Huidcamouflage voor gezicht en lichaam

Camouflage voor gezicht en lichaam gaat verder dan het bekende camouflagestickje. Zeker als je grotere of moeilijkere huidoppervlakken wilt camoufleren, last hebt van hevige acné of littekens, of op zoek bent naar houdbare, persoonlijke of waterproof camouflagemiddelen, is het de moeite waard om te weten wat er anno nu mogelijk en verkrijgbaar is. Wordt het dermatografie, een custommade camouflagemiddel of een product van de drogist? Een inventarisatie. Wie een groter of lastiger huidoppervlak te camoufleren heeft, moet vaak verder zoeken dan het beautyrek bij drogist of parfumerie. We hebben het dan al gauw over de 'zwaardere middelen.' Gelukkig is er anno nu heel wat mogelijk bij het camoufleren van littekens, zware acné of huidvlekken. Ook zijn er camouflagemiddelen voor zowel gezicht als lichaam.

Naar huidtherapeut of schoonheidsspecialiste

Het camoufleren van een groter of moeilijker huidoppervlak is vaak een kunst. Die kunst valt te leren, bijvoorbeeld door de huidtherapeut of schoonheidsspecialiste. Deze kan samen met jou een goede kleur kiezen voor een 'custommade', dus speciaal voor jouw huidkleur en huidprobleem samengesteld camouflageproduct, en je leren om dit zo goed en onopvallend mogelijk op te brengen. De camouflageproducten zijn lang houdbaar, en vaak ook waterproof. Laat de huisarts je doorverwijzen naar een huidtherapeut of in camouflage gespecialiseerde schoonheidsspecialiste; eventueel kun je dan ook aanspraak maken op een vergoeding (dus ook als het gaat om doorverwijzing naar de schoonheidsspecialiste!). Een van de merken waar schoonheidsspecialistes mee werken, is DermaColor. Van dit merk is er camouflagecrème voor het gezicht, de 'body cover' voor het lichaam, en fixatiemiddelen voor momenten en plekken waarop extra fixatie van het resultaat nodig is (NB: normaliter houdt het middel ook zonder extra fixatie).

Naar de (online) drogist

Ook op de cosmeticamarkt is een en ander in de aanbieding voor camouflage met crème of stick. Voordeel is dat je de producten zelf kunt aanschaffen. Zeker als je dat bij een online drogist doet, bespaar je jezelf het soms moeilijke proces een ander te laten zien of horen wat er aan de hand is. Nadeel is dat het niet gaat om een voor jou bereide 'custommade' kleursamenstelling, en je op jezelf aangewezen bent, zodat een en ander een zekere mate van experimenteren vergt. Ook moet gewoon gezegd worden dat de professionele huidtherapeut of schoonheidsspecialiste je sneller en beter kan laten zien hoe je jouw specifieke huidverkleuring kunt camoufleren. Een van de bekendste merken in huidcamouflage is Coverderm. Dit product is in de US al decennia lang bekend. Het voordeel van Coverderm en soortgelijke producten ten opzichte van een 'gewone' camouflagestick is dat een camouflageproduct als dit tot 24 uur houdt, en waterproof is. Bovendien zijn deze camouflagemiddelen vaak zo samengesteld, dat ze veel meer 'smudgeproof' zijn dan gewone camouflagesticks: ofwel, ze houden tot op zekere hoogte ook bij wrijving, zoals van een badpak. Naast het product voor het gezicht, is er ook een camouflagemiddel voor het lichaam. Handig is om een specifieke reiniger aan te schaffen; juist omdat deze producten beter houden dan de gemiddelde camouflagestick of foundation, zijn ze ook moeilijker te verwijderen met zomaar een reinigingsproduct.

Meer lezen over huidvlekken en littekens?

