Litteken in gezicht camoufleren: welk product gebruik je?

Litteken in gezicht camoufleren: welk product gebruik je? Een litteken in het gezicht camoufleren. Het gezicht is de vervelendste plek voor een litteken, juist omdat het moeilijk te verbergen is en iedereen het kan zien. Het is voor jezelf geen fijn gevoel dat het er zit, het kan je zelfvertrouwen aantasten en het kan uitlokken dat andere mensen je gaan vragen hoe je eraan gekomen bent. Reden te meer dus om te leren hoe je een litteken goed kunt maskeren of camoufleren met gebruik van make-up.

Littekens camoufleren


Littekens in het gezicht

Een litteken is een overblijfsel van een wond of andere beschadiging aan de huid die niet meer verdwijnt. Als je lichaam moet reageren op het ontstaan van een wond, dan doet het dat door de aanmaak van bindweefsel. De huid krijgt op die plek als het waren een andere organisatie, waardoor de huid er nooit meer hetzelfde zal uitzien. Het litteken heeft daarom vaak een andere kleur dan de huid en bovendien ontstaat er vaak een zeker reliëf in. Bij mensen met een donkere huid vallen littekens vaak meer op dan bij mensen met een lichte huid.

Littekens in het gezicht ontstaan op dezelfde manier als littekens op andere delen van het lichaam. De meest voorkomende oorzaken zijn trauma's en verbranding. Het gezicht is echter daarnaast vaak ook nog slachtoffer van een aantal specifieke oorzaken van littekenvorming. Wat veel voorkomt is dat mensen littekens overhouden aan zware acne. In ernstige gevallen kan de gezichtshuid hier erg pokdalig van worden en kan het lijken alsof er kraters in de wangen en op de kin zitten. Mensen die veel aan contactsporten doen zullen daarnaast gemerkt hebben dat vooral de wenkbrauwen erg gevoelig zijn bij contact. Wanneer je aan het sporten bent en je bloed erg snel circuleert dan kan een relatief onschuldige botsing al zorgen voor het splijten van de wenkbrauw. Wordt dit niet (op de juiste manier) gehecht of ben je gevoelig voor littekenvorming, dan zul je dit blijven zien.

Hoe bedek je littekens in het gezicht met make-up?

Voor het maskeren of camoufleren van een litteken in het gezicht gebruik je allereerst een goede foundation. Dit is een cosmeticaproduct dat je als basislaag kunt aanbrengen voor andere make-up. Het geeft je huid een egale kleur en textuur. Je kunt het gebruiken als mousse, crème of in vloeibare vorm. Je kunt het aanbrengen met een sponsje, kwast of met de vingers. Omdat het de huid nogal kan doen glimmen, kan na het aanbrengen van de foundation ook nog een poeder gebruikt worden die het geheel een wat meer matte aanblik geeft.

Voor het maskeren of camoufleren van een litteken in het gezicht gebruik je vervolgens een goede concealer. Dit is een cosmeticaproduct dat bedoeld is om oneffenheden in de huid en donkere kringen te camoufleren, maar kan ook goed gebruikt worden voor littekens. Je hebt ze zowel in vloeibare als vaste vorm.

Dermacolor

Volstaan het bovenstaande in jouw geval niet, dan kun je ook kiezen voor het gebruik van Dermacolor. Dermacolor is een cosmeticaproduct dat de meest opvallende huidproblemen volledig kan maskeren. Grote wijnvlekken en tatoeages kunnen er volledig onzichtbaar mee gemaakt worden, dus littekens zijn dan als snel een peulenschil. Het voordeel ervan is bovendien dat het ook bij mensen met een zeer gevoelige huid nagenoeg nooit leidt tot huidreacties. Bij het gebruik is het belangrijk de juist teint van je huid te bepalen zodat het op een natuurlijke manier kleur bij de niet-bedekte huid. Een bekend merk met een uitgebreide lijn Dermacolor-producten is Kryolan.

Andere producten

Diverse cosmeticalijnen hebben ook producten die speciaal bedoeld zijn voor het verbergen van littekens en andere oneffenheden. Voorbeelden hiervan zijn Biodermal, Vichy, Celltone, Toleriane, La Roche-Posay, Elicina, Maycheer, Coverderm, Dermacolor, Lycogel en Pasha. Niet al deze merken zijn in Nederland in de winkel verkrijgbaar.
© 2015 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen foundation, getinte dagcrème en BB creamHet verschil tussen foundation, getinte dagcrème en BB creamEr komen steeds meer producten op de markt die beloven je gezicht egaler te maken en oneffenheden te camoufleren. Je zie…
Foundation, crèmes en camouflageSlaapgebrek, ongezond eten, stress - het zijn allemaal factoren die onze huid geen goed doen. Puistjes, donkere kringen…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…
Huidcamouflage voor gezicht en lichaamCamouflage voor gezicht en lichaam gaat verder dan het bekende camouflagestickje. Zeker als je grotere of moeilijkere hu…

Beauty: Je handen als blikvangerBeauty: Je handen als blikvangerEr zijn van die beroepen waar je handen je “handelsmerk” zijn, waar je handen veel in het zicht zijn en waar verzorging…
Wat zonlicht doet met je huidEr is er al veel over geschreven, de gevolgen van zonnebaden. We zijn inmiddels allemaal bekend met de nadelige gevolgen…
Bronnen en referenties
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.