Last van droog en pluizig haar? 5 gouden tips!

Last van droog en pluizig haar? 5 gouden tips! Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor droog en (of) pluizig haar. Eén ding is zeker; niemand zit er op te wachten en het kan behoorlijk lastig zijn om je haar in model te brengen en te houden. In dit artikel daarom een aantal bruikbare tips die je kunnen helpen je van je onhandelbare haren af te helpen!

Tip 1: Zoek de boosdoener

Er zijn veel verschillende redenen te noemen waarom haar droog en pluizig is. Het is daarom goed om eerst te achterhalen wat precies de boosdoener van je droge, onhandelbare haar is. Soms is dit lastig te achterhalen, bijvoorbeeld wanneer je haar alleen zo nu en dan begint te pluizen. Anderen weten al snel waar de oorzaak ligt. Hier een aantal mogelijke oorzaken:
  • Krullend haar
  • Beschadigd haar door bijvoorbeeld verven, permanenten of föhnen
  • Beschadigd haar door factoren als zee- of zwemwater en/of de zon
  • Verandering in hormoonhuishouding
  • Onjuist gebruik van haarverzorgingsproducten
  • Ziekte
Wanneer je weet wat de oorzaak van jouw droge, pluizende haar zou kunnen zijn, kun je zoeken naar een oplossing. Weet je niet precies waar het vandaan komt, probeer dan een aantal van de onderstaande tips uit.

Tip 2: Was je haar op de juist manier

Droog haar betekent eigenlijk: uitgedroogd haar. Het vochtgehalte van je haar is te laag, of er zit helemaal geen vocht in je haar. Vaak wassen of het nat maken van je haren helpt droog haar niet tegen te gaan, maar werkt zelfs averechts. Wat heeft je haar dan wel nodig? Een verzorgdende en voedende shampoo én conditioner. En juist de conditioner is bij droog en pluizig haar erg belangrijk; vergeet die dus niet! Vrijwel alle bekende (en minder bekende) shampoomerken verkopen naast een shampoo ook een conditioner. Ga dus voor een bezoekje aan de drogist en koop een goede shampoo en conditioner. Kies het soort dat past bij droog (en beschadigd) haar. De conditioner zal z'n werk doen en vocht in het haar brengen. Meestal volstaat een shampoo en conditioner bij zeer droog haar niet. Gebruik dan een haarmasker en laat deze minstens 10 minuten op je haar inwerken. Succes verzekerd. Een haarmasker kun je ongeveer 1 keer per week gebruiken. Liefst niet vaker, want dan loop je weer kans dat je haar te vet wordt.

Tip 3: Ga voor 'naturel'

Tsja, het is echt niet zo dat je droog en pluizig haar helemaal niet mag bewerken met bijvoorbeeld verf of een föhn, maar het is wel goed om te weten dat dergelijke handelingen je haar enorm doen uitdrogen. Wil je toch je haar verven, krullen of föhnen? Laat dit dan doen door de kapper. Hij/zij weet precies welke behandeling het best past bij jouw type haar. Mensen die hun haar regelmatig föhnen zouden eens moeten proberen hun haar op de 'normale' manier te laten drogen. Dus gewoon met nat haar naar buiten. Dit is het meest natuurlijk, en werkt goed voor droog en pluizend haar. Ook een krultang of stijltang kun je beter niet gebruiken bij droog en pluizig haar.

Tip 4: Ga voor goede producten

Er is niet één manier om droog en pluizend haar te behandelen, maar het gebruik van goede producten kan de droogheid wel verhelpen. Voor mensen met krullen kan het handig zijn om na het wassen van het haar een crèmevoeding in te brengen. Deze verzorgt het haar en maakt het bovendien doorkambaar. Na een crèmevoeding kunnen zij een wax of mousse aanbrengen. De wax of mousse kan tegelijk met het haar opdrogen. Een tip is om bij de drogist een zeer sterke 'paste' te kopen, die in het haar in te brengen na het wassen, het haar door te kammen en vervolgens te laten opdrogen. Een dergelijke 'paste' lijkt bijna op lijm (wordt soms ook wel 'glue' genoemd) of zeer dikke crème, en helpt je haar helemaal in vorm te brengen.

Tip 5: Gebruik een goede borstel

Een goede borstel kan droog en pluizend haar tegengaan. Het is soms even uitproberen welke borstel het beste bij jouw haartype past, maar in vrijwel alle gevallen wordt een kunststof borstel afgraden voor droog en pluizig haar. Een houten borstel daarentegen helpt je bij het goed in model brengen van je haren. In veel gevallen in het aan te raden om een grote borstel te gebruiken, en niet een kleine; een kleine borstel kun je wel gebruiken als je kleine details in je haar wilt aanbrengen. Gebruik van een kam bij droog en pluizig haar wordt afgeraden.
© 2011 - 2023 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe voorkom je een 'bad hair day'Hoe voorkom je een 'bad hair day'Heb je krullend haar, dan wil je graag stijl haar. Heb je stijl haar dan wil je graag een krullenbol. Vaak zijn we dus n…
Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen onwillig haar en het hebben van een slechte dag. Ook bleek u…
Droog en pluizig haar? 10 super tips!Droog en pluizig haar? 10 super tips!Niet iedereen is geboren met even mooi, glanzend en stralend haar. Ben jij iemand die droog en pluizig haar heeft? Je wi…
Oplossingen voor pluizig haarWe willen ons haar graag makkelijk in toom kunnen houden, maar met pluizig haar is dit vrijwel onmogelijk. Dit haarprobl…

Beauty: Wat licht voor je kan doenBeauty: Wat licht voor je kan doenWe weten dat zonlicht goed voor ons is, wel in beperkte mate uiteraard, maar toch kunnen we genieten van de zon. Daarnaa…
Waxen, hoe doe je het?Hier gidsen wij u naar mooie gladde, stoppelvrije huidoppervlakken. De droom van elke welomwogen vrouw in onze hedendaag…
Reactie

Patricia, 16-11-2012
Hallo, mijn meisje van 6 wordt in december 7, heeft erg drooghaar en d'r haar is krullend. Ik wil graag tips om haar haar een glans te geven en welke soort haarborstel moet ik gebruiken? Dank u Reactie infoteur, 18-11-2012
Hallo Patricia,

Ik heb zelf krullen en zeer pluizig haar. Mijn dochter heeft ook krulhaar (zij is nog jonger), maar zelf 'behandel' ik mijn haar als volgt:
Tijdens het douchen regelmatig een haarmaskertje gebruiken (verkopen ze ook in van die grote potten). In de winter doe ik dit zelfs wel 1 keer in de week, mijn haar is dan droger.
Na het wassen niet te droog maken en er crèmevoeding van de Kruidvat indoen (grote, witte fles met gele dop, huismerk). Dat hoeft er niet uitgespoeld te worden. Daarna borstel ik het door en kneed ik het in met een soort waxachtig spul van het merk Syoss. Heeft een zwarte deksel en paars opschrift, zit in een potje en is wit van kleur. Vervolgens laat ik het zo opdrogen. Resultaat is niet-pluizend haar. Verder ga ik er met de borstel niet meer doorheen tot de volgende douchebeurt (1 keer in 2 dagen). Heel evt doe ik er de volgende dag nog een klein beetje wax in om het wat te laten glanzen. O ja, föhnen is echt beter om niet te doen!

Voor mij werkt deze manier super. Ik vind vaak dat kappers ed niet goed weten wat aan te moeten met krullend kroeshaar/pluishaar. Wat betreft de borstel: ik gebruik een houten met niet te dicht bij elkaar staande 'pinnen'.

Veel succes!

Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.