Exfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelen

Exfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelen Exfoliatie of peeling van de huid betekent letterlijk “verwijderen van lagen”. Het is een techniek die wordt gebruikt om dode huidcellen te verwijderen waardoor we er terug fris en fruitig zullen uitzien. Door de huid op wekelijkse basis te exfoliëren verminder je de kans op puistjes en zullen andere producten bovendien beter op de huid kunnen inwerken. Het is echter wel belangrijk om hier niet mee te overdrijven daar overmatige peeling kan leiden tot roodheid, droogheid en irritatie van de huid.

Wat is exfoliatie?

Exfoliatie of peeling is een huidverzorgingstechniek die wordt gebruikt om overtollige dode huidcellen te verwijderen zodat de huid er weer stralend en egaal komt uit te zien. Bij de gemiddelde persoon zal de huid zich om de dertig dagen vernieuwen. De oude huidcellen zullen voorkomen dat deze vernieuwde gezonde cellen het huidoppervlak bereiken. Wanneer de oude huidcellen niet worden verwijderd door middel van exfoliatie zullen deze zich ophopen op het huidoppervlak waardoor de huid grauw en dof zal uitschijnen en er zelfs vlekken kunnen ontstaan. Dit is meteen de reden waarom een wekelijkse peeling essentieel is om een gezonde en schone huid te handhaven.

Soorten exfoliatie

Mechanische exfoliatie

Bij mechanische exfoliatie of peeling wordt de huid fysiek gescrubd door middel van wrijving. Hiervoor kunnen allerlei producten worden gebruikt zoals amandelschalen, puimsteen, zoutkristallen, suikerkristallen maar ook materialen zoals een borstel, washandje, spons enzovoort. Deze vorm van peeling zorgt ervoor dat de dode huidcellen letterlijk van de huid worden geschuurd of gescrubd.

Chemische exfoliatie

Bij chemische exfoliatie of peeling wordt een bepaald zuur of chemische substantie aangebracht op de huid met als doel de dode huidcellen los te maken van de huid. Voorbeelden van deze chemische producten omvatten melkzuur, fruitzuur, glycozuur, retinol en biologische enzymen.

Afhankelijk van het type huid of medische aandoening van de huid zal een dermatoloog een van beide methoden aanbevelen zodat je huid optimaal kan worden gereinigd zonder er mogelijk huidschade kan optreden.

Voordelen van exfoliatie

Jeugdige werking

Een van de grootste voordelen die worden toegeschreven aan een wekelijke exfoliatie van de huid is zijn jeugdige werking. Doordat dode huidcellen plaats maken voor verse, nieuwe huidcellen zal de huid veel jeugdiger, egaler en dus mooier aantonen en voorkomt het ook vroegtijdige vorming van rimpels.

Voorkomen en verwijderen van acne

Regelmatige exfoliatie is een belangrijk stap in de strijd tegen acne. Acne komt tot stand wanneer bacteriën zich voeden met talg, een olie die door de talgklieren wordt geproduceerd wanneer de dode huidcellen zich opstapelen en de huidporiën verstopt geraken. Wanneer oude huidcellen regelmatig worden verwijderd zullen de poriën vrij komen waardoor er minder talg zal vrijkomen.

Voorkomen en verwijderen van vlekken

Het exfoliëren van de huid is essentieel om de huid te zuiveren en deze te ontdoen van donkere vlekken. Wanneer je vaak last hebt van puistjes, acne en mogelijke vorming van littekens als gevolg hiervan is een grondige peeling noodzakelijk om de huid terug zijn gezonde en glanzende uitstraling te geven. In de beginfase doe je dit het best meerdere malen per week tot de onzuivere huid plaats heeft gemaakt voor de nieuwe, vlekkeloze huid. Let hier wel op dat je de huid niet beschadigd door overmatige peeling.

