Eelt onder de voeten verwijderen, hoe doe je dat?

Eelt onder de voeten verwijderen, hoe doe je dat? Ieder mens krijgt vroeg of laat te maken met eeltvorming op drukplekken op het lichaam. Bekend is uiteraard het eelt onder de voeten. De opperhuid (hoornlaag) wordt dikker op plaatsen waar druk op de huid wordt uitgeoefend. Eelt ontstaat echter niet alleen op drukplaatsen, ook herhaaldelijke wrijving over huid kan eelt veroorzaken. Daarom zit er bijvoorbeeld ook vaak een dun laagje eelt aan de binnenkant van de handen. Eelt kan ook aanzetten op plekken waar de huid geprikkeld wordt door temperatuursverschillen. Eeltvorming is een natuurlijke reactie van de opperhuid, waar een beschermlaag wordt gevormd tegen invloeden van buitenaf, om te voorkomen dat de huid te snel beschadigt. Hoewel eelt voornamelijk ontstaat op plaatsen waar de opperhuid wat extra bescherming kan gebruiken, kan eelt ook ontstaan door erfelijke eigenschappen. Bij de ene familie kan dus meer eelt voorkomen dan bij de andere, bijvoorbeeld door aangeboren afwijkingen in de stand van de botten waardoor de druk van het lichaamsgewicht niet goed verdeeld is op de voeten.

Als je veel eelt onder je voeten hebt dan is dat met hulpmiddelen te verwijderen. Vaak zie je het meeste eelt aangroeien onder de voorvoet aan de onderkant van de bal van de voet, en langs de rand van de hiel. Eelt kan heel hard worden en op den duur geel verkleuren. Als eelt gaat barsten of erg dik is, kan het ook pijn gaan doen omdat zich kloven in het eelt vormen die de zachtere laag eronder kunnen irriteren. De meeste mensen zullen daarom met enige regelmaat de aangroei van eelt onder de voeten terug proberen te dringen door hun voeten te verzorgen. Hoe verwijder je het eelt onder je voeten?

Eelt verwijderen

Om eelt te verwijderen zijn er verschillende producten op de markt gebracht. Van crèmes die het eelt onder je voeten verweken, tot apparaatjes waarmee je eelt kunt raspen, glad vijlen en/of schuren. Er zijn een paar huismiddeltjes die ook het eelt zouden kunnen verminderen. Indien de eeltlaag niet te dik is, en niet beschadigd, kan je de volgende huismiddeltjes proberen om eelt te verwijderen, of te verminderen.

Aspirine

Je kunt een papje van ongeveer vijf opgeloste aspirines (niet te verwarren met paracetamol) gebruiken. Acetylsalicylzuur in aspirine heeft een verwekend effect op o.a. eelt. Het eelt is daarna makkelijker weg te schuren. De aspirines worden opgelost in een klein beetje water en een scheutje citroensap. Het moet een papje worden. Dit smeer je met een spateltje op de harde eeltplekken onder je voeten, daarna doe je plastic zakjes om je voeten en je trekt dan sokken aan. Na ongeveer vijftien minuten kan je al checken of het eelt zachter geworden is. Indien het zachter is kan je het gemakkelijker verwijderen met een rasp of vijl. Let echter op met aspirine dat je huid niet stukgaat, het kan soms te agressief werken. Gebruik dit niet als je last hebt van verminderde doorbloeding in de voeten, zoals bijvoorbeeld bij diabetes. Bij twijfel is overleggen met een arts verstandig.

Rood schuurpapier

Grof schuurpapier, ook rood schuurpapier genoemd, kan droge eelt verminderen door de harde delen te schuren. Pas op dat je de huid in de omgeving niet mee schuurt. Schuur ook nooit te diep.

Voetenbad

Een paar keer per week een voetenbadje nemen en daarna het eelt raspen of schuren, is vaak al voldoende om aangroei van veel eelt te voorkomen. Gebruik van een voetenbadscrub kan ook helpen.

Voetverzorgingsproducten om eelt te verwijderen

Om ontstekingen (en matig resultaat) te voorkomen is het echter niet duur om spullen te kopen waarmee je op een meer professionele manier eelt van de voeten verwijderen kunt. Er zijn veel goede producten om de voeten te verzorgen.

