Make-up rond de ogen: Veilig gebruik van oogcosmetica

Make-up rond de ogen: Veilig gebruik van oogcosmetica Make-up en (oog)verzorgingsproducten zijn voor veel mensen essentieel voor een verzorgde uitstraling. Het gebruik van cosmetica rond de ogen kan echter enkele risico’s en nadelen met zich meebrengen. Vooral contactlensdragers lopen een verhoogd risico op oogklachten, hoewel iedereen die make-up rond de ogen aanbrengt mogelijk met problemen kan worden geconfronteerd. Enkele voorzorgsmaatregelen en eenvoudige tips kunnen oogschade door oogcosmetica helpen voorkomen. Goede hygiëne en zorgvuldigheid bij het aanbrengen van make-up zijn hierbij cruciaal.
Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay

Veilig oogproducten testen voor aankoop en gebruik

Het testen van cosmetische producten voordat je ze gebruikt is van groot belang, vooral wanneer deze producten in de nabijheid van de gevoelige oogstructuren komen. In winkels zijn vaak cosmeticatesters beschikbaar. Deze testers, vooral voor mascara, bevatten echter vaak veel bacteriën, wat het risico op een ooginfectie verhoogt. Unieke testers, waarbij niet iedereen met de vingers aan het product komt, verminderen dit risico. Indien dergelijke testers niet beschikbaar zijn, is het verstandig om zelf de oppervlakken van de materialen en/of producten te reinigen met een doekje dat gedrenkt is in ontsmettingsalcohol.

Regelmatig (hulp)materialen vervangen

Bij het gebruik van oogreinigingsdoekjes, make-upborstels, penseeltjes of wimpertangen kunnen zich na verloop van tijd bacteriën en vuil ophopen. Wanneer deze materialen worden gebruikt rond de oogstructuren, kunnen de bacteriën op de wimpers, de oogleden, de traanfilm en/of het hoornvlies (cornea) terechtkomen. Het is essentieel om deze materialen regelmatig te vervangen. Hoe vaker deze materialen worden gebruikt, hoe groter de kans dat bacteriën in of rond de ogen terechtkomen.

Oogproducten en materialen niet delen

Het delen van oogcosmetica is absoluut niet aan te raden. Dit is vergelijkbaar met het delen van een tandenborstel, wat eveneens niet gebeurt vanwege de snelle verspreiding van bacteriën.

Gebruik van verpakkingen, potjes en flesjes met oogmake-up

Ook bij producten die zich in een potje of flesje bevinden (zoals concealer) is het belangrijk om het materiaal niet rechtstreeks met de vingers of een vuile borstel aan te raken. Gebruik in plaats daarvan een schoon wattenstaafje om bacterieoverdracht te voorkomen. De verpakking, potjes, flesjes en ander materiaal moeten altijd goed afgesloten worden na gebruik. Bewaar oogverzorgingsproducten op een droge, schone en koele plaats.

Reiniging van gezicht en ogen

Grondige reiniging van het gezicht en de oogomgeving, zowel vóór als na het aanbrengen van oogmake-up, is cruciaal om oogproblemen te voorkomen. Als bijvoorbeeld mascara of eyeliner 's nachts op de huid blijft, krijgt de huid niet de kans om te ademen, wat het risico op ontstekingen, zoals een ontsteking van de wimpers, verhoogt. Ook kunnen oliën en bacteriën zich ophopen, wat het risico op een ooglidontsteking (blefaritis) vergroot. Gebruik telkens nieuwe reinigingsdoekjes, aangezien vuile doekjes sneller leiden tot rode, geïrriteerde en geïnfecteerde ogen. Zorg er altijd voor dat je handen schoon zijn bij het reinigen van de huid en ogen, evenals bij het aanbrengen van make-up.

Oogcosmetica aanbrengen: Niet in beweging

Het aanbrengen van oogmake-up terwijl je in beweging bent, zoals tijdens het autorijden of bij het niezen, kan leiden tot het in je ogen terechtkomen van make-up, wat oogproblemen kan veroorzaken. Dit kan resulteren in hoornvliesletsel, pijnlijke ogen, oogpijn, tranende ogen en rode ogen. In ernstige gevallen kan dit leiden tot een hoornvliesaandoening, zoals bacteriële keratitis (hoornvliesontsteking).

