Beauty: Nagelverzorging

Beauty: Nagelverzorging Ieder voorjaar beginnen de meeste mensen, vrouwen beduidend meer nog dan mannen, er weer aan. De nagelverzorging wordt weer geoptimaliseerd, want de warmere maanden komen er aan. Het is voor velen een vast ritueel, dit terwijl we toch ook kunnen stellen dat nagelverzorging eigenlijk niet seizoengebonden is. Goed verzorgde nagels van handen en voeten zijn altijd belangrijk. Hoe gaan we te werk en waar moet je op letten voordat je aan de verzorging begint?

Handen en voeten tijdens de koude maanden

Voeten

Omdat we voeten in de winter niet aan de buitenwereld hoeven te laten zien, verzorgen we ze maar minder. Althans, dit geldt voor een aanzienlijke groep mensen. De meeste pedicurepraktijken krijgen het vanaf het voege voorjaar, dat in de maanden maart en april start, pas weer drukker. In de winter is de douche of een voetenbadje en het knippen van de nagels voor menigeen meer dan voldoende. Vanaf de lente gaan we in de open schoenen en dus kan de buitenwereld de voeten weer aanschouwen. Tijd voor de pedicure om nagels netjes te maken en te lakken, eelt te verwijderen en de voeten weer toonbaar te maken voor de wereld.

Handen

De handen hebben het niet veel beter, want die steken we in wanten of handschoenen, ze moeten de kou maar ontberen of ze vertoeven veelvuldig in het water (al dan niet met een chemisch reinigingsgoedje). Kloven kunnen gemakkelijker ontstaan en nagels drogen uit of splijten. De nagels krijgen na de decemberfeestdagen vaak tegen het voorjaar pas weer een goede behandeling. De handen mogen ‘blij’ zijn met zo nu en dan een lik handcrème om het harde en droge gevoel weg te houden. Tijd om handen en voeten aan te pakken én de nagels weer in optima forma te krijgen.

Bron: Pikilamao0, PixabayBron: Pikilamao0, Pixabay

Basismateriaal

Het basismateriaal van je nagels is wat je meekrijgt. Voor het grootste gedeelte genetisch bepaald en natuurlijk helpt het als je een gezond voedingspatroon hebt. Nagels zijn opgebouwd uit een soort lagen van doorzichtig vezelachtig eiwit. We noemen het keratine. Omdat de cellen van de nagels zich continu vernieuwen is het logisch dat ze ook continu verzorging nodig hebben en niet alleen als het de ‘eigenaar ‘ op dat moment uitkomt. Nagels kunnen op meerdere vlakken van alles over de eigenaar vertellen.

Problemen

Nagels kunnen verschillende problemen herbergen, niet allemaal even ernstig, maar zeker ontsierend en soms erg lastig. Verder is het ook mogelijk dat ze een ziekte, waar je nog niet echt last van hebt, bloot leggen. Eerst kijken of de nagels een ‘ziektebeeld’ vertonen en handelen. Aansluitend pas de ‘normale’ verzorging toepassen.

Schimmelnagel

De schimmelnagel, ook wel kalknagel genoemd, krijg je zomaar niet gezond. Dat is een lang proces, want de schimmel gaat onder de nagel zitten en de nagel is een dikke grotendeels ondoordringbare laag. De huisarts kan je wat geven om de schimmelnagel op te lossen, maar vaak werken de behandelingen van een medisch pedicure zeker zo goed. Ga er niet vanuit dat je in één behandeling klaar bent. Het aantal behandelingen is afhankelijk van het gegeven of het een beginnende kalknagel is of een nagel welke in vergevorderd stadium is. Overigens zien we schimmelnagels vaak bij de voeten, maar je kunt het ook bij de vingernagels krijgen. In warme vochtigheid doen ze het goed, dus bijvoorbeeld in zwembaden. Zorg dat je slippers draagt, het helpt absoluut.

