Hoe scheer ik mij het best?

De juiste scheertechniek, kwaliteit van producten en huidverzorging zijn essentieel voor een optimale look en feel van de huid en voorkomt branderigheid, bultjes en irritatie. Een goede, gladde scheerbeurt gevolgd door de juiste gezichtsverzorging en aftershave gaan hand in hand om een optimale gezondheid van de huid te bereiken. Hier volgen enkele tips om dit resultaat te bereiken.

Zorg ervoor dat de baard goed nat is

Een van de sleutels tot een grondige, gladde scheerbeurt zonder irritatie is ervoor te zorgen dat je baard nat genoeg is. Gezichtshaar absorbeert het vocht tot 30% van zijn volume. Deze haartjes worden zwak en daardoor makkelijker te scheren. Douchen voor het scheren is de ideale manier om het gezichtshaar correct te bevochtigen. Als douchen niet mogelijk is spoel je best je gezicht en breng je daarna een warme vochtige handdoek aan gedurende enkele minuten. Deze techniek wordt ook door kappers gebruikt. Scheer nooit op een koude droge huid. Dit kan uitslag en irritatie veroorzaken.

Gebruik kwalitatief scheerschuim

Gebruik een scheerschuim met een hoge concentratie aan smeermiddelen en moisturizers. De beste crèmes creëren een dikke romige schuimlaag. Hoe minder schuimvorming hoe beter aangezien enkel dat schuim dat in contact komt met de huid en baard echt belang heeft, de rest is verspilling. Minder weerstand en irritatie betekent ook een langere levensduur voor het scheermesje. Hoewel het scheerschuim in de eerste plaats zorgt voor een soepele en moeiteloze beweging van het mesje over de huid dient het ook om vocht vast te zetten in de haartjes waardoor ze zachter worden en rechtop gaan staan. De ideale manier van werken bestaat er in het scheerschuim minstens een minuut op voorhand aan te brengen op je gezicht zodat het tijd genoeg heeft om op de haartjes in te werken.

Gebruik een scheerkwast

Een scheerkwast is een essentieel gereedschap voor een optimale scheerbeurt. Een scheerkwast helpt in eerste plaats het haar te verhogen zodat er nauwkeuriger kan gesneden worden. Ook helpt het bij het aanbrengen van het scheerschuim om een zo romig mogelijk resultaat te bereiken dat dicht op de huid zit. Ten slotte verwijdert het de dode huidcellen waardoor de kans op vlekken en bultjes sterk verminderd wordt. Bovendien helpt het voor een glad en gezond resultaat. Zorg voor een scheerkwast met zachte haren maar die toch de weerstand op de haartjes verhogen. Breng de scheerschuim met de kwast aan in een cirkelvormige beweging eindigend in een opwaartse slag. Zo til je de haartjes omhoog, weg van het gezicht.

Gebruik een scherp mesje

Gebruik altijd een kwalitatief scherp scheermesje. Zorg ervoor dat het mes altijd scherp genoeg is aangezien je niet enkel haartjes afsnijdt maar ook twee lagen van het huidoppervlak afschraapt. Een bot mesje kan leiden tot krassen en irritatie. Afhankelijk van de hardheid van je baard vervang je best het mesje tussen drie en tien scheerbeurten. Uiteraard dien je het vroeger te vervangen als je merkt dat het bot wordt. Een bekende producent van kwalitatieve scheermesjes is Gillette. Uiteraard zijn er nog betere en duurdere merken op de markt maar die zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde retailers.

Correct gebruik van het scheermesje

Je scheert je baard best in de richting van de haargroei. Begin met de zijkanten, dan het snorgebied en vervolgens de kin. De haartjes op de kin zijn het hardste dus deze laat je best langer inwerken door het scheerschuim.

Scheren tegen de haargroei in geeft een gladder resultaat maar heeft twee nadelen:

  • Open wondjes
  • Je loopt een groot risico op het afsnijden van haartjes onder het huidoppervlak wat kan leiden tot ingegroeide haren. Dit kan resulteren in ontstekingen en infecties.

Reinigen na het scheren

Na het scheren is de huid het meeste kwetsbaar. Daarom spoel je je gezicht best met warm water en gebruik je een gezichtszeep met een hoge concentratie tea tree olie. Dit is ideaal om de huid te reinigen en beschermen tegen vlekken en scheeruitslag. Bovendien heeft deze olie verzachtende en helende eigenschappen. Na het spoelen gebruik je een schone handdoek om het gezicht droog te deppen.

Eindig met een aftershavelotion

Scheren kan tot twee lagen van de huid verwijderen. Er is geen enkele andere activiteit die zon impact heeft op je huid. Daarom is het ook zo belangrijk om een kwalitatieve vochtinbrengende crème te gebruiken na het scheren. Een aftershave lotion is de ideale manier om verloren vocht te vervangen en de huid te kalmeren. Deze lotions zijn zodanig ontworpen dat ze niet vettig zijn, snel absorberen en een drogend effect hebben. Bovendien zorgen ze voor een mat resultaat zodat het gezicht er niet glanzend zal uitzien.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De bikinilijn scheren, tips om irritatie te voorkomenDe bikinilijn scheren, tips om irritatie te voorkomenVooral in de zomermaanden vinden veel vrouwen het prettig om een mooie gladde bikinilijn te hebben. Helaas gaat het sche…
Het juiste scheerapparaat voor elke huidHet juiste scheerapparaat voor elke huidEen uitgebreid aanbod aan verschillende scheermogelijkheden maakt een keuze niet gemakkelijk. Behalve kwaliteit spelen v…
Ontharen: ScherenVeel mensen lopen tegen het probleem aan dat er vele mogelijkheden zijn om uzelf te ontharen. Wat is nu de juiste keuze…

Vier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarVier gemakkelijke kapsels voor (natuurlijk) kroeshaarAls je kroeshaar hebt kun je er uit verschillende overwegingen voor kiezen om je krullen - al dan niet chemisch - glad t…
Nagelstyling: French manicure lakkenNagelstyling: French manicure lakkenFrench manicure lakken doe je door de vrije rand van de nagel met een witte lak en het nagelbed met een transparante lak…
Bronnen en referenties
  • Men's Health Magazine
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 14-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.