Irritatie van de huid voorkomen na het scheren en ontharen

Irritatie van de huid voorkomen na het scheren en ontharen Veel mensen, met name de vrouwen, kennen het probleem dat ze na het scheren en ontharen last krijgen van rode bultjes, jeuk en irritaties. Heb je net je bikinilijn mooi bijgewerkt, krijg je last van rode plekjes en jeukbultjes. Daar zit je niet op te wachten. Als we ons niet zouden scheren, zouden we het probleem ook niet kennen van ingegroeide haren, maar blijven we zitten met overbeharing. Het is dus fijn als je wat tips hebt om op een goede manier te scheren en te ontharen zodat irritaties kunnen worden voorkomen en behandeld op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Inhoud


Het probleem van huidirritatie na het scheren

Als je de haartjes van de huid afscheert, schraap je ook cellen van het huidoppervlak. Als deze bovenste, beschermende laag wordt verwijderd, kan de huid die eronder zit droog en schraal worden. Als je je te snel scheert, of op de verkeerde manier scheert, verhoog je de kans op irritatie van de huid. Een aantal mensen zijn extra gevoelig voor huidirritatie na het scheren. Bij vrouwen ontstaan er snel problemen bij het scheren van de oksels of de bikinilijn. Er ontstaat een geïrriteerde huid met bultjes. Ingegroeide haren veroorzaken zere, rode bultjes. Deze bultjes ontstaan tijdens het scheren, als de haarzakjes beschadigd worden of als het uiteinde van een haar terug groeit in het haarzakje. De huid kan erg gaan jeuken, ook kunnen de bultjes ontstoken raken en heb je soms bultjes met pus erin.

Hoe verwijder je het beste een ingegroeide haar?

Als er een haar is omgekruld en weer terug de huid is ingegroeid, is het vaak wel gewenst deze te verwijderen. Leg een washandje in warm water en houd dit warme washandje vijf minuten lang op de plek, zodat de huid week en zacht wordt. Leg de ingroeide haar vrij met een pincet en trek hem van de huid af. Krullende haren kun je met een nagelknipper afknippen

Welk scheerapparaat of scheermes voor ontharen

Heb je vaak last van ingegroeide haren, dan is het misschien eens verstandig om van mesjes te veranderen, of een andere scheerapparaat te gebruiken. Gebruik je scheermesjes en gebeurt dit vaak, probeer dan eens een elektrisch apparaat of ander ontharingsmiddel en andersom ook. Je hebt tegenwoordig heel veel mesjes met meerdere snijbladen, zodat je goed dicht op de huid kan scheren, maar als je huid snel geïrriteerd raakt van het scheren en je wilt ingegroeide haren voorkomen, is een ouderwets scheermesje met een mes het beste. Bij scheermesjes met twee of meerdere mesjes worden de stoppels een stukje uit de huid getrokken voor ze worden afgesneden. Hierdoor springen de haartjes een beetje terug, waardoor ze onder het huidoppervlak kunnen komen.

Bron: BruboBron: Brubo
Gebruik een schoon en scherp scheermesje
De meest gemaakte fout bij het scheren is, dat er een bot, vies of een te vaak gebruikt scheermesje wordt gebruikt. Vooral bij vrouwen is het héél belangrijk, dat voor het scheren van de bikinilijn een scherp en schoon scheermes wordt gebruikt. Gebruik dus niet het mesje waar je al een maand je benen en oksels mee scheert. Wat ook belangrijk is, is dat het scheerapparaat meerdere mesjes achter elkaar heeft. En er moet tussen de mesjes een strookje rubber zitten. Dit laagje zorgt voor bescherming tussen de mesjes en je huid. Wegwerp mesjes hebben deze rubbertjes niet. Ze zijn ideaal om even gauw je benen bij te werken, maar heb je gauw last van huidirritatie en ingroeide haartjes, dan is het niet verstandig om deze mesjes te gebruiken, maar voor een beter scheersysteem te gaan.

Hoe kun je huidirritatie voorkomen

Voordat je je gaat scheren is het prettig om een warme douche of bad te nemen. De poriën gaan hierdoor meer open staan en de haartjes worden zachter. Dit maakt het scheren een stuk aangenamer en het zorgt voor een glad resultaat. Koud water is niet aan te raden, omdat dit de poriën sluit en het maakt de huid wat stugger wat huidirritatie kan veroorzaken. Ook is het aan te raden om over de huid te wrijven met een droge luffaspons, een peeling handschoen, -spons of washandje. Hierdoor worden de dode huidcellen verwijderd en hiermee voorkom je dat de haarzakjes verstopt kunnen raken. Op deze manier worden de haren ook iets opgetild boven de haarzakjes, waardoor het scheren beter gaat. Wil je je schaamhaar bijwerken, knip dit dan eerst bij met een normale schaar voordat je aan de slag gaat met een scheermes. Zo kun je beter de groeirichting van de haren zien.

De juiste scheertechniek

Scheer altijd in de richting van de haargroei. Let dus goed op. Mannen die hun baard willen scheren, kunnen beter naar beneden scheren dan naar boven. Vrouwen moeten tijdens het scheren ook de groeirichting van de haren volgen. Dat betekent dat als ze hun benen of bikinilijn willen gaan scheren, ze naar beneden moeten scheren in plaats van naar boven. Op deze manier heb je wel dat er dan kleine stoppeltjes voelbaar achter blijven, vaak zijn ze niet zichtbaar, maar het voorkomt het ingroeien van de haartjes.
Trek ook nooit de huid strak tijdens het scheren. Tijdens het straktrekken van de huid zullen de haren verder uit de huid komen, zodat ze na het scheren - als de huid wordt losgelaten - volledig onder het huidoppervlak belanden. Dus trek nooit de huid strak!