Bron: WerbeFabrik, PixabayBron: WerbeFabrik, Pixabay

Gebruik van oogmake-up-producten

Houdbaarheidstermijn controleren

Mascara, oogschaduw, eyeliner, concealer (donkere kringen en wallen onder de ogen), en andere oogcosmetica hebben een beperkte houdbaarheid na opening. Deze producten bevatten stoffen die bacteriën tegenhouden, maar deze werking neemt af na verloop van tijd. De gemiddelde houdbaarheid na opening varieert van drie maanden tot twee jaar, afhankelijk van het product:
  • mascara: 2 tot 4 maanden (het wordt aanbevolen om mascara om de 3 maanden te vervangen)
  • oogschaduw: 2 tot 3 jaar
  • oogpotloden: 3 tot 5 jaar

De houdbaarheidstermijn staat meestal op het product of de verpakking vermeld. Vaak wordt dit aangegeven met een symbooltje (logo) en een getal gevolgd door de letter M (maanden). Het is belangrijk om deze termijn te controleren en ook de producten kritisch te beoordelen. Als de oogmake-up een gewijzigde geur heeft of een uitgedroogd, klonterig of schilferig uiterlijk vertoont, moet het product worden weggegooid. Vooral contactlensdragers lopen risico op ooginfecties bij het gebruik van verouderde cosmetica. De meest voorkomende infectie door verlopen cosmetica is conjunctivitis (ontsteking van het oogbindvlies). Een nuttige tip is om de startdatum van het gebruik van een product op de verpakking te noteren om de houdbaarheid eenvoudig te kunnen volgen.

Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Bron: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Mascara

Mascara kan zoutdeeltjes bevatten die zich in de olieproducerende poriën van de ooglidranden vastzetten. Deze meibomische klieren produceren essentiële olie voor een stabiele traanfilm. Verstopping van deze klieren door zoutdeeltjes kan leiden tot een chronische ontsteking van het ooglid, bekend als “posterior meibomitis”. Symptomen zijn onder andere rode ogen, droge ogen en oogirritatie.

Oogpotlood

Een oogpotlood kan worden gebruikt om een lijntje onder de ogen aan te brengen. Het is echter aan te raden om slechts een dun lijntje aan de buitenkant van het oog aan te brengen. Het aanbrengen van een lijntje aan de binnenkant van de ogen kan leiden tot traanvochtproblemen en oogirritatie omdat het traanvocht de make-up-deeltjes absorbeert. Gebruik een scherp oogpotlood om krassen te voorkomen.

Oogschaduw

Oogschaduw is verkrijgbaar in poeder- of crèmevorm. Voor contactlensdragers is crème oogschaduw vaak een betere keuze, omdat poederdeeltjes in de ogen kunnen terechtkomen, zowel tijdens het aanbrengen als gedurende de dag. Crème blijft op zijn plaats en komt niet in de ogen terecht.

Gebruik van valse wimpers

Het dragen van valse wimpers kan zowel op korte als op lange termijn risico’s met zich meebrengen. De lijm kan in contact komen met het oogoppervlak of de traanfilm, wat kan leiden tot bacteriële ooginfecties en mogelijk blijvende schade aan het gezichtsvermogen. Lange wimpers kunnen ook sneller droge ogen veroorzaken. Het is belangrijk om valse wimpers vóór het slapengaan te verwijderen om afbreken en andere problemen te voorkomen.

Tips voor contactlensdragers

Contactlensdragers lopen een verhoogd risico op ooginfecties en kunnen baat hebben bij specifieke adviezen:

Aankoop

Bij het kopen van oogcosmetica is het verstandig om te kiezen voor hypoallergene producten of producten speciaal voor gevoelige ogen. Hoogwaardige oogcosmetica zonder gevaarlijke chemicaliën verminderen het risico op allergische reacties. Vermijd producten op oliebasis, omdat deze vettige lenzen veroorzaken die moeilijk te verwijderen zijn. Kies voor daglenzen indien je vaak make-up rond de ogen aanbrengt, en raadpleeg een oogarts of opticien bij twijfel.

Aanbrengen

Breng make-up aan nadat de contactlenzen zijn ingedaan om te voorkomen dat de lenzen vervuild raken. Gebruik een correcte routine voor het in- en uitdoen van lenzen. Een primer is een betere optie dan poeders voor het aanbrengen van oogschaduw, omdat poeders gemakkelijker in de ogen kunnen dwarrelen. Het is ook raadzaam om een oogpotlood niet aan de binnenkant van het ooglid aan te brengen en mascara niet tot de wortels van de wimpers te laten komen.

