Ga je acne te lijf

Ga je acne te lijf Niets is zo vervelend dan acne die je gezicht ontsierd. Door de puistjes zie je er minder goed uit en dat is niet alleen vervelend, je voelt je er ook onzeker door. Huisartsen en ouders zeggen vaak dat het vanzelf wel over gaat, maar in de tussentijd zit je er mooi mee. Wat kan je er zelf tegen doen?

De huid reinigen

Houd de huid goed schoon, haal eventuele make-up iedere dag van je gezicht. Hoe doe je dat: de huid goed schoonmaken?
  1. Haal eerst alle make-up van je gezicht met make-up remover.
  2. Gebruik daarna lauwwarm water om je gezicht mee schoon te spoelen.
  3. Gebruik daarna een gezichtreinigingsmiddel, deze zijn er ook voor mannen. Liefst geen zeep, dit irriteert de huid te veel en tast de zuurgraad van de huid aan.
  4. Dep je huid daarna voorzichtig droog met de handdoek. Niet wrijven!

Stomen

Reinig de huid één keer per week of één keer per twee weken goed met een stoombadje. Je vult hiervoor een teiltje met warm water en daarna ga je hierboven hangen met een handdoek over je hoofd en de teil heen. Door de stoom worden je poriën gereinigd en komt het vuil eruit. Hierdoor heb je minder kans op verstopte poriën en dus op puistjes. Een stoombad duurt ongeveer 10 minuten. Spoel daarna de huid schoon met koud water.

Kleimaskers

Kleimaskers kunnen helpen om de poriën te reinigen. Op de verpakking staat hoe lang je ze moet laten zitten (meestal 10 minuten). Een kleimasker moet je niet te vaak gebruiken, één keer per twee weken of één keer per maand is meer dan genoeg.

Huidverzorging bij acne

Benzoylperoxide

Gebruik een product op basis van benzoylperoxide om je puisten te lijf te gaan. Wanneer je dit gebruikt, reinig je eerst je gezicht. Dan breng je de benzoylperoxide voorzichtig aan op de acne-plekken. Niet op de rest van je gezicht. Het kan namelijk nogal wat irritatie opleveren met jeuk, roodheid en zwelling. Stop dan ook direct met het gebruik wanneer je last krijgt van irritatie. Smeer de gel aan het begin van de avond op, want je mag er niet mee in de zon.

Azelaïnezuur-crème

Ook dit gebruik je na dat je je gezicht hebt gereinigd en alleen op de acne zelf. Soms verergert de acne de eerste weken, maar daarna verdwijnen de puisten langzaam. Ook dit middel kan jeuk geven en soms een branderig gevoel en ook hiermee mag je niet in de zon, dus breng het aan het begin van de avond op.

Roaccutane

Dit middel is alleen op recept te verkrijgen en hiervoor moet je dus langs de huisarts en meestal daarna ook nog langs de dermatoloog. Hij/zij kan je voorlichting over het gebruik hiervan.

Voeding

Suikers kan je het beste vermijden wanneer je makkelijk puisten krijgt. Het verergert de puisten namelijk gigantisch. Ook van veel melk drinken kan je puisten krijgen. De vette patat en frikadellen speciaal kan je dus gewoon eten, maar chocolade, koek, taart, cake en de witte boterham met chocoladepasta kan je maar beter laten staan wanneer je geen puisten wilt.

Vaak wordt er ook gezegd dat je geen koolhydraten moet eten en dan wordt bedoeld de lege koolhydraten zoals in wit brood, witte rijst, witte pasta. Volkoren brood, volkoren pasta en bruine rijst kan wel worden gegeten.

Biergisttabletten

Het slikken van biergisttabletten werkt antibacterieel en zuivert het bloed. Een makkelijke manier om van je puisten af te komen, al kan het wel even duren voordat je resultaat ziet.

Probiotica

Een slechte darmflora kan ook allerlei huidproblemen opleveren. Het kan dus geen kwaad om iedere dag wat probiotica aan je voeding toe te voegen. Dit zit toegevoegd aan veel zuivelproducten van Actimel, Activia, Yakult, Biogarde en Vifit.

Verder is je huid erbij gebaat wanneer je alcohol, sigaretten en drugs laat staan, veel water drinkt en voldoende vitamine C en D binnenkrijgt.

Make-up en puisten

Wanneer je puistjes hebt, wil je natuurlijk dat ze zo min mogelijk op vallen en als meisje heb je dan het voordeel dat je make-up kan gebruiken.
  1. Spoel eerst de huid schoon met lauwwarm water en dep droog. Breng onder de make-up een moisturiser of dagcrème op.
  2. Breng hierna een concealer aan op de acne, onder je ogen en op de neusvleugels.
  3. Gebruik hierna een matte foundation in de kleur van je huid. Breng hierop een laagje gezichtspoeder aan om de foundation te fixeren.
  4. Breng hierna een highlighter aan (binnenste ooghoeken, onder de wenkbrauwen, midden bovenlip, bovenkant jukbeenderen)
  5. Gebruik een donkere poeder onder je jukbeenderen en aan de zijkanten van je neus.
  6. Mascara, oogschaduw, eyeliner en lippenstift kan je hierna natuurlijk ook nog toevoegen, maar deze helpen niet om je puistjes te verbergen.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Puistjes bestrijdenPuistjes bestrijdenAcne of puistjes komt meestal voor bij jongeren, sommigen krijgen het en sommigen niet. Acne kan je niet voorkomen en ko…
Puistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzePuistjes: het behandelen van acne op natuurlijke wijzeHet overkomt veel mensen dat ze 's morgens in de spiegel staan en opeens een aantal enorme roze pukkels op hun gezicht z…
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Informatie over acneInformatie over acneAcne wordt typisch geassocieerd met jeugd, pubertijd en tegen de tijd van volwassenheid ben je er klaar mee. Echter, dit…

De juiste lipstick kiezenDe juiste lipstick kiezenHet kiezen van de juiste lipstick heeft nogal wat voeten in de aarde. Niet alleen is kleur belangrijk, ook de finish en…
Nail art-ideeën voor beginnersNail art wordt steeds populairder in Nederland. De kunst van het nagelversieren is over komen waaien uit de Verenigde St…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.optimalegezondheid.com/huidverzorging-tegen-acne/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.