Kopzorgen om hoofdhaar

Kopzorgen om hoofdhaar Hoofdhaar, we willen niet zonder. Maar als het dan toch minder wordt, dan scheert menig man het er helemaal maar af. Hoofdhaar, bij voorkeur met kleur straalt jeugdigheid en gezondheid uit. Hoewel de haarwerken en extensions van echt- of kunsthaar veel kunnen verbloemen, hebben we toch het liefste onze eigen weelderige haardos.

Hoofdhaar essentieel?

We zijn voor het overgrote deel behaard, maar geen haar is prominenter dan ons hoofdhaar. Op vele plaatsen halen we het bij voorkeur weg (en als het kan permanent), zo niet op ons hoofd. Dat willen we gestileerd hebben en daar ontlenen we een stukje status aan.
“Als je haar maar goed zit” is voor menigeen dan ook een waarheid als een koe en "goed" haar maakt dus als vanzelfsprekend deel uit van ons uiterlijk.

Functioneel?

De basis (in oorsprong) van hoofdhaar is dat het ons beschermt, bijvoorbeeld tegen de zonnestralen. Inmiddels heeft hoofdhaar fysiologisch geen rol meer in ons leven en is het nog slechts een evolutionair “restant”, maar heeft het in de tussentijd een heel andere rol gekregen. Een die met het uiterlijk te maken heeft, want het staat voor gezond en jong. Dat er een kunstmatig kleurtje bij te pas komt, is in deze minder relevant. Gek genoeg weten we dat haar dood materiaal is (op de wortel onder de hoofdhuid na), maar lijkt in deze minder relevant.

Het is opvallend dat we het meeste haar weg willen hebben, zelfs daar waar het functioneel is. Te denken valt aan okselhaar. Maar slechts hoofdhaar, wat inmiddels functieloos is, koesteren we. Het gegeven dat het lange tijd door kan groeien, geeft ons natuurlijk ook allerlei mogelijkheden en kan ons als persoon (qua uiterlijk) weer versterken.

Wat we willen met hoofdhaar?

We doen er veel voor om een gezonde glanzende bos haar te hebben, omdat we het associëren met iets wat we graag altijd zouden willen hebben en dat is het eeuwige leven. Het staat voor jeugd en alles wat daarbij hoort.

We wassen en verzorgen het, we stylen het en geven het desgewenst een kleurtje wat ons – als het goed is – een beter uiterlijk zal geven. Als het even dof is dan zijn er allerlei kuurtjes en gespleten haarpunten halen we bij de kapper weg, als deze toch het model weer optimaliseert.

Materiaal en opbouw

Haar is opgebouwd uit eiwit, keratine. Het bestaat uit twee of drie lagen.
  • Het vlies, de buitenste laag, geeft het haar bescherming en glans.
  • De dikste laag, de cortex, heeft het de benodigde flexibiliteit en geeft het pigment voor de haarkleur.
  • Sommige haarsoorten hebben een medulla, wat een centrale kern is.

Je genen bepalen je kleur, sterkte, hoeveelheid, snelheid van groeien en of je kaal wordt of niet. De haargroei kent vervolgens verschillende fases, te weten:
  • Stap één is de groeifase, deze duurt drie tot zeven jaar. Gemiddeld groeien halen 1,5 centimeter per maand, dus je haar kan in één jaar tijd gemiddeld zo’n 18 tot 20 centimeter groeien.
  • Stap twee is de transitionele fase en duurt slechts zo’n twee weken.
  • Stap drie is de telogene- of rustfase. Deze periode duurt gemiddeld zo’n drie maanden. De follikel valt weg en zo komt er ruimte voor een nieuwe haar. Iedere haar heeft een onafhankelijke cyclus en zo merk je de “vervanging” niet.

Gemiddeld verlies je 100 haren op een dag en lijkt lang haar meer haar te verliezen, maar dat heeft slechts te maken met het feit dat je het lange haar beter ziet. Blonde mensen hebben gemiddeld 140.000 haren, bruinharigen 100.000 en roodharigen 85.000. Bij mannen kan het haar doorgroeien tot zo’n 50 centimeter en bij vrouwen wel tot één meter.

Hoe ons haar er in de praktijk uitziet heeft voor een groot deel te maken met ons voedingspatroon. Een gezond voedingspatroon bevat bijvoorbeeld ook voldoende eiwitten en dat heeft ons haar ook nodig. Inname van vitamine B12, zink en ijzer zijn belangrijk voor ons haar.

Bij mannen kan testosteron - wat in de puberteit in grote hoeveelheden wordt aangemaakt - op enig moment voor kaalheid zorgen. Deels ligt het ook vast in de genen.

Tot slot

Haar heeft niet het eeuwige leven, maar er komt gedurende het leven continu nieuw haar als er weer wat uitgevallen is (bij mannen kan testosteron op enig moment roet in dit proces gooien). Het groeit een tijd door en geeft dus allerlei mogelijkheden en kan een gewenst beeld van ons uiterlijk versterken.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mannen met rood hoofdhaar: rode harenRood hoofdhaar is een uiterst zeldzaam verschijnsel. In Europa zijn er een aantal landen waar rood hoofdhaar nog voorkom…
Feiten en fabels over hoofdhaarFeiten en fabels over hoofdhaarOns hoofdhaar is belangrijk voor ons. Wie mooi haar heeft is daar trots op. Als we een slechte dag hebben omdat het haar…
Beauty: Haargroei hoofdhaarBeauty: Haargroei hoofdhaarHaar wat bij ieder menselijk lichaam hoort is van oorsprong functioneel, maar tegenwoordig scheren we het weg, laten we…
Functie van haarHet is zo vanzelfsprekend dat je haar hebt. De een wat meer de ander wat minder, maar de meeste mensen hebben haar. Wat…

Wat doet een make-upprimer nou precies?Wat doet een make-upprimer nou precies?Wat is primer? Er komen telkens meer merken met primers in hun assortiment, maar wat is een primer eigenlijk? Een primer…
Geel geverfd haar met zilvershampoo behandelenGeel geverfd haar met zilvershampoo behandelenGeel geverfd haar behandelen met zilvershampoo, helpt dat? Als je je haar geverfd hebt en blondering heeft onvoldoende e…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.