Wat kun je doen bij lange oor-, neus- en wenkbrauwharen?
Bij mannen boven de 30 jaar beginnen de haren op de wenkbrauwen en in de oren en neus te groeien. Ze worden dikker en zijn vaak donker van kleur, of grijs bij oudere mannen. Hormonen spelen een belangrijke rol bij deze ongewenste haargroei. Omdat de haren lang en meestal dik zijn, zijn ze vaak opvallend aanwezig. Weghalen is geen optie, de haartjes beschermen je tegen infecties en houden vuil tegen. Je kunt ze wel kort houden met een speciale neus- en oortrimmer. Voor de wenkbrauwharen gebruik je een schaartje. Overtollige haren kun je eventueel verwijderen met een pincet of een laserbehandeling. In het laatste geval blijven de haartjes definitief weg.
Hormonen hebben invloed op de haargroei
Het mannelijke hormoon dihydrotestosteron zorgt voor haargroei. Veranderingen in de hormoonhuishouding zijn van invloed op deze groei. De hormoonhuishouding verandert in de puberteit en bij het ouder worden. De haargroei stopt, of wordt op sommige plaatsen juist gestimuleerd. Bij het ouder worden reageren de haarzakjes op de hoofdhuid niet goed meer op de hormonen, daardoor worden de haren dunner. Uiteindelijk stopt de haargroei en ontstaan er kale plekken. Erfelijke aanleg speelt ook een rol bij het ontstaan van kaalheid. Op andere plaatsen worden de haarzakjes juist gestimuleerd. Hier worden de haren dikker en langer. De haren op de wenkbrauwen, in de oren en in de neus zijn gevoelig voor een sterkere groei.
De periode van groei
De lengte van een haar wordt bepaald door de periode waarin een haar groeit. Het haar op de hoofdhuid heeft een groeiperiode van jaren, terwijl haren op andere delen van het lichaam maar enkele maanden groeien. Daarom worden deze haren niet zo lang, in tegenstelling tot het hoofdhaar, dat een behoorlijke lengte kan bereiken. De periode van groei wordt korter naarmate we ouder worden. Door de haartjes in neus, oren en op de wenkbrauwen wat korter te knippen, blijf je er goed verzorgd uitzien en dat is weer belangrijk voor je uitstraling.
De functie van neusharen
De haren in de neus hebben een belangrijke functie. Ze halen stofdeeltjes en ziektekiemen uit de lucht, die anders in de longen terecht zouden komen. De ingeademde lucht wordt opgewarmd en bevochtigd in de neus. Als je teveel neusharen weg haalt, wordt je gevoeliger voor luchtweginfecties, voorhoofdsholteontsteking en allergieën.
Neusharen verwijderen
De haren van de neus worden langer en dikker bij het ouder worden waardoor ze naar buiten komen. Dit ziet er niet zo fraai uit en veel mannen willen hier dan ook wat aan doen. Het verwijderen van de haren door ze te epileren, is niet verstandig. Na het verwijderen van de haar ontstaat er een wondje. Bacteriën in de neus kunnen zich hierin gaan nestelen en infecties veroorzaken. Een infectie in de neus kan gemakkelijk in de hersenen terecht komen, waardoor je erg ziek kunt worden.
Het knippen van neusharen met een gewone schaar kan, door een onverwachte beweging, beschadigingen in de neus opleveren. Daarom is het beter om de haartjes korter te maken met een neustrimmer. Met een trimmer kun je namelijk op een veilige manier de haartjes in de neus korter maken. Maak de neus wel goed schoon voordat je de trimmer gebruikt en reinig de trimmer meteen na gebruik. Zo blijft hij goed functioneren.
De functie van oorharen
De oorharen bieden bescherming tegen vuil van buitenaf. Oorharen kunnen ook langer en dikker worden naarmate je ouder wordt. Veel haren in de oren kunnen echter jeuk veroorzaken en ze verminderen het gehoor. Ook trekken lange oorharen extra vuil van buitenaf aan. Daarom is het beter om de oorharen te knippen.
Oorharen verwijderen
Ook hier geldt dat door het verwijderen van haartjes wondjes kunnen ontstaan. Het is daarom beter om oorharen met een trimmer korter te maken, zodat ze niet meer opvallen.
Wenkbrauwharen
Wenkbrauwen beschermen de ogen. Ze houden stof, vuil en transpiratie tegen. Daarnaast bepaalt de vorm van de wenkbrauwen je gezichtsuitdrukking. Je kunt wenkbrauwen in model houden door de overtollige haartjes te epileren. Doe dit wel zorgvuldig om de vorm van de wenkbrauwen te behouden. Trek dus niet zomaar haartjes uit de wenkbrauwboog, er kunnen dan kale plekjes ontstaan. Lange haartjes knip je voorzichtig korter met een schaartje of met een speciale wenkbrauwschaar.
Laserontharing
Ongewenste of overtollige haargroei kan met laserontharing definitief worden verwijderd. Er zijn ongeveer 3-5 behandelingen nodig voor een blijvend resultaat. Het licht van een laser is sterk geconcentreerd op een klein oppervlak. Daarom is het licht zo krachtig dat het een haarzakje weg kan branden. Het laserapparaat geeft ook pulsen af, die door de haren naar het haarzakje worden geleid. Dit vernietigt het haarzakje en de haarwortel, waardoor de haargroei stopt.
Voor de behandeling
Bij het epileren van ongewenste haartjes kunnen de haarzakjes beschadigen. De laser kan de haarzakjes dan niet goed meer vernietigen. Daarom is het beter om vanaf zes weken voor de behandeling geen haartjes meer te epileren. Bij een gebruinde huid werkt een laserbehandeling ook minder goed omdat het pigment de energie van de laser gedeeltelijk opneemt. Daarom wordt aangeraden om vanaf twee weken voor de behandeling de zon zoveel mogelijk te vermijden.
Haarkleur
Een laserbehandeling werkt het beste bij donker haar en een lichte huid. Donker haar neemt de lichtgolven beter op.
Bij lichtgekleurde haren en dunne haren werkt een laserbehandeling met lichtgolven minder goed. Mensen met een lichte haarkleur hebben dan ook meer baat bij een behandeling met radiogolven.
Is een laserbehandeling pijnlijk?
Nee, het laseren is nagenoeg pijnloos. Je voelt hooguit lichte speldenprikken. Op sommige plekken is de huid gevoeliger en daar kun je het laseren vaak wel voelen. Na de behandeling is de huid ook gevoeliger. Dit is meestal maar van korte duur.