Nail art-ideeën voor beginners

Nail art wordt steeds populairder in Nederland. De kunst van het nagelversieren is over komen waaien uit de Verenigde Staten. Hoewel je de versieringen zo gek kunt maken als je wil, zijn er een paar simpele versieringen die iedereen kan doen, met of zonder speciale hulpmiddelen. De technieken zijn ook met elkaar te combineren, waardoor interessante en indrukwekkende resultaten behaald kunnen worden. De volgende basistechnieken zijn maar een voorbeeld van de diverse mogelijkheden, en zijn allemaal te maken met 'normale' nagellak.

Stipjes en streepjes

Waarschijnlijk het meest makkelijk is het zetten van stipjes. Stippen kunnen in allerlei motieven worden aangebracht, van polkadot tot alfabet. Er bestaan zogeheten ‘dotting tools’ om stippen mee te zetten, maar een cocktailprikker werkt ook. Voor een meer uitdagende stijl kun je de stipjes ook gebruiken om een soort kant-effect te maken. De truc is om eerst een grote stip te zetten in de kleur van het kant, en – wanneer deze droog is – een kleine stip daarbinnen in de kleur van de achtergrond.

Net zoals stippen is het zetten van strepen een veelzijdige optie. Strepen zetten is echter wat moeilijker zonder dun kwastje. Eventueel kan een lipstickkwastje gebruikt worden, of weer een cocktailprikker, maar dit is vaak lastig. Een andere manier is het gebruik van plakband. Plak twee stukjes plakband parallel op je nagel met een klein beetje ruimte ertussen, lak eroverheen, haal het plakband van je nagel af (doe dit als de lak nog nat is!) en je houdt een streep over. Nadeel van deze methode is dat het veel tijd kan kosten om figuren te maken omdat iedere streep eerst helemaal droog zal moeten zijn voor er een stuk plakband over kan voor de volgende streep. Er is ook speciale 'striping tape' te koop die kan fungeren als het plakband, of die je op je nagels kan plakken en kan laten zitten als versiering.

Water marbling

Water marbling is een simpele methode, die vrij veel tijd en nagellak kost maar die ook fantastische resultaten kan geven. De benodigdheden zijn een beker of glas met water op kamertemperatuur, twee (of meer) kleuren nagellak, en een tandenstoker. Eventueel kun je de huid rondom je nagels afplakken met tape om het schoonmaken achteraf makkelijker te maken.

Het is belangrijk dat je eerst kijkt of je nagellak geschikt is voor deze techniek. Dat hangt namelijk erg af van de formule die gebruikt is. Nagellakken die snel opdrogen zijn bij voorbaat niet erg geschikt. Om te testen of een nagellak geschikt is neem je een glas met water op kamertemperatuur en laat je een drupje nagellak van het kwastje in het water vallen. Houd je kwastje niet te hoog, maar raak ook het water niet aan met de kwast. Als de nagellak snel uitvloeit is deze geschikt. Als de nagellak naar de bodem zinkt, of langzaam een heel klein beetje uitvloeit, is deze niet geschikt.

De techniek is erg simpel. Je laat om en om drupjes nagellak in het water vallen, die uit zullen vloeien. Vervolgens gebruik je een tandenstoker, pen, of ander stokje om lijnen te trekken van buiten naar binnen. Je kan hierbij een patroon maken wat je zelf mooi vindt, maar houd er rekening mee dat niet het hele patroon op je nagel zal passen. Dip vervolgens je vinger in de lak, met je nagel naar beneden, en hou hem even onder water. De lak op het wateroppervlak zal drogen, en deze kun je met een tandenstoker nu makkelijk van het water afhalen. Haal daarna je vinger uit het water. Je zal zien dat je nagel het patroon heeft overgenomen, maar ook dat je halve vinger hetzelfde heeft gedaan. Dit is waarom je je vinger rondom je nagel afplakt met tape: verwijder de tape, en de overtollige lak is weg.

Sponzen en gradiënten/ombre

Met een make-up-sponsje kun je mooie gradiënten maken die er heel kunstig uitzien. Je kun een gradiënt maken met twee kleuren, of met zoveel kleuren als je nagel maar toelaat. Het effect is het mooist wanneer je een witte nagellak, of de lichtste kleur van je gradiënt, aanbrengt voor je gaat sponzen. Gebruik wel altijd een topcoat, aangezien de lak na het aanbrengen niet erg glad zal zijn.

Om de gradiënt aan te brengen kun je twee methodes gebruiken. Voor de eerste methode lak je de spons, voor de tweede lak je een stuk plastic of een spiegeltje waarna je de spons hier indrukt. Het lakken is bij beide methodes echter hetzelfde: lak strepen nagellak die elkaar raken of licht overlappen.

Druk vervolgens de spons met nagellak op je nagel, en beweeg hem op en neer en van links naar rechts. Breng voor iedere nagel een nieuw laagje nagellak aan op de spons, en voor het mooiste effect doe je het stempelen op iedere nagel twee of drie keer. Maak het af met een doorzichtige topcoat.

Algemene tips

  • Smeer een druppel nagellak op een stukje plastic of folie om je kwastje, houtje, sponsje of andere hulpmiddelen in te dippen. Zo hoef je niet constant je flesje nagellak open te maken, waardoor deze minder snel uitdroogt.
  • Langzaam drogende nagellak werkt vaak het makkelijkst met nail art, maar vergt wel veel geduld. Er zijn sprays te koop die je nagellak helpen drogen zodat je minder lang hoeft te wachten.
  • Wanneer je nagellak niet helemaal netjes op je nagel is gekomen kun je het gemakkelijk en netjes opruimen met een wattenstaafje met nagellakremover.
  • Voor een snel resultaat kun nagelstickers op je nagels plakken. Het ziet er leuk uit, en kost je hooguit vijf minuten.
  • Probeer ook eens een matte topcoat voor een interessant effect.
  • Practice makes perfect! Hoe vaker je je nagels versiert, hoe beter het gaat.
© 2015 - 2024 Alyssab, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over nagellakAlles over nagellakEen leven zonder nagellak, bestaat dat nog? Tegenwoordig heeft bijna iedereen nagellak op, je kunt het zo gek niet beden…
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Glitter nagels, stippeltjes nagels en meer!Glitter nagels, stippeltjes nagels en meer!Tegenwoordig zie je steeds meer originele dingen verschijnen op de markt kwa nagellak en tools. Creëer zo een geheel eig…

Ga je acne te lijfGa je acne te lijfNiets is zo vervelend dan acne die je gezicht ontsierd. Door de puistjes zie je er minder goed uit en dat is niet alleen…
Tips voor droog of pluizend haarWanneer je last hebt van droog of pluizend haar kan dat heel frustrerend zijn. De hele wereld lijkt prachtig haar te heb…
Alyssab (10 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.