Witte plekjes

Witte plekjes op de nagels zijn kleine verwondingen van het nagelbed en dus helemaal geen calciumtekort, dat vaak gezegd wordt. Je hoeft hier niets aan te doen, het groeit vanzelf uit je nagel. Meer dan een beetje ontsierend is het niet.

Ingegroeide nagels

Nagels kunnen in de naastgelegen huid groeien en vaak komt dit voor bij de grote tenen. Het ontstaat meestal door enig achterstallig onderhoud, maar kan tot gevolg hebben dat er een flinke ontsteking ontstaat. De nagel moet als het ware weer recht gaan groeien en met wat hulpmiddelen, bijvoorbeeld kleine watjes aan de rand van de betreffende nagel voor langere tijd aanbrengen, duw je de nagel weer terug de goede richting heen.

Bruine vlekjes

As het een soort streepjes zijn, dan kan het om splinterachtige plekjes gaan. Als deze dan ook nog bloedpropjes ontstaan onder de nagel, dan kan het met iets anders te maken hebben (zeker als ze langer blijven zitten) dan de nagel zelf. Problemen met hart, nieren of longen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Laat het controleren bij je huisarts.

Witte nagels

Witte nagels met donkere randen (bovenaan) zegt meestal niets over de nagels zelf, maar meer over de status van je lever. Laat het controleren bij je huisarts.

Blauwe nagel

Als je een flinke tik op de nagel krijgt of je zit tussen een deur met je nagel, kan deze flink blauw worden. Een bloeduitstorting onder de nagel. Het kan gaan drukken en pijnlijk aanvoelen. De huisarts kan er voor kiezen om een gaatje in de nagel te boren, zodat het bloed eruit kan en de druk en dus pijn doet afnemen. De nagel en het nagelbed zitten hoogst waarschijnlijk niet meer aan elkaar en een nieuwe nagel vormt zich en de oude ‘groeit uit’. Gaat in feite allemaal vanzelf.

Is het niet de verkleuring van bloed maar slechts een blauwe zweem die over de nagel ligt, dan kan je lichaam een zuurstoftekort hebben. Laat het controleren bij je huisarts.

Hoe de nagels te verzorgen?

Het spreekt voor zich dat je eerst geconstateerd moet hebben dat je nagels geen ‘ziektebeeld’ vertonen zoals bruine vlekken, schimmelnagels of ingegroeide nagels. Dit moet altijd eerst een professionele verzorging krijgen en daarna pas de normale nagelverzorging. Zo kan bijvoorbeeld de schimmelnagel best een gelnagellak krijgen, maar eerst moet de behandeling tegen de schimmel zijn ingezet.

Bron: Byrev, PixabayBron: Byrev, Pixabay
Vijlen
Nagels vijl* je één kant op, zo haal je haakjes aan de nagels meteen weg én vergeet niet dat vijlen alleen goed werkt als je nagels droog zijn. Vingernagels bij voorkeur dus niet knippen. Knippen kan de lagen van de nagels doen splijten. Teennagels kan je desgewenst wel gemakkelijker knippen, die worden over het algemeen toch kort gehouden. Doe dit dan wel na het badderen. Je kunt zo de zachtere nagel gemakkelijker knippen. Ga er, zodra je voeten goed droog zijn, alsnog met een vijl achteraan om eventuele haaltjes weg te werken.

Zorg dat de nagels recht zijn bij de voeten en bij de handen in de gewenste vorm. Let hierbij wel op de vorm van je handen, nagels kunnen je handen desgewenst groter of kleiner doen laten lijken.

* Er zijn verschillende soorten vijlen in de handel, maar zorg dat je materiaal neemt dat je goed schoon kunt maken. De glazen vijl is daar misschien wel het meest geschikt voor. Welke je ook neemt, maak hem in ieder geval regelmatig schoon.

