Wat is haaruitval en hoe voorkom je het
Haaruitval is een natuurlijk proces waar de meeste mensen op een gegeven moment last van kunnen krijgen. Haaruitval is vrij normaal tot een bepaalde hoeveelheid. Iedereen verliest hoofdharen maar zodra je meer dan 100 haren per dag verliest, wordt het misschien tijd om actie te ondernemen. In het geval van haaruitval geldt dat het beter is om te voorkomen dan te genezen. Dus hoe kan haaruitval worden voorkomen? Is het mogelijk om haaruitval te voorkomen? Het antwoord op deze vraag is ja en nee. De vraag of haaruitval kan worden voorkomen is afhankelijk van de oorzaak. Haaruitval kan vele oorzaken hebben zoals stress, erfelijkheid, medicijnen, eten en gebrek aan vitamines en mineralen. Ook het dragen van een pet of helm kan haaruitval verergeren.
Wat is haaruitval
Een normale hoofdhaar groeit ongeveer tussen de 2 tot 5 jaar waarna de haar in een rustfase overgaat voor ongeveer 5 maanden. Hierna valt de haar uit en start de wortel met het produceren van een nieuw haar. De snelheid waarmee dit gebeurt is ongeveer een centimeter per maand. Dat er dus enige haaruitval is, hoort bij de groei van het haar. Dit is de normale haaruitval, als er echter meer dan 100 hoofdharen per dag uitvallen is dit excessief.
Haaruitval door erfelijkheid
Haaruitval door erfelijke of genetische factoren is zeer moeilijk te voorkomen zonder medicijnen. Dit is ook de meest voorkomende vorm van haaruitval. Merk jij dat jouw haaruitval ontstaat doordat dit in de familie zit, dan kan er preventief worden begonnen met Minoxidil of Finasteride.
Haaruitval door stress
Dat stress schadelijk is voor het lichaam weten de meeste mensen, maar dat stress ook invloed kan hebben op iemands haar dat is iets minder bekend. Het is makkelijker gezegd dan gedaan maar mocht jij in de situatie zitten dat door stress jouw haaruitval verergert probeer dit dan toch te vermijden. Probeer jezelf niet in situaties te plaatsen waardoor stress ontstaat. Probeer meer te slapen en te sporten, dit zorgt ervoor dat jouw lichaam juist herstelt.
Haaruitval door medicijnen
Lees goed de bijsluiter van de medicijnen die jij gebruikt. Let met name op bij de bijwerkingen van het medicijn. Mocht hier als bijwerking haaruitval worden genoemd, dan kan de huisarts jou een ander soortgelijk medicijn voorschrijven. Hier geldt dus ook voorkomen is beter dan genezen.
Haaruitval door eten en gebrek aan vitamines en mineralen
Gezond eten is goed voor het lichaam en jouw hoofdhaar. Jouw lichaam heeft allerlei stoffen nodig om goed te functioneren, dit geldt ook voor jouw haar. De belangrijkste voedingsstoffen voor jouw haar zijn:
Voedingsstof | Bronnen |
Eiwitten | vis, kip, melk, kwark |
IJzer | lever, vis, spinazie, bonen, vis |
Vitamine B | linzen, sojabonen, walnoten |
Vitamine C | sinasappels, kiwi, citroenen |
Omega 3 | vetzuren markeer, zalm, tonijn |
Het gebruik van een multivitamine is aan te raden omdat hiermee makkelijker de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines binnen wordt gekregen.
Aanbevelingen
Het voorkomen van haaruitval is lastig maar kan jou later veel medicijngebruik of misschien zelfs een haartransplantatie schelen. Er zijn wel een aantal basisregels met betrekking tot het gezond houden van je haar. Was je haar één tot twee keer in de week met een milde shampoo. Na het douchen mag je je haar niet hard droogwrijven, borstelen of met een hete föhn drogen. Probeer hiervoor in de plaats je haar droog te deppen, zelf te laten drogen of met je vingers de klitten eruit te halen. Probeer in de plaats van een hete föhn een koude föhn te gebruiken. Laat de dunne en kale plekken van je hoofdhuid niet in de zon verbranden, hiermee kan je de haarzakjes beschadigen.
Probeer voor de rest gezond te leven dus gezond eten, sporten en stress te vermijden. Denk ook goed na over de haarproducten die jij gebruikt. Producten zoals een haargel, wax of spray zouden jouw haaruitval ook kunnen verergeren.