Tips voor droog of pluizend haar
Wanneer je last hebt van droog of pluizend haar kan dat heel frustrerend zijn. De hele wereld lijkt prachtig haar te hebben, behalve jij. En die coupe die je zo zorgvuldig in elkaar had gezet vanochtend? Met het minste zuchtje wind of regen is er niets van terug te zien. Gelukkig zijn er een aantal producten en trucs die je hierbij kunnen helpen.
Wat is haar
Om droog en pluizig haar te kunnen bestrijden en/of verhelpen is het belangrijk om te weten wat haar eigenlijk is. Vaak hebben reclames op radio, tv en in tijdschriften het over ‘voeding’ voor het haar. Haar is echter dood weefsel, en dood weefsel behoeft geen voeding. Een haar bestaat uit twee delen: de zichtbare haar en de haarwortel. De zichtbare haar, ook wel ‘haarschacht’ genoemd, is opgebouwd uit keratine. Keratine (of: hoornstof) is een eiwit welke ook voorkomt in de huid, en ook nagels zijn opgebouwd uit keratine. De haarschacht is opgebouwd uit drie lagen, waarvan de buitenste laag erg belangrijk is voor het bestrijden van droog en pluizig haar. De buitenste haarlaag heeft een structuur die vergelijkbaar is met dakpannen: de haarschubben overlappen elkaar gedeeltelijk en zitten aan één zijde vast aan de onderliggende laag. Daardoor kunnen de schubben zowel een ‘open’ als een ‘dichte’ positie innemen. In de open positie staan de onderliggende haarlagen bloot aan de elementen. Dat betekent dat vocht en oliën uit het haar kunnen verdampen, maar ook dat het haar heel snel vocht op kan nemen.
Oorzaken droog haar
Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor droog en pluizig haar. De meest simpele, en helaas minst behandelbare, is genetisch. Sommige mensen hebben nu eenmaal van nature vrij droog of pluizig haar, omdat er te weinig talg wordt aangemaakt. Talg ‘smeert’ de haar zogezegd, en houdt de haarschubben gesloten. In deze gevallen valt er niets anders te doen dan de symptomen bestrijden.
Een andere, veelvoorkomende oorzaak is beschadiging. Door het haar te (ont)kleuren en daarna niet goed of voldoende te verzorgen, of door het haar te behandelen met hitte (bijvoorbeeld van een föhn of een stijl- of krultang) kan de buitenste laag van het haar beschadigd raken. De haarschubben kunnen permanent in de ‘open’ positie staan, of zelfs kapot zijn gegaan, waardoor de onderliggende haarlagen blootliggen. Het slechte nieuws is dat beschadigd haar niet gerepareerd kan worden, omdat het om dood weefsel gaat. Het goede nieuws is dat – in tegenstelling tot diegenen met genetisch droog of pluizig haar – nieuw haar niet droog en pluizig zal zijn.
Oplossingen voor droog of pluizig haar
Droog en pluizig haar hebben dus als oorzaak openstaande haarschubben. Hierdoor verdampt het vocht uit het haar, waardoor het droog en pluizig wordt. Bovendien neemt het haar vocht uit de lucht snel – en overmatig – op, waardoor een regenachtige dag verandert in een pluisfestijn. De oplossing lijkt simpel: sluit de haarschubben. Dit is echter niet zo makkelijk als het klinkt. Toch zijn er een paar dingen die je kan doen om je haar te beschermen en te helpen.
Voorkomen is beter dan genezen
Begin met het voorkomen van (extra) schade. Gebruik hittebeschermende sprays bij het föhnen, stijlen of krullen van je haar. Gebruik ook bescherming wanneer je gaat zwemmen in een zwembad met chloor, of wanneer je je lang in de zon gaat bevinden. Was je haar niet te vaak met shampoo en behandel het na het wassen met een conditioner of masker.
Oliën en serums
Een olie of een serum legt een beschermende laag om de haarschacht heen, waardoor het vocht in het haar niet meer zal kunnen verdampen. Ze nemen als het ware de functie van de haarschubben over. Vanzelfsprekend is dit effect tijdelijk: je wast de olie er weer uit zodra je je haar gaat wassen. Wel is dosering belangrijk: teveel product zal je haar vettig laten lijken.
