Tips om je haren minder snel vet te laten worden

Tips om je haren minder snel vet te laten worden Haren die snel vet worden kunnen erg vervelend zijn. Je moet de tijd nemen om ze iedere keer te wassen, soms wel één keer per dag! Wanneer je je haren liever wat minder wast, is het belangrijk om verschillende manieren te proberen zodat je het wassen kan uitstellen. Het kost misschien wat moeite, maar het resultaat is zeker de moeite waard!

Hoe ontstaat vet haar?

Wanneer je last hebt van vette haren, betekent dit vaak dat de talgklieren onder de hoofdhuid overvloedig talg aanmaken. Het aanmaken van talg is compleet normaal en beschermt de huid tegen uitdroging, infecties en houdt de huid soepel. Wanneer je haren echter snel vettig worden, betekent dit dat de huid te veel talg aanmaakt waardoor het vet wordt. Er zijn veel manieren om overmatige talgproductie onder controle te houden.

Vermijd hitte

Probeer het gebruik van een stijltang, krultang, föhn, tot een minimum te beperken. De hitte zorgt er namelijk voor dat je hoofdhuid uitdroogt en de talgproductie stijgt. Het gevolg hiervan is dat de haren op je hoofdhuid sneller vet worden. Vermijd daarom eveneens het wassen van je haren onder erg heet water.

Minder wassen

Te vaak je haren wassen zorgt er helaas voor dat de talgproductie stijgt. Je hoofdhuid en haren wennen namelijk aan de frequentie dat je de haren wast. Hierdoor worden je haren sneller vet. Daarom is het belangrijk om zo weinig mogelijk je haren te wassen en het 'uit te stellen' als een wasbeurt niet écht nodig is.

Een handige manier om het wassen uit te stellen, is door het gebruiken van een droogshampoo. Probeer dit echter niet te vaak te doen. Meer natuurlijke manieren om het wassen uit te stellen is door een beetje citroensap over je haren te spoelen na het wassen of door een scheutje azijn toe te voegen aan je spoeling.

Gezonde voeding

Logischerwijs is het belangrijk om goed te eten en te drinken. Jammer genoeg is er nog altijd te weinig bekend over welk voedsel er precies voor zorgt dat je haren sneller vet worden. Probeer daarom vooral veel water te drinken, zodat de afvalstoffen gemakkelijker uit je lichaam worden afgevoerd.

Gebruik niet te veel conditioner

Conditioner is een handig middeltje om je haren zachter en glanzender te maken, maar het kan er ook voor zorgen dat je haren sneller 'zwaar' en vet worden. Daarom is het belangrijk om het insmeren van conditioner bij de wortels van je haren te vermijden. Smeer het vooral in de punten van je haren, aangezien de kans groot is dat je haren daar het droogst zijn.

Een handige tip is bovendien om de conditioner vóór de shampoo aan te brengen. Deze methode zal ervoor zorgen dat je haren de voeding krijgen van de conditioner, maar daarnaast ook het volume en de frisheid van de shampoo. Bovendien zorgt de shampoo ervoor dat de conditioner er goed uitgewassen wordt. Daardoor zullen je haren minder vettig zijn en meer volumineus en luchtig ogen.

Raak je haren zo weinig mogelijk aan

Een veel voorkomende fout is om je haren door de dag te veel aan te raken. Wanneer je haren bijvoorbeeld in je gezicht hangen, zal je geneigd zijn meerdere keren op een dag je haren uit je gezicht te wrijven. De oliën op je vingers zorgen er helaas voor dat je haren sneller vet worden. Zorg er daarom voor dat je haren uit je gezicht zijn, zodat je minder snel je haren zal aanraken. Kies bijvoorbeeld voor een knot, staart, vlecht,... Borstel je haren bovendien niet te veel. Te veel borstelen zorgt er namelijk voor dat de talgklieren gestimuleerd worden en je haren automatisch sneller vet worden.

Verschoon regelmatig je kussensloop

Wanneer je je kussensloop niet genoeg vervangt, zal deze na een tijdje veel bacteriën bevatten. Deze bacteriën nemen je haren op, waardoor je haren sneller vies worden.
© 2015 - 2023 Inekea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Droogshampoo & tips tegen vet haarSchone haren zonder te douchen of je haar nat te maken. Dat kan en wel met de zogeheten droogshampoo's. Tegenwoordig een…
Vettig haar voorkomenVet haar het is niet prettig om er mee rond te lopen. Ik begrijp je dan ook volkomen als je je niet goed in je vel voelt…
Vet haar behandelen met droogshampooVet haar behandelen met droogshampooVet haar, hoe kom je er zo snel mogelijk vanaf? De meeste mensen vinden het vervelend als hun haar vet is. De fut is eru…
Hoe werkt droogshampoo?Hoe werkt droogshampoo?Droogshampoo is een product dat inmiddels bekend is bij veel vrouwen. Zij weten dat je het bijvoorbeeld koopt in de drog…
Lente in zicht, extra goed voor de voeten zorgenLente in zicht, extra goed voor de voeten zorgenAls de winter in ieder geval gevoelsmatig op zijn einde loopt, komen we weer uit onze schulp. We zijn het cocoonen z…
Bronnen en referenties
  • http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130117_016
  • http://nl.wikihow.com/Zo-zorg-je-dat-je-haar-minder-snel-vet-wordt
  • http://www.styletoday.nl/beauty/hair/tips-adviezen-2/10-tips-tegen-vet-haar/
Inekea (12 artikelen)
Gepubliceerd: 06-03-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.