Werken anti-rimpelcrèmes?

Werken anti-rimpelcrèmes? We smeren wat af en hopen en mogelijk verwachten we ook dat het iets doet. Natuurlijk is een stuk bescherming en “aanvulling” op wat de huid mogelijk tekort komt, meer dan prima. Echter, het is een booming markt en er komen alsmaar nieuwe en betere producten. Behalve dat men daar de hoofdprijs voor durft te vragen, is het maar helemaal de vraag in hoeverre ze werken. Anti-rimpelcrème is binnen de cosmeticamarkt hét voorbeeld.

Wat doet anti-rimpelcrème?

Anti staat volgens menig online woordenboek voor …
 • tegen
 • contra
 • niet voor
 • tegenstander
 • in strijd met
 • ertegen
… wat eigenlijk snel duidelijk maakt dat de crème tegen rimpels is. Maar ja, hebben we het dan over bestaande rimpels of nog te vormen rimpels en deze dan proberen te voorkomen?

Hoewel er wel wat crèmes zijn die pretenderen rimpels deels weg te kunnen halen, is dit feitelijk onzin. Een bestaande rimpel kan je alleen “verwijderen” door er iets onder te spuiten en de huid dus voller te maken of met een facelift, alwaar de boel strak getrokken wordt en de rimpel dus ook verdwijnt. In crèmevorm zijn er wel wat gels die de huid tijdelijk wat stakker laten ogen. Van die koele gels die de huid als het ware laten krimpen. De huid wordt strakker en dus is de rimpel wat minder zichtbaar. Echter, dit zijn middeltjes die enkele uren werken.

Dus is de conclusie dat anti-rimpelcrème staat voor het voorkomen van rimpels en dat is ook precies wat men zegt te kunnen doen … en dus de vraag “Is dat ook zo?”

Rimpels voorkomen?

Hoewel iemand door een rimpeltje altijd wat meer karakter krijgt, zoals men het pleegt te noemen, zit niemand strikt genomen op rimpels te wachten. Het is dan ook niet zo vreemd dat we al vroeg aan het smeren gaan om die rimpels voor te blijven.
Je huid is genetisch bepaald en dus ook hoe de huid zich gaat ontwikkelen. Maar natuurlijk spelen daarbij je leefstijl, omgeving, eetgewoonten etc. ook een belangrijk rol in. Het is algemeen bekend dat bijvoorbeeld rokers een grauwe huid hebben. Het totaalplaatje maakt hoe je huid zich verder zal ontwikkelen naarmate de jaren verstrijken.

Strikt genomen komt geen enkele huid er onderuit dat deze in de loop der jaren collageen verliest. Verder is de zon een belangrijke bron van veroudering van de huid en dus zaak niet veel en frequent in de zon te zitten. Als je enigszins normaal leeft is veroudering met een goede behandeling van de huid wel wat uit te stellen, maar voorkomen absoluut niet.

Anti-rimpel huidproducten

Je reinigt je huid in de ochtend en de avond met een mild product en gebruik dag- en nachtcrème (wat soms in één product gecombineerd is). Vanaf een jaar of 25 gaat je huid achteruit, dus dan zou je al met anti-rimpelmaterialen in je dag/nachtcrème kunnen gaan werken. De meeste anti-rimpelcrèmes bevatten collageen, co-enzym Q10 en/of vitamine A, C en/of E. Ze hydrateren, wat maakt dat de (opkomende) rimpel wat minder opvalt.

Er zijn verder effectieve producten die vitamine A-zuur bevatten. Dit werkt positief voor de collageen productie, maar ook voor de elastine productie en stimuleert een gezonde celdeling. Echter, omdat het de structuur van de huid kan beïnvloeden, is het niet vrij verkrijgbaar in de drogisterij.

Hyalonzuur kan tot duizend keer het gewicht vasthouden aan vocht, het verbetert de elasticiteit van de huid en hydrateert ook. Via de schoonheidsspecialiste zijn hier wel speciale behandelingen op anti rimpel gebied voor.
Verder is goed voor de huid dat deze zich volledig “open” kan vernieuwen. Een milde scrub kan daar bij helpen. Gebruik het niet meer dan één keer per week.

Huid verzorgen

Behalve dat er best wat producten te koop zijn die iets voor je huid doen, is en blijft het beste om je huid gewoon periodiek goed te verzorgen en dat doe je met de volgende producten:
 • Gebruik dagelijks een milde ongeparfumeerde gezichtsreiniger die je met water afspoelt.
 • Zorg in je dag/nachtcrème in ieder geval voor een goede bescherming met eerder genoemde ingrediënten.
 • Gebruik dag/nachtcrème in combinatie met een serum met een hogere concentratie vitamine C
 • Een goede zonnebrand crème met factor tussen 20 en 30 voor als je naar buiten gaat (ook je overige huid insmeren!).
 • Voor (twee-)wekelijks een extra oppepper is een speciaal maskertje aan te raden. Er staat altijd op wat het doet, kijk in de winkel waar je behoefte aan hebt.
 • Eens per week of per twee weken een milde scrub om de dode huidcellen te verwijderen.

Tot slot

Hoewel we weten dat wondermiddeltjes niet bestaan, kopen we wel de nieuwe producten in de hoop dat wonderpotje te pakken te hebben. Goed verzorgen en beschermen van de huid, niet te veel in de zon en gezond leven, dat levert onder de streep meestal nog het meeste op.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tegen huidveroudering: tomatenpureeTegen huidveroudering: tomatenpureeOp de markt verschijnen altijd weer anti-rimpelcrèmes en anti-verouderingsmiddelen. Het ene middel tegen huidveroudering…
Gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmesGezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmesGezichtscrème en anti-rimpelcrème valt vaak op door hun beloftes. Een belofte (claim) is een aanduiding op het etiket, v…
Werking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmesWerking van gezichtscrèmes en antirimpelcrèmesOp de verpakking van gezichtscrèmes en anti-rimpelcrèmecrèmes kom je veel verschillende ingrediënten tegen. Ook over de…
Lizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum is een serum dat ontwikkelt is om lijntjes en rimpels in het gezicht binnen een paar minuten te verm…

Rimpels verminderen met frownies en leukofixRimpels verminderen met frownies en leukofixVeel vrouwen plakken klevend materiaal op hun rimpels zoals Frownies of Leukofix. Daardoor kunnen de onderliggende spier…
Flaporen corrigeren zonder operatieGeschat wordt dat zo’n vijf procent van de totale bevolking flaporen heeft in ernstige of mindere mate. Veel mensen vind…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.