Oorbellen laten zetten, problemen en weetjes

Oorbellen laten zetten, problemen en weetjes Oorbellen laten zetten gebeurt heel vaak in Nederland. Het is algemeen geaccepteerd dat vrouwen oorbellen dragen en oorbellen schieten gebeurt dus ook vele malen per jaar. Toch gaat het nog wel eens mis met de gaatjes. Dit is meestal te danken aan onvoldoende voorlichting in de winkel waar de gaatjes worden geschoten. In de winkel worden eerst met een jodiumstift twee puntjes op de oorlellen gezet. Je kan dan kijken of je vindt dat ze op de goede plaats zitten en (ook niet onbelangrijk) of ze gelijk zitten. Pas na goedkeuring worden de oorbellen gezet.

Gaatjes laten schieten en nu?

Wanneer je gaatjes hebt laten schieten*, zitten hier gelijk oorbellen in van chirurgisch metaal. De kans dat je hier allergisch op reageert is zeer klein. De oorbellen van chirurgisch metaal zijn meestal niet de fraaiste, toch is het belangrijk dat je deze minstens zes weken inhoudt, voordat je andere oorbellen gaat proberen. Gedurende deze zes weken wordt geadviseerd om minimaal één keer per dag aan de oorknopjes te draaien, zodat deze niet vast gaan zitten. Over dit draaien zijn de meningen wel verdeeld. De ene winkel adviseert dit omdat de oorbellen zo niet vast gaan zitten en de andere winkel zegt dat je dit beter niet kan doen omdat de oren zo geen kans krijgen om te genezen. De eerste week moet je twee keer per dag druppelen tussen de oorbel en het gaatje met de meegekregen Styrilon. Dit om ontsteken te voorkomen. Soms wordt er geadviseerd om de eerste zes weken niet te gaan zwemmen in verband met een grotere kans op infecties. Ga je toch zwemmen, wees dan wel zo verstandig om na het zwemmen wat antisept of Sterilon tussen de oorbel en het gaatje te druppelen.

* Er wordt hier wel gesproken over oorbellen schieten, maar in steeds meer winkels kiezen ze voor een andere methode waarbij de oorbel geruisloos wordt gezet.

Antisept

Het gebruik van de meegekregen Styrilon gedurende de eerste week is zeer belangrijk. In de winkels worden de piercing guns vaak veelvuldig gebruikt en niet alle medewerkers gaan even hygiënisch met het apparaat om. Soms is zelfs desinfecteren met een alcoholdoekje er niet bij of gebeurt dit niet zorgvuldig genoeg.

Nu is Styrilon vrij agressief en niet iedereen reageert hier goed op. Wanneer je liever wat anders gebruikt dan Styrilon, denk dan eens aan Antisept, piercing gel, Betadine of Ear Care Gel.

Na de eerste zes weken

Na de eerste zes weken mag je andere oorbellen gaan proberen. Kies niet voor te zware oorbellen. Wanneer je te zware oorbellen draagt, vergroot je de kans op inscheuren en dan is het mogelijk dat je met twee ongelijke gaatjes blijft zitten. Gaatjes kunnen weer dichtgroeien, dus vooral de eerste periode (vaak wordt geadviseerd het eerste jaar) is het belangrijk om ook dagelijks oorbellen te dragen. Vooral bij kinderen onder de dertien jaar gebeurt het vrij vaak dat de gaatjes weer dicht groeien.

Iedere winkel zijn eigen regels

Wanneer je meerdere gaatje tegelijk wil laten schieten, is het handig om deze wens direct bij binnenkomst bij de juwelier kenbaar te maken. Niet iedere juwelier is bereid meerdere gaatjes in één keer te schieten en het is heel vervelend om daar pas achter te komen op het moment dat je de oorbellen al hebt uitgezocht.

Ook hanteert iedere winkel zijn eigen leeftijdsgrens. Sommige winkels zetten al oorbellen bij baby’s vanaf acht weken en andere winkels doen dit pas bij kindjes vanaf zes jaar.

Er is één wettelijke regel. Winkels zijn verplicht om toestemming van de ouders te vragen wanneer kinderen jonger zijn dan 16 jaar en een piercing willen.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorbellen laten zetten? Zo gaat het in zijn werkIn sommige landen is het heel gewoon dat baby's direct oorbellen krijgen. Dit is echter niet aan te raden mede omdat het…
Zelfgemaakte oorbellenhouderOorbellen zijn vaak lastig op te ruimen, zeker wanneer je er veel van hebt. Lange oorbellen raken snel in de knoop, klei…
Het kiezen van de juiste oorbellen en sieradenHet kiezen van de juiste oorbellen en sieradenHet kiezen van de juiste sieraden valt niet altijd mee. Persoonlijkheid, stijl, haarlente en lichaamsbouw spelen een rol…
Oorbellen makenOorbellen makenOorbellen maken kan in allerlei kleuren en met allerlei soorten materialen. Lange of korte oorhangers aan oorhaakjes met…

Balayage voor zomers haarMet balayage kun je een prachtig zomers kapsel creëren, het lijkt net alsof je een tijdje op vakantie bent geweest naar…
Irritatie van de huid voorkomen na het scheren en ontharenIrritatie van de huid voorkomen na het scheren en ontharenVeel mensen, met name de vrouwen, kennen het probleem dat ze na het scheren en ontharen last krijgen van rode bultjes, j…
Bronnen en referenties
Reactie

Pim, 26-11-2018
Wat in het artikel ontbreekt, is dat het schieten van oorbellen zo goed als pijnloos is. Als de gaatjes op je oorlellen zijn aangebracht en het pistool op je oorlel is geplaatst, is het, voor je het weet, voorbij. En ben je, zoals in mijn geval, twee oorbellen rijker.
Bij het schieten van de oorbellen lijkt het er nog het meest op alsof iemand even kort in je oorlel knijpt, waarna de pijn meteen weer verdwijnt. Wel worden je oren daarna wat rood en iets warmer. Maar daar heb je bijna geen last van.
Dat de oorbellen er meestal niet uitzien is niet erg. Na een aantal weken mag je ze al verwijderen en vervangen voor een paar leuke oorbellen.
Ik begrijp dan ook niet dat zo weinig mannen oorbellen hebben. Of tenminste gaatjes in hun oren. Want of je, na het schieten van je gaatjes, ook daadwerkelijk oorbellen draagt, moet je helemaal zelf weten. Maar dan kun je het in elk geval. En er, zoals ik, lekker van genieten. Reactie infoteur, 27-11-2018
Bedankt voor de aanvulling

Katinka900 (661 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.