Beauty: Wat licht voor je kan doen

Beauty: Wat licht voor je kan doen We weten dat zonlicht goed voor ons is, wel in beperkte mate uiteraard, maar toch kunnen we genieten van de zon. Daarnaast heb je het kunstlicht wat mensen ook kan helpen met verschillende aandoeningen (lichamelijk of psychisch) en inmiddels wordt het ook ingezet voor schoonheidsdoeleinden.

Wanneer speciaal licht voor schoonheidsdoeleinden?

Het is altijd een kwestie van tijd wanneer een bepaald product wat bijvoorbeeld in eerste instantie binnen de medische wereld wordt toegepast, ook voor commerciële doeleinden op de markt komt. Er is uiteraard veel geld in geïnvesteerd en dat moet wel terugkomen. Maar daar is niets mis mee, daar kunnen we uiteindelijk allemaal ons voordeel mee doen.

LED-bed

LED verlichting is enig moment geïntroduceerd als vervanging van de gloeilamp of spaarlamp. Maar met LED werd er in de ruimte al in de negentigerjaren geëxperimenteerd en is er veel meer mogelijk dan een leuke gekleurd lampje in de huiskamer of de tuin.

Wanneer toepassen?

Wat LED voor je lichaamshuid kan betekenen heeft met name betrekking op zaken die de huid hebben doen beschadigen, zoals:
  • striae, door snel oprekken van de huid door gewichtstoename of zwangerschap
  • psoriasis, wat in bepaalde periode veel heftiger kan zijn
  • zonbeschadiging, al of niet door eigen toedoen

Hoe werkt het en wat doet het?

Zie het apparaat als een zonnebank met erg veel LED-lichtjes, zon 23.000 in 5 kleuren, waar je onder gaat liggen. De huid absorbeert als het ware het licht en krijgt een soort energie. Door toename van de energie zal er in een verhoogd tempo celvernieuwing plaatsvinden. De huid doet het werk verder zelf.

Verder ontspant het onder deze LED verlichting liggen en wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd. Tenslotte verbetert de lymfecirculatie, waardoor afvalstoffen sneller het lichaam uit verwijderd worden. Veel water drinken na een behandeling is aan te raden.

Kosten

Echt goedkoop is het niet, een half uur onder de LED lampen gaat al snel richting de 100 euro. Marktwerking zal ook hier zijn intrede meer en meer gaan doen en dat zal de prijzen mogelijk wat drukken (in de loop der tijd).

IPL

IPL is ook een LED vorm en zowel professioneel als in huis toegepast om haartjes te verwijderen.

Wanneer toepassen?

Eigenlijk is het een breed spectrum wanneer IPL toe te passen. Maar met name voor de volgende zaken wordt het commercieel toegepast:
  • ongewenste overbeharing, daar waar (zeker als vrouw) haren op plaatsen zitten waar ze normaal niet zitten
  • beharing algemeen, de oksels, de benen of de bikinilijn. Iedere vrouw die onthaart maar genoeg heeft van harsen of scheren.
De meeste IPL apparaten werken het beste bij donker haar en licht blond of grijs wordt dus meestal niet meegenomen. Men is wel bezig met apparaten die ook op deze haren werken.

Hoe werkt het en wat doet het?

De lichtflits tast als het ware het haarzakje aan en dit raakt beschadigd (het verschroeid). Met als gevolg dat er geen haar meer gaat groeien. Omdat haar een cyclus van 5 tot 6 weken heeft, moet je een aantal behandelingen ondergaan om een heel gebied haarvrij te krijgen. Afhankelijk van de stugheid en hoeveelheid ben je meestal 6 tot 8 behandelingen verder, totdat alles weg is. Eens per jaar een behandeling is daarna voldoende.

Kosten

Behandelingen kosten voor de benen al snel 100 tot 150 euro per behandeling van 2 benen. Oksels of bikinilijn ligt rond de 40 euro per behandeling. De thuisapparaten die inmiddels op de markt zijn, zijn wat minder krachtig, maar werken in principe wel. Tussen 150 euro en zon 300 euro zijn deze apparaten op de markt.

Laser

De laser is ook nog steeds populair en heeft voor specifieke doeleinden absoluut een toegevoegde waarde.

Wanneer toepassen?

  • aanmaak collageen (door veroudeirng neemt het natuurlijke collageen af)
  • verkleinen poriën
  • littekens minder opvallend maken, m.n. acnelittekens kunnen goed aangepakt worden
  • couperose vermindert

Hoe werkt het en wat doet het?

De laser is gebundeld licht wat de huid stimuleert en waardoor er ondermeer collageen aangemaakt wordt door de huid. Het collageen is samen met elastiek verantwoordelijkheid voor de elasticiteit van de huid (welke in de loop der jaren afneemt). Maar ook een littekens wat nadrukkelijk aanwezig is, kan door de lichtbundel minder nadrukkelijk gemaakt worden. De lichtbundel verdampt als het ware het bovenste laagje van de huid, waardoor het oppervlak gladder en fraaier oogt.
Risicos zijn beperkt, want de laser is computergestuurd en millimeterwerk is dus geen probleem.

Kosten

Afhankelijk van wat je wilt laten doen variëren de kosten van zon 100 euro oplopend tot zon 800 euro.

Tot slot

Waar je ook voor kiest, informeer altijd in de omgeving, zoek op internet en ga niet naar de eerste de beste (of goedkoopste). Ga met een kliniek in deze of koop een apparaat, als je het juiste gevoel bij hebt.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is collageen?Wat is collageen?Collageen is een eiwit dat wordt aangemaakt door fibroblasten. Naarmate de huid ouder wordt raakt de aanmaak van collage…
Rimpels vervagen met collageen marshmallowsCollageen Marshmallows zijn snoepjes. Het zijn echter geen gewone snoepjes, want deze marshmallows beloven onze rimpels…
Verwijder uw rimpels met lasertherapieVerwijder uw rimpels met lasertherapieRimpels verwijderen is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Eén van de beste methodes om dit te doen is via lasertherapie.…
Hydroxyproline, een gemodificeerde vorm van prolineHydroxyproline, een gemodificeerde vorm van prolineHydroxyproline is de gehydroxyleerde vorm van het aminozuurzuur proline. In zoogdieren komt het alleen in grote hoeveelh…

Zelf je haar knippenZelf je haar knippenHeb je genoeg van die peperdure kappers, ben je ontevreden met je kapsel of wil je je haar enkel wat bijknippen? Dan is…
Last van droog en pluizig haar? 5 gouden tips!Last van droog en pluizig haar? 5 gouden tips!Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor droog en (of) pluizig haar. Eén ding is zeker; niemand zit er op te wachte…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.