zoek naar een middel dat…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…
Beauty: Verzorging van de huid rond de ogenBeauty: Verzorging van de huid rond de ogenDe een vindt het onzin en de ander zweert erbij. Feit is wel dat de huid rond de ogen extra gevoelig is en het in ieder…

Peel off gezichtsmaskers voor de manElke huid is anders, en elke huid heeft verzorging nodig. Ook de huid van de man. Het is al lange tijd geen taboe meer d…
Natuurlijke haarverzorging: kammenKammen zijn er in allerlei soorten en maten, en komen ook in allerlei prijscategorieën. Maar waar moet je nou op letten…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/509684-eeuwige-jeugd-ontdekt.html
  • http://www.wetenschap24.nl/nieuws/artikelen/2014/Mei/Verjongingskuur-met-bloed.html
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_B%C3%A1thory
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.