De gezonde werking van olijfolie op de huid

De gezonde werking van olijfolie op de huid Er wordt wel eens gezegd dat olijfolie het ideale middel is om de huid gezond en mooi te houden maar klopt dit ook? Er zijn veel redenen waarom deze stelling effectief klopt. Zijn positieve werking komt reeds tot uiting bij acnebestrijding, zonnebrand en veroudering van de huid. De voordelen van olijfolie gaan dus nog veel verder dan de reeds gekende, talrijke gezonde eigenschappen als onderdeel van je dagelijkse maaltijd.

Olijfolie tegen zonnebrand

Wanneer je huid overmatig wordt blootgesteld aan de schadelijke UV-straling van de zon, kan dit de huid niet enkel beschadigen maar verhoogt dit ook het risico op de ontwikkeling van huidkanker. Olijfolie bevat krachtige antioxidanten welke een helend effect hebben op de lichaamscellen. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam, dit zijn stoffen die schade toebrengen aan de gezonde cellen. Deze vrije radicalen manifesteren zich onder andere door blootstelling aan de sterke UV-straling van de zon.

Let er wel op dat olijfolie nooit mag worden gebruikt als vervangmiddel van zonnecrème. Olijfolie heeft slechts een beschermende factor acht waardoor deze het best gebruikt wordt na het zonnen. Deze zal de aangetaste huidcellen terug herstellen waardoor de huid gezond en glad blijft.

Hydratatie van de huid

Het gebruik van een hydraterende crème verricht wonderen voor de huid. Het voorkomt dat de huid water los laat waardoor de huid zacht en soepel blijft en tevens uitdroging van de huid voorkomt. Er zijn talrijke soorten crèmes op de markt, de ene al wat effectiever en duurder als de andere, maar wist je dat olijfolie net hetzelfde hydraterende effect heeft op de huid?

Smeer je dus dagelijks in met olijfolie na het baden of douchen om de huid vochtig te houden en droge huid te voorkomen. De olijfolie zal vrij snel intrekken en niet vettig aanvoelen. Let er wel op dat je geen sterk geurende olijfolie gebruikt daar deze de huid kan irriteren.

Bestrijding van rimpels en huidveroudering

Zoals reeds vermeld is olijfolie zeer rijk aan antioxidanten waaronder vitamine E, fytosterolen en polyfenolen. Deze antioxidanten werken zeer effectief in de bestrijding van vrije radicalen die gezonde lichaamscellen aantasten waardoor de huid sneller zal verouderen. Wanneer je je dagelijks insmeert met olijfolie heeft dit niet enkel een hydraterend effect op de huid maar herstelt het ook de beschadigde huidcellen waardoor de huid zijn gezonde, jeugdige uitstraling behoudt.

Ideaal alternatief voor lippenbalsem

Onze lippen zijn heel gevoelig en kunnen snel uitdrogen of zelfs barsten wanneer ze worden blootgesteld aan koude temperaturen en wind. Een goede lippenbalsem zal de lippen gedurende de koude wintermaanden beschermen tegen al deze ongemakken. Wanneer je lippenbalsem echter niet meteen binnen handbereik ligt is olijfolie het perfecte alternatief aangezien het hetzelfde beschermende effect heeft. Net zoals een balsem zal het voorkomen dat de lippen droog worden of barsten bij gure weersomstandigheden.

Voorkomt irritatie bij het scheren

Iedereen maakt het wel eens mee, je bent laat voor een afspraak waardoor je een uitgebreide scheerbeurt met scheerzeep vervangt door een snelle beurt onder de douche met water en zeep. Het gevolg hiervan laat niet lang op zich wachten: een brandende huid en huiduitslag. Gelukkig bestaat er een eenvoudig middeltje om deze ongemakken in de toekomst voorgoed te vermijden.

Breng olijfolie aan op het te scheren gebied ter vervanging van scheerschuim en je zal merken dat er geen sprake zal zijn van roodheid of andere vormen van huidirritatie. Olijfolie levert een gladde scheerbeurt op en is soms zelfs meer effectief dan sommige scheercrèmes.

Bestrijding van littekens door acne

Acne in het aangezicht is vaak pijnlijk en kan een grote invloed hebben op het zelfbeeld van een persoon. Zeker wanneer deze niet goed wordt behandeld kunnen er littekens achterblijven die nog heel moeilijk weg te werken zijn. Gelukkig kunnen we ook hier genieten van de positieve werking van olijfolie daar het de littekens minder zichtbaar zal maken.

Masseer de olijfolie zacht in op het litteken met het topje van je vinger in een cirkelvormige beweging. Doe dit gedurende een vijftal minuten zodat de olijfolie goed kan worden geabsorbeerd door het aangetaste gebied. Wacht daarna enkele minuten alvorens je gezicht weer schoon te wrijven. Herhaal vervolgens dit proces een tweede keer waarbij je de olie een twintigtal minuten aangebracht laat alvorens deze af te vegen. Wanneer je dit zowel ’s morgen als ’s avonds doet zal je merken dat het litteken zal vervagen.

Lees verder

© 2015 - 2023 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurlijke remedies tegen zonnebrandNatuurlijke remedies tegen zonnebrandDe symptomen van zonnebrand verschijnen enkele uren na blootstelling aan de zon. Ze hebben verschillende dagen tot soms…
Alles over olijfolieAlles over olijfolieOlijfolie is heel erg gezond, het zorgt voor bescherming van de gezondheid en past prima in een gezonde levensstijl. Oli…
Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond?Zijn olijven gezond? Ja, het eten van olijven heeft meerdere voordelen voor uw gezondheid. In dit artikel kunt u meer le…
Een droge, verouderde huid oppeppen van binnenuitEen droge, verouderde huid oppeppen van binnenuitIedereen wil zijn of haar gezonde, jonge huid behouden. Antirimpelcrèmes zijn niet aan te slepen in de winkels, maar kun…

Wat is micellair water?Wat is micellair water?Je kunt het bij iedere drogist van bijna ieder huidverzorgingsmerk wel kopen: micellair water. Het lijkt in het flesje g…
Exfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelenExfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelenExfoliatie of peeling van de huid betekent letterlijk “verwijderen van lagen”. Het is een techniek die wordt gebruikt om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Margenauer, Pixabay
  • http://blog.ikwinkelgezond.be/tag/huidverzorging/
  • http://puur-beauty.nl/hoe-beschermen-we-onze-huid-het-beste-tegen-de-zon/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 17-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.