Tips tegen een droge huid tijdens de winter

Tips tegen een droge huid tijdens de winter Vakantie, sneeuw, kerst, het zijn maar enkele zaken die de winter toch de mooiste tijd van het jaar maken. Helaas gaat deze periode ook vaak gepaard met tal van gezondheidskwaaltjes. Een ongemak waar heel wat mensen mee te kampen krijgen is een droge huid, welke zich ontwikkelt naarmate de temperatuur daalt en de lucht droger wordt. Gelukkig bestaan er enkele eenvoudige maatregelen die je kan treffen zodat je huid zorgeloos de winter zal doorstaan.

Hydrateren met vochtinbrengende crème

Vooreerst is het essentieel om de huid regelmatig te hydrateren tijdens de koude wintermaanden. Tijdens deze periode zal de temperatuur sterk dalen waardoor de koude lucht de huid droog maakt. Een constante hydratatie van de huid is daarom een belangrijke stap bij het voorkomen van een droge huid.

Gebruik daarom regelmatig een vochtinbrengende crème die de huid vochtig zal houden. Let wel op dat je een crème gebruikt die geschikt is voor jouw type huid om een optimale werking te garanderen en eventuele bijwerkingen te voorkomen. Breng de vochtinbrengende crème aan na het baden of douchen, nadat je je hebt afgedroogd zodat er nog voldoende water kan worden vastgehouden nu de huid nog vochtig is. Het heeft immers geen zin om de crème aan te brengen op een droge huid.

Hydrateren met olie

Naast vochtinbrengende crèmes is ook olie een ideale manier om de huid te hydrateren. Volgens dermatologen zal de olie voorkomen dat de huid droog wordt doordat het water wordt vastgehouden door de huid. Bovendien houdt olie de huid gezond en zorgt het ervoor dat je er jong en stralend zal blijven uitzien.

Smeer je dus dagelijks in met olie na het baden of douchen om de huid vochtig te houden en droge huid te voorkomen. De olie zal vrij snel intrekken en niet vettig aanvoelen. Let er wel op dat je geen sterk geurende oliën gebruikt daar deze de huid kunnen irriteren. Gebruik bij voorkeur natuurlijke olie zoals olijfolie, amandelolie en kokosolie.

Drink voldoende

Het is belangrijk om te weten dat water of andere vloeistoffen die je opneemt tijdens het drinken ook een grote invloed hebben op de toestand van de huid. Het zorgt ervoor dat gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd en transporteert voedingsstoffen naar de cellen. Het komt er op neer dat hoe meer je drinkt (bij voorkeur water, vruchtensappen, soep, thee), hoe beter de huid zal hydrateren.

Vermijd alcoholische dranken daar deze het vermogen van het lichaam om vocht op te nemen verminderen, waardoor het lichaam, en dus ook de huid, droger wordt.

Vermijd langdurig baden en douchen

Hoewel het heel verleidelijk lijkt om op een koude winterdag te genieten van een lekker heet bad of douche is het hier toch belangrijk om te beseffen dat dit een belangrijk gegeven is als het gaat over de ontwikkeling van droge huid tijdens de winter. Hoe meer tijd je spendeert in heet water, hoe meer kans je loopt dat het warme water de natuurlijke oliën uit de huid verwijdert waardoor de huid gevoeliger wordt en de kans groter wordt dat deze droog wordt. Dermatologen adviseren daarom om de temperatuur van het bad- of douchewater toch niet al te hoog te zetten en de tijd dat je effectief in het warme water doorbrengt te beperken tot een vijf à tien minuten.

Extra bescherming voor handen en lippen

Vergeet niet om tijdens een koude periode aandacht te schenken aan je lippen en handen. Vaak concentreren we ons te hard op onze huid waardoor we andere belangrijke delen van het lichaam vergeten. Onze handen en lippen zijn minstens even gevoelig als de huid en kunnen gemakkelijk droog worden of geïrriteerd geraken tijdens de winter.

Handen

De gemiddelde persoon wast zijn handen minstens drie keer per dag: voor het eten, na het eten, na een toiletbezoek, tijdens het afwassen, voor het koken, na het koken, en noem maar op. Dit is uiteraard belangrijk voor de algemene gezondheid van ons lichaam en er bestaat ook geen alternatief voor. Tijdens de winterperiode is dit echter niet zo gezond. Hoe meer je handen in het water zitten, hoe sneller de huid op de handen droog kan worden. Zelfs uit het water kan de koude lucht heel wat ongemak veroorzaken aan onze handen. Om je handen te beschermen in de winter gebruik je dus best een handcrème of lotion nadat je je handen hebt gewassen. Vergeet ook geen handschoenen te dragen wanneer je buiten komt tijdens gure temperaturen.

Lippen

Naast de handen zijn ook de lippen heel gevoelig voor extreme temperaturen. Om te voorkomen dat je lippen uitdrogen en zelfs barsten gebruik je het best een lippenbalsem. Een goede lippenbalsem zorgt voor hydratatie en voedt de lippen waardoor ze er mooi en gezond blijven uitzien, zelfs onder invloed van extreme koude en droge lucht.

Lees verder

© 2015 - 2023 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie tips voor een goede huidverzorgingDe schoonheid begint met een mooie huid, en als u de rest van uw leven een mooie en gezonde huid wilt hebben, zijn er dr…
Natuurlijk mooi met HoningNatuurlijk mooi met HoningHoning is een veelzijdig product: je kan het als zoetmiddel gebruiken, het heeft een licht antisceptische werking en bev…
Australian Gold Tanning LotionsAustralian Gold Tanning LotionsAustralian Gold behoort tot de nummer 1 van de wereld op het gebied van de zogeheten tanninglotions. Ze produceren lotio…

Wat is micellair water?Wat is micellair water?Je kunt het bij iedere drogist van bijna ieder huidverzorgingsmerk wel kopen: micellair water. Het lijkt in het flesje g…
Exfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelenExfoliatie of peeling van de huid: voor- en nadelenExfoliatie of peeling van de huid betekent letterlijk “verwijderen van lagen”. Het is een techniek die wordt gebruikt om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Langll, Pixabay
  • http://nl.wikihow.com/Van-een-droge-huid-afkomen
  • http://www.optimalegezondheid.com/winterhuidverzorging-droogheid-en-andere-problemen/
Robin990 (260 artikelen)
Gepubliceerd: 18-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.