Huidvlekken door hyperpigmentatie
Huidvlekken: hoe verdwijnen ze, en hoe help je ze daarbij?
Huidvlekken, wat is wat? Een signalement
Littekens verminderen: veel gestelde vragen

Dermatografie

Een mogelijke techniek, alleen en uitsluitend toe te laten passen door een deskundige zoals de huidtherapeut, is dermatografie. Daarbij wordt huidverkleuring van bijvoorbeeld een litteken of vitiligo ingekleurd met een methode vergelijkbaar met de cosmetische tatoeagetechniek die onder andere wenkbrauwen en liplijnen pigmenteert. Er wordt dus een kleurstof in de huid gebracht die zo vergelijkbaar mogelijk is met de kleur van de ongeschonden huiddelen. Dermatografie is semi-permanent, dat wil zeggen dat het resultaat tot enkele jaren houdt en de behandeling dan weer moet worden herhaald. De resultaten zijn per persoon verschillend, en varieren met de aard van de huidbeschadiging en/of verkleuring. Concreet is zeker, dat een lichte huidvlek makkelijker met dermatografie donkerder te kleuren is dan een donkere huidvlek lichter te maken is. Maar dat is een algemene stelregel; laat je er niet door ontmoedigen om advies in te winnen bij een huidtherapeut. Let wel: dermatografie beinvloedt de kleur, maar niet de dikte van bijvoorbeeld een litteken.

Naar de huidtherapeut voor dermatografie

Als het je om een litteken gaat, wacht dan minimaal tot er een jaar voorbij is na de vorming ervan, voor je naar de huidtherapeut gaat voor een consult over de mogelijkheden van dermatografie. Dan nog kan blijken dat je nog langer moet wachten; een litteken heeft nou eenmaal tijd nodig om tot een rustig stadium te komen. Verwacht niet in één klap resultaat van de behandeling van huidvlekken en/of littekens. Eerst zal de huidtherapeut kijken wat de conditie en kleur van de huid is, en de behandelingen zelf vergen ook meerdere bezoeken om tot een optimaal kleurresultaat te kunnen komen.

Waarvoor toepasbaar?

Professionele huidcamouflageproducten in crème of stick zijn toepasbaar voor huidverkleuringen als van striae, spataderen, littekens, huidverkleuringen en vitiligo, pigmentvlekken, couperose, zwangerschapsmasker, acne en zelfs tatoeages. Dermatografie is geschikt voor een kleurtechnische correctie van onder andere littekens, vitiligo en bepaalde pigmentvlekken.

Meer artikelen over huidvlekken, huidverzorging en cosmetica: Special huidvlekken
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Speciale concealer en make-up voor huidimperfectiesSpeciale concealer en make-up voor huidimperfectiesBij huidimperfecties, zoals o.a. puistjes, donkere kringen onder de ogen en rode vlekjes is het gebruik van een goede co…
Litteken in gezicht camoufleren: welk product gebruik je?Litteken in gezicht camoufleren: welk product gebruik je?Een litteken in het gezicht camoufleren. Het gezicht is de vervelendste plek voor een litteken, juist omdat het moeilijk…
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Dermografie: krassen blijven in de huid staanDermografie: krassen blijven in de huid staanWanneer je met een stomp voorwerp over de huid van bijvoorbeeld de arm of de rug krast dan geeft dit normaliter geen rea…

Anusfissuur: scheurtjes rondom de anusAnusfissuur: scheurtjes rondom de anusEen anusfissuur is een zeer vervelende en vooral pijnlijke aandoening. Wanneer je last hebt van een anusfissuur heb je l…
Leverkanker: symptomen, behandeling en levensverwachtingLeverkanker: symptomen, behandeling en levensverwachtingLeverkanker symptomen zijn vooral pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Andere symptomen van leverkanker zijn onv…
Bronnen en referenties
  • www.dermavenue.nl
  • www.newcreation.be
  • www.anbos.nl
  • www.huidtherapie.nl
  • www.annemarievanheezick.nl
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 29-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.