Scheerapparaten: Uitleg van diverse soorten en functies
Scheerapparaten voor mannen bestaan in allerlei soorten en maten. De bekendste en populairste soort is de tondeuse. De tondeuse werd in het verleden vooral alleen door kappers gebruikt. De scheerapparaten zijn met verschillende energievoorzieningen beschikbaar. Je hebt bijvoorbeeld apparaten met een accu of batterij. Je kunt ervoor kiezen om 'droog' of 'nat' te scheren. Niet alle scheerapparaten bieden echter de mogelijkheid om nat te scheren. Welke typen scheerapparaten bestaan er allemaal en hoe werken zij precies? Wat is een dockingstation?
Scheerapparaten
Nat en droog scheren
Elk scheerapparaat heeft de mogelijkheid om (het gezicht) droog te scheren. Dit betekent dus dat er geen extra hulpmiddelen of producten gebruikt hoeven te worden om de haartjes te verwijderen. Bij het gebruik van scheermesjes is dit wel zo. Nat scheren is niet met ieder scheerapparaat mogelijk. Veel apparaten van de merk 'Braun' bevatten wel deze mogelijkheid. Er zijn diverse verschillen tussen nat en droog scheren.
De verschillen tussen nat en droog scheren
Nat scheren doet men met scheerschuim en eventueel een kleine hoeveelheid water. Water en scheerschuim is niet nodig wanneer men droog scheert. Het nadeel van droog scheren is dat de huid het zwaarder te verduren krijgt. Hierdoor is er een nabehandeling, met bijvoorbeeld scheerolie, nodig om te voorkomen dat de huid gaat irriteren. Irritatie kan zich uiten door middel van jeuk en rode plekken. Personen die een gevoelige huid hebben kunnen het beste nat scheren.
Verschillende types
Tondeuse
De tondeuse werd in de beginjaren grotendeels door alleen kappers gebruikt om de haren te trimmen. Kappers gebruiken deze onder andere om de kruin en bakkebaarden te scheren. Het apparaat is zeer ergonomisch omdat het gemakkelijk vast te houden is en de haren snel op gelijke lengte kort gemaakt kunnen worden. Tondeuses zijn instelbaar zodat je de gewenste haarlengte kunt bepalen.
Een voorbeeld van een driekops-scheerapparaat van Philips: De Philips Rasierer 7300 serie. /
Bron: Vulkano , Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0) Driekops-systeem
Dit apparaat kwam pas na de uitvinding van de tondeuse. Het bestaat uit drie ronddraaiende mechanismen die onder een bepaalde hoek staan en zich aanpassen aan het contour van je gezicht. Het is bedoeld om de haren zo kort mogelijk af te scheren. 'Philips' en 'Norelco' zijn enkele merken die een driekops-systeem in hun assortiment hebben.
Trimmer
Trimmers zijn apparaten die een kleiner snijmes hebben dan tondeuses. Dit komt omdat trimmers bedoeld zijn voor het scheren van een korte baard en het bijwerken van contouren. Trimmers zijn hierdoor minder geschikt voor het scheren van de hoofdhaar. Als je een baard hebt van meer dan een centimeter is het aanbevolen om gebruik te maken van een tondeuse.
Stroomvoorziening
Een scheerapparaat kan van een accu of batterij voorzien zijn. Hiernaast bestaan er scheerapparaten die met een elektriciteitskabel aangesloten kunnen worden. Als gebruiker dien je hiervoor echter in de buurt van een stopcontact te staan om het apparaat te kunnen gebruiken. Het nadeel hiervan is dat je het bijvoorbeeld niet tijdens het kamperen kunt gebruiken.
Wat is een 'dockingstation'?
Sommige scheermachines maken gebruiken van een zogenaamd 'dockingstation'. Dit is een houder waarin je het scheerapparaat kunt opladen. Deze apparaten kunnen tevens een andere naam hebben gekregen, afhankelijk van de fabrikant. Ze hebben namelijk namen gekregen zoals 'Clean & Renew' of 'Refill & Charge-unit'.
Hoe vervang je een batterij?
Een batterij vervang je door deze (vanwege de veiligheid) eerst leeg te laten lopen. Hierdoor voorkom je dat het apparaat een schok kan afgeven. Het is belangrijk dat je met droge handen de batterijen verwisselt en dat de batterijen en het apparaat droog zijn.
Vervanging van scheerkoppen
De scheerkoppen moeten zo'n één keer per twee jaar vervangen worden. Dit komt omdat de scheermesjes langzaam slijten. Tijdens het scheren blijven er kleine deeltjes achter die voor oxidatie zorgen waardoor de kwaliteit van de mesjes achteruitgaat.
Prijsverschillen
De apparaten kunnen enkele tientjes tot meer dan honderd euro kosten. De producten van Braun zijn bijvoorbeeld gemiddeld duurder dan de apparaten van Norelco.