Verzorgingsproducten

Nagelriemenolie* regelmatig in de nagelriemen wrijven is geen overbodige luxe, want je houdt op deze wijze de nagelriemen soepel en zacht. Zo kan je de nagelriemen eenvoudiger opduwen (met een bokkenpootje) en zullen er geen scheurtjes ontstaan die ontsierend en soms heel pijnlijk zijn. Het kan zelfs tot ontstekingen leiden. Er zijn ook handcrèmes die verzorging voor de nagelriemen in zich hebben. Gebruik de handcrème dan ook goed om ook de nagelriemen in te smeren en soepel te houden.

* Nagelriemenolie kan je ook zelf in een gewenste geur maken. Koop een klein flesje neutrale olie (amandelolie bijvoorbeeld), want daar zit nauwelijks geur aan. Koop een leeg flesje met een pipet en vul het flesje voor het grootste gedeelte met deze olie. Koop een etherische olie in de natuurwinkel en voeg een 10-tal druppels toe aan het fles met pipet in de geur die je lekker vindt. Goed schudden en even laten rusten. Zo heb je een handig flesje om mee te nemen en om bijvoorbeeld tussendoor de nagelriemen even soepel te maken. Smeer het vervolgens uit over je handen en ze ruiken heerlijk.

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay
Nagellak
Nagellak kan de nagels opsieren en ze beschermen. Zeker de gelnagellak legt tijdelijk een soort laagje over de nagel en beschermt deze, bovendien heb je weken perfect gelakte nagels waar geen stukjes afspringen of anderszins afbladderen. Verwijderen kan met speciale ‘soak off’-nagellakremover of een elektrische vijl bij de manicure. Zorg wel dat ze tot de basislak gaan, anders wordt je eigen nagel steeds dunner.

Breng zowel gewone als gelnagellak altijd aan op een vetvrije nagel en begin bij de basecoat. Dit legt een goede onderlaag en laat kleur er niet doorheen komen (zo voorkom je een gekleurde basisnagel). Daarna één of twee lagen van de gewenste kleur en sluit af met een topcoat. Gewone nagellak goed laten drogen voor je aan een nieuwe laag begint en gelnagellak voldoende tijd in UV-licht of LED-licht houden voor je aan de volgende laag begint.

Tot slot

De handen en voeten, en daarmee dus ook de nagels, goed verzorgen is eigenlijk geen luxe. Het is noodzaak om ze lekker soepel en gezond te houden. Je handen en voeten moeten genoeg doorstaan zodat wat luxe toevoegen aan de noodzakelijke verzorging eigenlijk wel terecht is.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krant-nagels, super gave en originele manier van nailartEen nieuwe en populaire trend onder de nail arts is Newspaper Nail Art, oftewel krantnagels! Probeer het nu en en ga ori…
Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, hoe doe je dat?Nagels lakken, nagellak aanbrengen op je nagels, het blijkt niet altijd een eenvoudig klusje. Als je niet goed lakt loop…
Ingegroeide nagel behandelenIngegroeide nagel behandelenWanneer de nagel in de huid ingroeit, spreken we van een ingegroeide nagel. Dit komt het vaakst voor bij de teennagels,…
Mooie handen, hoe doe je dat?Mooie handen, hoe doe je dat?Waarom is goede huidverzorging noodzakelijk voor mooie handen? Hoe kan je de gezondheid van de nagels bevorderen? Zijn m…

Zelf gezichtsmaskers maken met groenten en fruitZelf gezichtsmaskers maken met groenten en fruitDe vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten in fruit en groenten zijn goed voor het lichaam en de gezondheid en ze…
Verzorgende gezichtscrème voor droge huid en zeer droge huidVerzorgende gezichtscrème voor droge huid en zeer droge huidEr zijn een aantal goede en verzorgende gezichtscrèmes voor droge huid en zeer droge huid. Bij een volwassen persoon is…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Kaboompics, Pixabay
  • Healthy De Tuinen: Nr. februari 2016 “Nagels & verzorging”
  • http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/wat-nagels-verklappen-over-je-gezondheid/
  • Afbeelding bron 1: Pikilamao0, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Byrev, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: WerbeFabrik, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 01-03-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.