Bij een ooginfectie is het verstandig om geen oogcosmetica te gebruiken / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bij een ooginfectie is het verstandig om geen oogcosmetica te gebruiken / Bron: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Ooginfectie

Bij een ooginfectie is het niet aanbevolen om cosmetische producten rond de ogen te gebruiken. Vervang alle cosmetische oogproducten en materialen om de verspreiding van bacteriën te voorkomen. Contactlensdragers dienen hun lenzen uit te nemen bij tekenen van een ooginfectie (ontstoken, tranende, rode en/of geïrriteerde ogen en/of een oogafscheiding). Als de symptomen langer dan enkele dagen aanhouden na het stoppen met cosmetica en het uitlaten van contactlenzen, of als er ernstige pijn en/of gezichtsverlies optreedt, is een bezoek aan de oogarts noodzakelijk.

Toch oogproblemen: Permanente make-up rond de ogen

Sommige mensen kiezen, ondanks een zorgvuldige toepassing en goede hygiëne, voor permanente make-up om regelmatig voorkomende oogklachten te vermijden. Permanente make-up omvat onder andere eyeliner boven en/of onder de ogen en make-up op de wenkbrauwen (zoals schaduw, haartjes, lijnen, etc.). Een professioneel centrum dat deze techniek aanbiedt, zal uitgebreid adviseren over de voor- en nadelen, mogelijkheden, kosten, voor- en nazorg, procedure, hersteltijd en eventuele bijwerkingen en complicaties.
© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente make-upOgen, wenkbrauwen en de mond zijn het visite kaartje van elke vrouw. Door middel van permanente make-up kan je er voor z…
Feest make-up aanbrengenFeest make-up aanbrengenEen avondje uit, een feestje, een diploma uitreiking, feestdagen? Je make-up mag je hierop aanpassen, het mag allemaal w…
Make-up: Primer en oogschaduwbasisMake-up: Primer en oogschaduwbasisAls je jezelf wilt gaan opmaken, is het belangrijk een goede basis op je gezicht aan te brengen voordat je begint met de…
Speciale concealer en make-up voor huidimperfectiesSpeciale concealer en make-up voor huidimperfectiesBij huidimperfecties, zoals o.a. puistjes, donkere kringen onder de ogen en rode vlekjes is het gebruik van een goede co…

Gucci-parfums: enkele populaire Gucci-vrouwengeurenGucci-parfums: enkele populaire Gucci-vrouwengeurenGucci is een van de toonaangevende ondernemingen in de mode-industrie en dit Italiaanse bedrijf focust zich onder andere…
Scheerapparaten: Uitleg van diverse soorten en functiesScheerapparaten: Uitleg van diverse soorten en functiesScheerapparaten voor mannen bestaan in allerlei soorten en maten. De bekendste en populairste soort is de tondeuse. De t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Croisy, Pixabay
  • Geraadpleegd op 2 juli 2017:
  • 13 tips voor het dragen van lenzen met make up, https://optiek.lensonline.be/13-tips-voor-het-dragen-van-lenzen-met-make-up/
  • 7 ways make-up can harm your eyes, http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/features/7-ways-make-up-can-harm-your-eyes-10512277.html
  • Can Eye Makeup Cause Eye Problems?, http://visionsource.com/blog/can-eye-makeup-cause-eye-problems/#
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • De donkere kant van eyeliner, http://www.essilor.nl/Oogzorg/Nieuws-oogzorg/De-donkere-kant-van-eyeliner
  • Deze beautyproducten moet je op tijd weggooien, https://www.flair.be/nl/fashion-beauty/deze-beautyproducten-moet-je-op-tijd-weggooien/
  • Eef Bols, ervaringsdeskundige
  • Eye Makeup Tips to Protect Your Vision, http://murrietacreekoptometry.com/eye-makeup-tips-to-protect-your-vision/
  • Hoe wordt permanente make-up aangebracht?, https://www.annelies-aarts.nl/behandelingen/permanente-make-up/permanente-make-up/
  • Onderzoek: eyeliner veroorzaakt oogproblemen, http://www.beautyjournaal.nl/2016/03/10/onderzoek-toont-aan-eyeliner-veroorzaakt-oogproblemen/
  • Testers van make-up bevatten uitwerpselen en herpes, http://www.goedgevoel.be/happy-spring/testers-van-make-up-bevatten-uitwerpselen-en-herpes~a10a95fa
  • There’s a Very Real Reason You Shouldn’t Share Eye Makeup (& It’s Not Pretty), http://www.instyle.com/news/dangers-sharing-makeup-eye-infections-mascara
  • Afbeelding bron 1: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: WerbeFabrik, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Manuel Marín, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Marco Mayer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.