Wat doet een make-upprimer nou precies?

Wat doet een make-upprimer nou precies? Wat is primer? Er komen telkens meer merken met primers in hun assortiment, maar wat is een primer eigenlijk? Een primer komt vaak in een tube of pompflacon. Het is een zachte crèmevorm die je ná de dagcrème aanbrengt, maar vóór de foundation of poeder. Het egaliseert het gezicht en vult de fijne lijntjes en poriën op. Als er primer is aangebracht verdeelt de foundation een stuk gemakkelijker op het gezicht, helemaal als het een snel opdrogende foundation is heeft het iets meer bewegingsvrijheid. Er zijn een hele boel soorten primers op de markt, gekleurde primers, matterende primers, gelprimers, oogschaduwprimers, lipprimers.

De werking van een primer

Een primer zorgt er voor dat de vloeibare make-up langer op zijn plaats blijft zitten. Ook zorgt een primer er voor dat fijne lijntjes en poriën minder zichtbaar worden. Doordat de primer in de fijne lijntjes en poriën gaat zitten is het gezichtsoppervlak egaler waardoor de foundation mooier op de huid ligt. Primer wordt aangebracht over de dagcrème en onder de vloeibare make-up.

Siliconen of waterbasis?

Er bestaan primers zowel op siliconenbasis als op waterbasis, maar welke moet je nou kiezen? Wat je eigenlijk als eerst moet weten is welk huidtype je hebt. Heb je een droge huid, normale huid, gecombineerde of juist een vettige huid?

primer op waterbasis

Primers op waterbasis zijn voornamelijk geschikt voor mensen met een wat vettere huid, dit doordat de kans op onzuiverheden wordt verkleind omdat er vaak geen ontstekingsreacties ontstaan bij producten op waterbasis. Het enige nadeel van een primer op waterbasis is dat het niet de silky finish heeft die een primer op siliconenbasis wel heeft.

primer op siliconenbasis

De meeste primers op de markt zijn vaak op siliconenbasis. De normale huid en met name ook de droge huid heeft bij deze primer veel baat. Doordat er siliconen in zitten vullen deze de fijne lijntjes en poriën op waardoor de make-up er daarna mooi egaal uit ziet. Primer legt als het ware een laagje over je eigen huid heen, zodat het oppervlak glad is voor de foundation. Het enige nadeel hier aan is dat de poriën soms verstopt kunnen raken en dus puistjes kunnen veroorzaken.

Primers met kleur

Naast de standaard primers bestaan er ook primers met een kleur er in verwerkt. Er zijn drie soorten kleuren primers.

Groene primer

Groene primer wordt vaak gebruikt om roodheid te onderdrukken bij bijvoorbeeld een puistje. Maar ook roodheid op de wangen en rondom de neus kunnen hiermee worden verminderd. Mensen die last hebben van rosacea kunnen baat hebben bij een groene primer. Wel wordt aangeraden om bij rosacea een primer te kiezen zonder parfum.

Roze primer

Roze primer wordt voornamelijk gebruikt om een doffe en vale huid een oppepper te geven zodat deze weer wat gezonder oogt. Deze primer kan je zowel op het hele gezicht gebruiken of plaatselijk gecombineerd met bijvoorbeeld de groene primer. Roze primer wordt afgeraden bij een roze ondertoon van de huid.

Paarse primer

Paarse primer wordt gebruikt om gele tinten te corrigeren in het gezicht, deze primer wordt zowel plaatselijk als geheel over het gezicht aangebracht.

Wat doet een lipprimer?

De lipprimer doet eigenlijk hetzelfde als een primer voor het gezicht (het zorgt er voor dat de make-up langer blijft zitten). Alleen is het wel zo met lipprimers dat deze niet op siliconenbasis zijn. Er zijn tegenwoordig veel merken die al een primer in hun lipstick hebben verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan de 24stay lippenstiften

Primer voor de ogen

Primer voor de oogleden wordt ook wel oogschaduwbasis genoemd. Deze primer breng je aan van het bewegend ooglid tot aan de wenkbrauw. Hierdoor zal de ogenschaduw die je hier over heen aanbrengt een stuk langer op zijn plaats blijven zitten zonder dat het in de vouw gaat ophopen. Oogschaduwbasis kan ook worden aangebracht op de wenkbrauwen, dit zorgt er voor dat de make-up voor de wenkbrauwen beter blijft zitten.
© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: Primer en oogschaduwbasisMake-up: Primer en oogschaduwbasisAls je jezelf wilt gaan opmaken, is het belangrijk een goede basis op je gezicht aan te brengen voordat je begint met de…
Beauty: Uitgelopen make-upBeauty: Uitgelopen make-upIedereen die make-up gebruikt overkomt het wel eens. Is het niet een onverwachte regenbui, dan toch wel die welgemeende…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…
De huid voorbereiden op make-up en de juiste foundationDe huid voorbereiden op make-up en de juiste foundationHet voorbereiden van de huid op make-up is van belang bij het opmaken. Op een onregelmatig huidoppervlak komt de make-up…

Verschillende types krullend haar uitgelegdKrullend haar is er in vele soorten en vormen. Jarenlang is krullend haar over één kam geschoren, wat het er voor vrouwe…
Kopzorgen om hoofdhaarKopzorgen om hoofdhaarHoofdhaar, we willen niet zonder. Maar als het dan toch minder wordt, dan scheert menig man het er helemaal maar af. Hoo…
Taranaomi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 08-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.