Oorbellen laten zetten? Zo gaat het in zijn werk
In sommige landen is het heel gewoon dat baby's direct oorbellen krijgen. Dit is echter niet aan te raden mede omdat het kind zelf niet heeft kunnen kiezen. Oorbellen is een versiering van het lichaam en aangezien vele vrouwen oorbellen hebben wordt het niet als negatief gezien. In dit artikel leest u hier meer over.
Voor wie?
Oorbellen kunnen bij iedereen, ze zijn geschikt voor zowel meiden als jongens en voor jongere en oudere mensen. Bij jongens wordt er vaker gekozen voor één oorbel, meisjes krijgen er over het algemeen twee. De leeftijdsgrens is heel erg verschillend per juwelier.
Hoe oud?
Kinderen onder de 16jaar hebben toestemming van hun ouders nodig. U moet ook goed op letten bij kleine kinderen, een baby heeft nog geen eigen wil, peuters hebben wel een eigen wil maar daarbij is het gevaar dat ze wellicht de oorbel uit hun oor trekken en misschien de oorbel zullen doorslikken. Het beste is om te wachten tot uw kind een eigen mening heeft gevormd zodat hij/zij er zelf voor kan kiezen. De oorbellen zullen er zes weken in moeten blijven en ook zijn er dagelijks druppels nodig om te infecties te voorkomen. Vervolgens zal het kind wel een half jaar lang continu oorbellen moeten dragen om er voor te zorgen dat de gaatjes niet dicht groeien. Het is dus verstandig als het kind enig sinds besef heeft om een beetje risico te voorkomen.
Hoe gaat het schieten in z'n werk?
Vaak kun je bij een juwelier de gehele dag binnen wandelen om gaatjes te laten schieten. Ze zullen als eerste het oor ontsmetten, daarna zetten ze een stip met een jodiumstift om de plaats te bepalen. Het schietbelletje komt uit een steriele verpakking, zo werkt men constant hygiënisch. Het schieten neemt echt bijna nog geen seconde in beslag. Het is mogelijk dat beide oren tegelijk worden gedaan, dit voorkomt dat u twee keer de pijn hoeft te doorstaan. Toch voelt men het schieten niet zo zeer maar de oren zullen daarna wel een paar uur branderig aan kunnen voelen.
U krijgt een desinfectiemiddel wat u op het oor moet druppelen, eerst twee maal per dag en vervolgens één maal per dag. Als u het druppelt zal u de oorbel moeten draaien zodat het goed verdeeld wordt.
De oorbellen die u in eerste instantie geschoten krijgt zijn meestal van chirurgisch staal, dit is een harde staal soort waar in principe geen allergie voor is. Dit metaal is goedkoper dan goud en zilver maar gaat wel langer mee. Uiteraard zijn ze wel in allerlei vormen te verkrijgen.
Contact allergie
Het kan zijn dat zodra u andere oorbellen gaat dragen uw oorlellen rood worden en gaan jeuken. Dit kan mogelijk een contact allergie zijn. Bij contact allergie eczaam bent u al eens met het stofje in aanraking gekomen en reageerd het lichaam er op door te ontsteken. Dit probleem wordt vooral gezien bij oorbellen waar nikkel in verwerkt zit, wellicht kunt u wel tegen echt gouden of echte zilveren oorbellen of toch de oorbellen van chirugisch metaal. Wilt u er zeker van zijn dat dit zo is? Neem dan contact op met uw huisarts wellicht kan er bij u een allergietest worden gedaan.
Een laatste tip is om niet te zware oorbellen te nemen, het kan zijn dat uw gaatje groter zal worden dankzij het gewicht. Mogelijk gaat uw oorlel lager hangen. Hou ook rekening met het formaat van uw oorbel, met grote ringen kunt u gemakkelijker blijven hangen dan met kleine knopjes.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Info over helixpiercingsEen helixpiercing is een piercing in de rand van de oorschelp. Dit kan dus helemaal bovenin het oor zijn, maar ook meer…
Zelfgemaakte oorbellenhouderOorbellen zijn vaak lastig op te ruimen, zeker wanneer je er veel van hebt. Lange oorbellen raken snel in de knoop, klei…