De meeste verzorgingslijnen hebben een serum of olie op de markt tegen pluizig of droog haar. Ook serums tegen beschadigd haar kunnen uitkomst bieden, zelfs voor mensen wiens haar van nature droog is. Let er wel op dat deze producten (ondanks de beloftes op de verpakking) gericht zijn op mild pluizend haar. Als je haar extreem pluist zou je kunnen zoeken naar producten voor kroeshaar. Deze werken vaak beter, al zijn ze moeilijker te vinden. Veel shampoos en conditioners bevatten oliën die je haar gladder maken. Laat je echter niet misleiden, de hoeveelheden zijn vaak minuscuul. Deze producten werken prima voor mensen met weinig tot geen droog of pluizend haar, maar zetten geen zoden aan de dijk bij erger pluizend of droog haar. Serums bevatten hogere concentraties van deze oliën en zullen daardoor beter werken.
Een andere optie is om zelf pure oliën te kopen en deze te gebruiken als masker, of als leave-in conditioner. Arganolie is een olie die veel wordt gebruikt voor droog haar. Ook kokosnootolie wordt hiervoor veel gebruikt. Beide kunnen in het haar aangebracht worden als een leave-in product, maar kunnen ook (in grotere hoeveelheden) in het haar verdeeld worden als masker. In dat geval laat je het minstens een uur intrekken, waarna je de olie uit je haar wast. Castorolie is iets minder bekend dan de vorige twee, en is ook zeker niet geschikt als leave-in product, maar kan gebruikt worden als haarmasker voor het wassen. Olijfolie wordt ook wel eens genoemd als masker, maar deze is vrij lastig uit te wassen. Wel heeft olijfolie als bijkomend voordeel dat het bacteriën op de hoofdhuid bestrijdt. Tot slot is er avocado-olie, welke op dezelfde manieren gebruikt kan worden als kokosolie. Avocado-olie is vrij dik en daardoor iets minder geschikt voor dun haar.
Föhnen en stijlen
Het klinkt tegenstrijdig: je haar met warmte behandelen om het minder te laten pluizen. Wanneer je je haar goed beschermt tegen de hitte kan het gebruik van een föhn of stijltang echter heel veel verschil maken. Let er wel op dat je de warmte zo laag mogelijk zet. Gebruik van de föhn het liefst de koude stand (ook wel eens ‘cool blast’ genoemd) om het haar te drogen en föhn het alleen van boven naar beneden. Haal de stijltang zo snel mogelijk door je haar en laat de pluk haar goed afkoelen voor je er een tweede (of derde) keer met de stijltang doorheen gaat.
Algemene tips
- Kam het haar niet als het droog is, en met een grove kam als het nat is.
- Breng een klein beetje extra kokosolie of andere olie aan op het haar wanneer het buiten vochtig is (niet teveel!), en neem eventueel wat olie mee.
- Investeer in een stijltang met platen van keramiek, deze warmen gelijkmatig op wat kan helpen tegen beschadiging.
- Gebruik haarversteviger voor je je haar in model brengt voor een langdurig houdend kapsel.
- Gebruik zo min mogelijk producten zoals wax, haarspray en gel om uitdroging van je haar te voorkomen, en draag het haar wanneer mogelijk in een staart.
- Wanneer je producten hebt gebruikt zoals wax, haarspray, gel of versteviger, was deze er dan altijd uit voor het slapen.
- Slaap op een satijnen hoofdkussen om wrijving te voorkomen.
- Warm je favoriete olie op tot lichaamstemperatuur voor je het in je haar aanbrengt; de warmte opent de haarschubben en laat de olie goed om en onder de schubben doordringen.
- Denk goed na voor je intrusieve behandelingen ondergaat, zoals keratinebehandelingen. Deze beloven vaak wonderen, maar kunnen grote schade veroorzaken en zelfs slecht zijn voor je gezondheid.