Scheerschuim

Een scheergel of scheerschuim zorgt ervoor dat de mesjes makkelijk de haren kunnen afscheren. Als je gevoelig bent voor huidirritatie, kies dan sowieso voor een ongeparfurmeerde PH neutrale gel. Als je scheert op de juiste manier met een neutrale gel of schuim, verminder je de kans op huidirritaties.
Spoel tijdens het scheren regelmatig de mesjes af, om zo de losse haartjes te verwijderen en om er voor te zorgen dat de mesjes schoon blijven. Na het scheren spoel je de huid af en verwijder je alle restanten scheergel en losse haartjes. Je kunt er voor kiezen om na de eerste keer te scheren het nog een keer te doen, maar dit is voor ieder persoonlijk. Niet elke huid is hiervoor geschikt.

Alternatieve scheerschuim

Er zijn een aantal alternatieve middelen die je kunt gebruiken als scheermiddel, te weten:
 • Smeerkaas.
 • Dikke haarconditioner.
 • Spuitslagroom.
 • Tandpasta.
 • Gladde pindakaas (zonder stukjes).
 • Boter.
 • Vocht inbrengende crème.
 • Mayonaise.
 • Bakspray.

In deze producten zit olie, wat dus de huid vochtig maakt, beschermt en voedt. Mocht je dus ooit eens zonder scheerschuim zitten dan heb je vast wel een van deze producten in de kast die je dus zonder problemen kunt gebruiken als vervangende scheerschuim.

Bron: BruboBron: Brubo

Verzacht de huidirritatie

Aloë vera

Een van de beste natuurlijke stoffen voor een geïrriteerde huid is Aloë vera. Als je een Aloë vera plant in huis hebt, snij dan een stukje van het blad af en knijp de heldere gel eruit en breng dit direct aan op de huid. Je kunt ook producten kopen op basis van Aloë vera, maar de echte gel, vers van de plant is het allerbeste.

Avocado

In avocado zitten heel veel vitaminen en olie die de huidirritatie verzachten. Snij de avocado open en breng de pulp rechtstreeks aan op de huid.

Komkommers

Deze worden al heel erg lang gebruikt om de geïrriteerde huid af te koelen en te verzachten. Leg een plakje komkommer op de huid of schil een komkommer, pureer hem en leg de komkommerpuree op de huid. Voor een nog beter resultaat is het aan te raden om avocadopulp te mengen met komkommer.

Goudsbloem

Deze plant wordt al heel erg lang gebruikt, om de huid te verzachten bij huidbeschadiging. Is er uitslag ontstaan na het smeren, smeer dan de huid in met goudsbloemcrème.

Als laatste

Heb je last van huidirritatie na het scheren, maak je scheermesjes dan ook regelmatig schoon met een ontsmettingsmiddel. Het risico van huiduitslag kan ook beperkt worden door regelmatig de mesjes te vernieuwen, vervang na drie of vier keer scheren de mesjes. Scheer altijd nat en probeer ook eens te wisselen tussen nat en elektrisch, dit wil ook wel eens helpen bij tegengaan van huidirritatie. Vermijd ook aftershave. De meeste soorten bevatten veel alcohol, wat de huid droger maakt en irritatie van de huid verergert. Een goed alternatief voor een aftershave is toverhazelaar, hier zit een heel klein beetje alcohol in en het maakt de huid zachter. Eventuele snijwondjes kunnen ook goed schoongemaakt worden met toverhazelaar.
© 2015 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontharen: ScherenVeel mensen lopen tegen het probleem aan dat er vele mogelijkheden zijn om uzelf te ontharen. Wat is nu de juiste keuze…
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…
De bikinilijn scheren, tips om irritatie te voorkomenDe bikinilijn scheren, tips om irritatie te voorkomenVooral in de zomermaanden vinden veel vrouwen het prettig om een mooie gladde bikinilijn te hebben. Helaas gaat het sche…
Jeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenJeukende bultjes na het scheren: Oorzaken en behandelingenEen tijdelijk glad uiterlijk van de huid verkrijgen mensen door het lichaamshaar te scheren. Het verwijderen van het lic…

Oorbellen laten zetten, problemen en weetjesOorbellen laten zetten, problemen en weetjesOorbellen laten zetten gebeurt heel vaak in Nederland. Het is algemeen geaccepteerd dat vrouwen oorbellen dragen en oorb…
Cynthia Schultz (Miss Lipgloss)Cynthia Schultz is één van de grootste namen in de Nederlandse beautyblogwereld. Als haar naam je niets zegt, doet ‘Miss…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
 • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/10-tips-voor-een-gladde-bikinilijn/
 • Afbeelding bron 1: Brubo
 • Afbeelding bron 2: Brubo
Reactie

Cindy, 04-05-2017
Pindakaas om je schaamhaar te scheren? Bah! Neem gewoon kokosolie, beter en frisser. Reactie infoteur, 05-05-2017
Hoi Cindy

Pindakaas voor je schaamhaar lijkt inderdaad niet zo'n goed idee, zeker niet als je flink behaard bent. Al kun je het natuurlijk goed uitspoelen daarna. Maar voor je bikinilijn kan het wel degelijk gebruikt worden hoor, geen enkel probleem. Probeer het eens, zou ik zeggen :-), het lijkt vies, maar dat is het echt niet. De vetten in je pindakaas zorgen ook nog eens voor een stralende, gladde huid.
Maar kokosolie kan natuurlijk ook als alternatief voor scheerschuim :-)

Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 05-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.