Gezond haar: do's en dont's

Gezond haar: do's en dont's Niet iedereen heeft van nature een mooie volle bos gezond haar, maar de meeste mensen willen dit wel heel graag. Als je van jezelf geen volle bos haar hebt of juist wel en dat graag zo wil houden, zijn er een heleboel simpele tips en trucjes om je haar gezond, dik en vol te krijgen en dat zo te houden.

Niet te vaak wassen

Als eerste is het belangrijk om je haar niet iedere dag te wassen. Shampoo kan je haar wel voeden, maar het water spoelt ook alle 'eigen' voedingsstoffen van je haar weg en als dit te vaak gebeurt wordt je haar droog. Tip: spoel je haar na het wassen nog een keer kort uit met zo koud mogelijk water. Dit zorgt niet voor gezonder haar, maar wel voor extra glans omdat de haarschubben door de kou meer sluiten.

Eet je haar gezond

Wat je eet heeft ook veel invloed op de conditie van je haar. Eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor de opbouw van je haar, omdat je haar voor een groot deel bestaat uit proteïne. Om proteïnen te vormen heeft je lichaam ook ijzer nodig, dit zit vooral in vlees en soja. Vitamines die zorgen voor gezond haar zijn vitamine B8, D en E; deze zorgen voor de opbouw van cellen en voor een betere elasticiteit van het weefsel.
  • Vitamine B8: Een andere naam hiervoor is Biotine. Biotine is te vinden in eieren, lever, melk, pinda's en andere noten. Als je een tekort in je lichaam aan biotone hebt kan dit zorgen voor depressies, bloedarmoede of huidafwijkingen.
  • Vitamine D: Zonlicht is een belangrijke veroorzaker van de aanmaak van vitamine D door je lichaam. In eten vindt je het vooral in vette vis, en in eieren en vlees.
  • Vitamine E: dit vindt je vooral in brood, graanproducten, noten, zaden, verse groenten en fruit en in zonnebloemolie.

Water!

Zorg dat je iedere dag genoeg water drinkt. Je haar bestaat voor 25% uit water, dus als je genoeg drinkt zal je haar minder snel uitdrogen en het haar zal de natuurlijke glans behouden. Ga je zwemmen? Maak je haar dan eerst nat, doordat je haar dan minder poreus is zal het minder chemicaliën uit het zwembad of zout uit de zee opnemen en dus minder snel uitdrogen.

Voorkom haaruitval

Stress is een belangrijke veroorzaker van haar uitval en langzaam groeiend haar. Als je niet of minder gestrest bent, zal je dit dus ook zeker merken aan de conditie van je haar. Ook vitaminetekort en bloedarmoede kunnen ervoor zorgen dat je haren sneller gaan uitvallen.

Bescherm je haar tegen hitte

Als je je haar echt wil stylen met hitte, zorg dan altijd dat je een product gebruikt dat je haar beschermt tegen de hitte. Als je dit niet doet, zal de hitte je haar uitdrogen en daardoor zal het sneller afbreken. Als je je haar föhnt, zet je föhn dan op de koude stand.
Als je lang in de zon gaat, behandel je haar dan met een spray die je haar beschermt tegen de uv-straling.

Voorkom dat je haar afbreekt

Gebruik voedende shampoo, conditioner en af en toe een masker zodat je haar wat extra voedingsstoffen binnen krijgt. Welke producten je het beste kan kiezen hangt af van de conditie en de eigenschappen van je haar. Borstel je haar nooit als het nat is! Je haar wordt dan weker en breekt veel sneller af. Ook slapen met nat haar zorgt dat je haar gaat 'broeien' op je kussen, ook hier wordt het week en broos van en zal het van gaan afbreken.

Gebruik elastiekjes zonder ijzeren stukje, als je haar langs dat stukje wrijft zal het gaan afbreken. Je haar borstelen is belangrijk om het haar te ontklitten. Zorg er wel voor dat je niet te hard en te lang borstelt, want hierdoor zal je haar sneller afbreken. Ook is het beter om een borstel van varkenshaar te gebruiken of een rubberen borstel in plaats van een harde plastic borstel.

Laat je haar ook regelmatig knippen, ongeveer een keer in de 6 weken. Als de gespleten punten er regelmatig afgeknipt worden, heeft je haar de ruimte om gezond verder te kunnen groeien.

Met bovenstaande tips zal je je haar zeker een boost kunnen geven, of je gezonde haar langer gezond kunnen houden!
© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor gezond haarTips voor gezond haarUw haar gezond houden is niet altijd even makkelijk, vooral in een tijdperk waar haardrogers en stijltangen een dagelijk…
Figuur en kapselFiguur en kapselWe weten langzamerhand wel dat niet elk kapsel bij een bepaald gezichtsvorm past. Dat niet elk kapsel bij een bepaald fi…
Beauty: Verzorging hoofdhaarBeauty: Verzorging hoofdhaarDe verzorging van het hoofdhaar is belangrijk. Enerzijds voor een frisse look en anderzijds de haar in goede conditie te…
Mooi gezond haar als teken van schoonheidMooi gezond haar als teken van schoonheidMooi en gezond haar als teken van gezondheid en schoonheid? Het haar van iemand is toch het eerste wat opvalt en de mooi…

De huid optisch gladder en egaler makenDe huid optisch gladder en egaler makenRegelmatig een peeling en goede huidverzorging toepassen kan bijdragen aan een gladdere huid. Daarnaast zijn er middelen…
Bronnen en referenties
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 07-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.