Draadlift: snel en goedkoop alternatief voor een facelift?

Draadlift: snel en goedkoop alternatief voor een facelift? Voor wie iets wil doen aan rimpels en andere ouderdomsverschijnselen in het gezicht maar niet onder het mes wil of een goedkoop alternatief zoekt, is een draadlift wellicht het overwegen waard. Bij een draadlift worden onderhuids een aantal draden geregen en aangetrokken. Het effect is uiterlijk vergelijkbaar met dat van een facelift maar dan veel sneller en goedkoper. Plastisch chirurgen waarschuwen echter een ieder die de ingreep overweegt: degene die de behandeling uitvoert hoeft geen plastisch chirurg te zijn en bovendien zien zij relatief veel mensen die last krijgen van complicaties als littekenvorming na het ondergaan van een draadlift.

Draadlift in het gezicht


Wat is een draadlift?

Een draadlift wordt ook wel een threadlift, lunchtimelift of niet-chirurgische facelift genoemd. Het is een cosmetische ingreep waarbij door middel van een naald een oplosbare draad onder de huid van het gezicht wordt geregen. Aan de draad die gebruikt worden zitten minuscule haakjes die zich in de huid vastgrijpen. Wanneer de draad licht wordt aangetrokken heeft dit een vergelijkbaar resultaat met een 'echte' facelift. De voordelen van een threadlift zijn de korte duur van de behandeling, het feit dat je er niet voor onder narcose hoeft en de relatief geringe kosten. Nadelen zijn het feit dat het effect tijdelijk is door de oplosbaarheid van de draad en de kans op complicaties. Het feit dat de ingreep ook mag worden uitgevoerd door niet-chirurgen maakt bovendien dat je niet altijd zeker weet of je met een kundig iemand te maken hebt.

Bij het uitvoeren van een draadlift wordt soms gebruik gemaakt van een serie van verdovende injecties om ervoor te zorgen dat je van de ingreep zelf totaal niets voelt. Soms wordt in plaats daarvan gekozen voor een verdovende crème of wordt helemaal geen verdoving gebruikt. Je bent tijdens de behandeling gewoon wakker. De behandeling duurt gemiddeld tussen de 20 en 60 minuten en daaraan dankt het dan ook zijn bijnaam lunchtimefacelift. Gebieden die behandeld kunnen worden zijn het voorhoofd, de jukbeenderen, de wangen, de kaaklijn, de neuslippenplooi, fronsrimpels, de hals en het decolleté.

PDO-draad

Bij een draadlift wordt gebruik gemaakt van een zogeheten PDO-draad (afkorting voor polydioxanon). Dit type draad wordt al jaren gebruikt voor andere chirurgische ingrepen, bijvoorbeeld door gynaecologen en oogartsen. De draad gaat ongeveer 5 mm de huid in: door epidermis, dermis, subcutis, collageen en net voorbij de fibroblasten. Omdat de draad in het onderhuidse weefsel blijft zitten is deze van buitenaf niet zichtbaar.

Het effect van de draadlift is direct zichtbaar. In de eerste twee weken zal dit nog verbeteren omdat je lichaam door de aanwezigheid van de draden gestimuleerd wordt om meer collageen aan te maken. Dit verstevigt de huid extra. Afhankelijk van het type draad dat gebruikt wordt houdt het effect tussen de 3 en 18 maanden aan.

Prijs van een draadlift

Wanneer je besluit om een draadlift te ondergaan dan kun je bij de behandelaar van keuze een offerte opvragen. Over de kosten valt op voorhand weinig te zeggen omdat deze sterk afhankelijk zijn van het te behandelen gebied, het soort draad dat gebruikt wordt en het aantal draden dat ervoor nodig is. De prijs van één draad ligt tussen de € 20 en 200 euro (vooral de draden die gebruikt worden voor een kaaklift zijn prijzig). Per behandeling zijn tussen de vier en dertig draden nodig.

Kritiek van plastisch chirurgen

De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgen (NVPC) is niet blij met deze behandeling. Zij wijzen met name op de risico's. Zo kan het gebeuren dat zich als gevolg van de ingreep veel littekenweefsel ontwikkelt. Dit kan zorgen voor lelijke plekken in het gezicht die onbehandelbaar blijken. Een bijkomend gevaar is dat je een basisarts kunt treffen die niet meer dan een korte cursus gedaan heeft voor het uitvoeren van deze behandeling. Het is maar de vraag of je bij zo iemand in goede handen bent. Ook is het gebrek aan documentatie bij deze ingreep een probleem. Wanneer iemand bijvoorbeeld een siliconen implantaat ingebracht krijgt dan wordt dit door de arts geregistreerd. Het inbrengen van de draden van een draadlift wordt nergens vastgelegd terwijl het feitelijk ook een soort implantaat is.

De NVPC luidde daarom in juli 2016 de noodklok over draadlifts in Nederland. Uit een rondgang langs hun leden bleek dat 14% maandelijks patiënten op het spreekuur krijgt die zich melden met complicaties als gevolg van een draadlift. Deze schade is niet altijd te herstellen. De NVPC heeft minister Schippers van Volksgezondheid gevraagd om dit type behandeling in Nederland te verbieden. De minister is echter van mening dat de beroepsgroep eventuele problemen zelf zou moeten kunnen oplossen.
© 2016 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Facelift zonder operatie: Alternatieven voor jonger gezichtWanneer je ouder wordt, wordt je gezichtshuid minder strak en minder gevuld. Dat is niet te voorkomen maar soms ben je d…
Facelift massageFacelift massageGespannen gezichtsspieren verminderen de bloeddoorstroming naar de huid waardoor huidverslapping en rimpels in de hand g…
Cosmetische chirurgie: facelift voor een jonger uiterlijkCosmetische chirurgie: facelift voor een jonger uiterlijkEen facelift wordt uitgevoerd om er jonger en frisser uit te zien. Vooral vrouwen op leeftijd zien deze operatie wel zit…
Lizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum: productomschrijving en beoordelingLizz Facelift Serum is een serum dat ontwikkelt is om lijntjes en rimpels in het gezicht binnen een paar minuten te verm…

Weleda Rosa Mosqueta: verzorging bij de eerste lijntjesWeleda Rosa Mosqueta is een serie gezichtsverzorgingsproducten op basis van de wilde roos, de Rosa Mosqueta. Deze uiters…
CK One eau de toilette voor mannen en vrouwen (Calvin Klein)CK One eau de toilette voor mannen en vrouwen (Calvin Klein)CK One van Calvin Klein, gelanceerd in 1994, wordt wel omschreven als de beste unisex (geschikt voor mannen en vrouwen)…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GBdeZeeuw, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/26267427/__Littekens_na__lunchtimelift___.html
  • http://www.mozartkliniek.nl/behandelingen/draadlift-met-pdo-draden/
  • http://www.praktijkvoorinjectables.nl/first-lift-threads/
  • http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2900983/The-discreet-effective-facelift-quick-really-lunch-hour.html
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-09-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.