Voorkomen en verwijderen van droge huid

Exfoliatie speelt ook een heel belangrijke rol in de strijd tegen droge huid. Vooral tijdens de koude wintermaanden is het aanbrengen van een goede vochtinbrengende crème essentieel om de huid gehydrateerd te houden. Dit in combinatie met een wekelijkse peeling zal een droge huid voorgoed uit je leven bannen.

Nadelen van exfoliatie

Irritatie van de huid

Naast de vele voordelen van exfoliatie zijn er echter ook enkele nadelen aan verbonden. Een van die nadelen is de mogelijke ontwikkeling van huidirritatie wanneer de exfoliatie niet op de juiste manier of met de juiste regelmaat gebeurt. Bij bepaalde scrubmaterialen, waaronder schelpen en noten, kan de huid mogelijk licht geïrriteerd geraken. Andere factoren die mogelijk kunnen leiden tot huidirritatie omvatten:
  • Te hard schuren
  • Gevoelige huid
  • Allergie voor chemische substanties bij chemische exfoliatie

Droge huid

Te vaak exfoliëren kan schadelijk zijn voor de huid omdat de huid hierdoor kan uitdrogen. Een dermatoloog zal de ook adviseren om niet meer dan twee maal per week te scrubben en de huid voldoende te hydrateren na een exfoliatiesessie. Zeker voor mensen met een gevoelige huid is het raadzaam om eerst een huidspecialist te raadplegen alvorens een peeling uit te voeren.

Kostelijk

De aankoop van schoonheidsproducten wordt al gauw een kostelijke zaak. Zeker wanneer je degelijke en snelwerkende producten gebruikt loopt de teller al snel op. Daarnaast wordt ook altijd geopteerd voor een grondige huidanalyse bij een huidspecialist wat de kosten ook sterk zal opdrijven en er nauwelijks budget overblijft voor de aankoop van peperdure producten.

Schadelijk voor het milieu

Tenslotte is het belangrijk om producten aan te schaffen die biologisch afbreekbare ingrediënten bevatten. Veel cosmetica bevat componenten die schadelijk zijn voor het milieu wanneer ze uiteindelijk in de zee of in rivieren terecht komen. Denk maar aan de microbolletjes die in tal van cosmetica gebruikt worden, waaronder tandpasta, zeep en scrub, en welke enorme schade aan het milieu kunnen aanrichten.
© 2015 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acne, wat is er aan te doen?Veel mensen hebben last van acne. Ze proberen van alles om er van af te komen. Maar hoe kom je je acne af?
Chemische peelings - Gom je rimpels weg!Wil je een jonge huid zonder rimpels, dan kan je opteren voor een chemische peeling. De opperhuid wordt verwijderd en di…
Het nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzurenHet nieuwe scrubben, exfoliëren met hydroxyzurenBij het scrubben van de huid denken de meeste mensen aan een crème met korrels die je met je handen over je huid verdeel…
Acne is cosmetisch storend en psychisch belastendAcne is cosmetisch storend en psychisch belastendAcne is een vervelende aandoening van de huid, die zowel cosmetisch storend is en daardoor ook zijn weerslag kan hebben…

De gezonde werking van olijfolie op de huidDe gezonde werking van olijfolie op de huidEr wordt wel eens gezegd dat olijfolie het ideale middel is om de huid gezond en mooi te houden maar klopt dit ook? Er z…
Er als gerimpelde man met oude huid, jaren jonger uitzienEr als gerimpelde man met oude huid, jaren jonger uitzienVrouwen weten precies wat ze moeten doen en laten, om er jonger en aantrekkelijker uit te zien dan ze in werkelijkheid z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PhotoLizM, Pixabay
  • http://www.dermalogica.be/nl/jouw-huid/soorten-exfoliatie/
  • http://www.gezondheidenco.nl/149171/scrubben-maar-hoe-maak-je-je-eigen-bodyscrub/
  • http://www.carpe.be/wp-content/uploads/2013/12/Exfolieren.pdf
  • http://www.meervitaliteit.com/huid-peeling/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.