Eeltrasp of eeltvijl

De eeltrasp en eeltvijl zijn speciaal ontworpen om het eelt van de voeten te schaven. Vooral na een voetenbad is het makkelijker, omdat het eelt dan nog week is en tijdelijk wat zachter. Met de eeltrasp worden de dikste eeltlagen weg geschuurd, met de eeltvijl wordt het oppervlakte van de hoornlaag weer glad gemaakt zodat er geen harde 'velletjes' eelt achter blijven. Rasp en vijl echter nooit alle eelt weg. De voetzolen hebben een dunne beschermlaag nodig, anders is de huid onder je voeten (te) kwetsbaar voor beschadigingen.

Velvet Smooth Express Pedi

Velvet Smooth Express Pedi, van Scholl: dit is een elektrisch schuurapparaatje voor de voeten, speciaal ontworpen om eelt te verwijderen. Het schuurmachientje heeft diamantkristallen op de ronddraaiende roller en loopt op batterijen. Het werkt door de roller over het eelt te bewegen en plaatselijk wat druk uit te oefenen. Het eelt wordt er dan afgeschuurd. De rollers zijn na een tijdje gemakkelijk te vervangen en het apparaatje heeft twee versnellingen. Er is ook een Pedi in een oplaadbare versie verkrijgbaar, genaamd Scholl Velvet Smooth Voetvijl Wet & Dry Oplaadbaar. Lees voor correct gebruik vooraf altijd de gebruiksaanwijzing even door.

Eeltcrème

Eeltcrèmes bevatten stoffen die eelt verweken. Na het verweken (gebruik volgens de gebruiksaanwijzing), is het makkelijker om het eelt weg te halen met een eeltrasp.

Lavasteen of puimsteen

Lava- of puimstenen komen uit landen waar lava zich vormt. Het gebruik van een lava- of puimsteen is een van de oudste methodes om eelt te verwijderen. De stenen hebben een schurend effect en gaan vrij lang mee. Het is dus een natuurproduct. Wat de hygiëne betreft moet wel gezegd worden dat stukjes huid en eelt vrij gemakkelijk in de gaatjes van het steen blijven zitten, wat op zich niet zo fris lijkt.

Eeltpleister

Eeltpleister plak je op de dikste lagen eelt en je laat ze enkele dagen zitten. Daarna is het eelt zachter en gemakkelijker te verwijderen door middel van scrubben.

Eeltsokken

Pedi heeft zogenaamde eeltsokken op de markt gebracht. De sokken worden een uur per dag gedragen, daarna wordt de voet met water afgespoeld. Na ongeveer een à twee weken is het eelt weg. Scrubben, vijlen of andere middelen zijn hierbij niet nodig.

Schoonheidssalon of pedicure

Als je probleemvoeten hebt en veel eelt, dan kan het beter zijn om het eelt van je voeten te laten verwijderen door een schoonheidsspecialist(e), of zelfs door een pedicure. Ook als je een ziekte hebt is overleg met een arts verstandig om te bepalen wat voor jou de beste methode is om eelt te verwijderen.
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eeltplekken en likdoornsEeltplekken en likdoornsLikdoorns en eeltplekken zijn harde bultjes of plekken op de huid als gevolg van druk en/of wrijving. Het zijn af en toe…
Eelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt en likdoorns & Oorzaak en behandelingEelt is een stuk ruwe, verdikte huid op handen, voeten of ander plaatsen waar door druk of irritatie de huidcellen versn…
Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Beauty: Wat is eelt en hoe kom je er vanaf?Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eelt. Niemand vindt eelt prettig dus willen we er vanaf. Daar zijn versc…
Eelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt; hoe ontstaat het en hoe voorkom je/of behandel je hetEelt is een verdikking van de bovenste huidlaag, met als doel om de huid te beschermen. Overal waar veel wrijving van de…

EliteBrush steilborstel, ervaringen van gebruikersEliteBrush steilborstel, ervaringen van gebruikersEen steilborstel is een haarborstel waarmee je je haar kunt steil kunt maken. Er zijn in 2016 verschillende merken steil…
Met oerzeep terug naar de basisMet oerzeep terug naar de basisVeel mensen staan niet bij de ingrediënten stil op het moment dat ze in de winkel shampoo kopen, een stuk zeep of een bo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rainer Maiores, Pixabay
  • http://www.gezondheid-voorjou.nl/huid/eelt/
  • https://omaweetraad.nl/gezondheid/eelt
  • http://cms.scholl.nl/scholl-campaigns/veelgestelde-vragen-over-de-velvet-smooth-wet-dry-voetvijl/#faq-3
  • http://www.simplicitaz.nl/winkel/assortiment/lavasteen-voor-verwijderen-van-eelt-natuurlijk-biologisch
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.