Gummy smile: lach met veel zichtbaar tandvlees

Gummy smile: lach met veel zichtbaar tandvlees Bij een gummy smile of tandvleeslach wordt overmatig veel tandvlees ontbloot bij het lachen. Veel mensen vinden dit lelijk en willen van dit probleem af. Een gummy smile of tandvleeslach kan vaak door een esthetisch tandarts behandeld worden middels een paar kleine botoxinjecties in de hefspieren tussen tandvlees en bovenlip. Dit resultaat houdt enkele maanden aan. Wil je een meer permanente oplossing dan kun je ook kiezen voor een myotomie. Hierbij maakt een plastisch chirurg onder plaatselijke verdoving een kleine sneetje tussen tandvlees en bovenlip.

Gummy smile of tandvleeslach


Veel tandvlees zichtbaar bij tonen glimlach

Wanneer je glimlacht of zelfs breeduit lacht dan zijn doorgaans alleen de boventanden zichtbaar en niet het tandvlees daarboven. Bij sommige mensen is echter ook een groot deel van het tandvlees te zien. Er wordt dan ook wel gesproken van een gummy smile of tandvleeslach. Mensen die hier last van hebben schamen zich er dikwijls voor. Al te veel zichtbaar tandvlees wordt gezien als afwijkend van de norm en daarmee lelijk. Het kan er toe leiden dat men zich dusdanig gaat schamen voor de eigen lach dat het een gewoonte wordt om bij het lachen een hand voor de mond te houden om de tandvleeslach maar niet aan anderen te tonen. Dit kan leiden tot veel onzekerheid en een laag zelfvertrouwen.

Oorzaak gummy smile of tandvleeslach

Er bestaat het misverstand dat een gummy smile of tandvleeslach altijd het gevolg is van een brede strook tandvlees, kleine tanden of een te korte bovenlip. Dit is namelijk doorgaans niet het probleem. De oorzaak van een gummy smile moet gezocht worden bij de hefspier van de bovenlip die te sterk ontwikkeld is. Wanneer je lacht wordt je bovenlip omhoog getrokken door een tweetal kleine hefspiertjes. Zijn deze spiertjes te sterk ontwikkeld of zijn ze in feite 'overactief' dan trekken ze de bovenlip bij het lachen te ver omhoog waardoor een groot deel van het boventandvlees ontbloot wordt.

Behandeling gummy smile met botox

Dat een gummy smile niet het gevolg is van een anatomisch afwijking van het aangezicht is goed nieuws. Doordat de oorzaak gezocht moet worden bij de overactieve hefspieren in de bovenlip kan een niet al te ingrijpende behandeling je van je tandvleeslach afhelpen. Een esthetische tandarts of plastisch chirurg kan een tandvleeslach behandelen middels het toedienen van enkele kleine injecties met daarin een spierverzwakkend middel (botox). Dit middel zorgt ervoor dat de hefspieren in de bovenlip minder heftig actief worden wanneer je lacht. Terwijl de rest van je gezichtsuitdrukking hetzelfde blijft ziet je lach er natuurlijker uit en is niet meer zo veel tandvlees zichtbaar. Het resultaat zal zichtbaar zijn vanaf ongeveer twee dagen na de eerste behandeling. Hoe lang de behandeling effect heeft verschilt per persoon maar gemiddeld gaat het om vier tot negen maanden.

De behandeling kan daarna indien gewenst steeds herhaald worden. Een behandeling met botox is doorgaans niet duur. De kosten liggen vaak rond de 100 euro per behandeling. Omdat het om een cosmetische ingreep gaat worden de kosten niet vergoedt door de zorgverzekering. Overweeg je een botoxbehandeling van je gummy smile dan is het raadzaam meerdere offertes op te vragen bij praktijken of klinieken die deze behandeling aanbieden.

Permanente oplossing met myotomie

Het nadeel van een botoxbehandeling is dat deze na enkele maanden steeds weer herhaald moet worden. Wil je een meer permanente oplossing dan kun je ook kiezen voor een myotomie. Dit is een behandeling die wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Deze maakt tussen het tandvlees en de bovenlip een klein sneetje. Omdat het sneetje aan de binnenkant van de mond gemaakt wordt hou je er geen zichtbaar litteken aan over.

Tandvleescorrectie als een teveel aan tandvlees wel een probleem is

Veruit de meeste gummy smiles worden veroorzaakt door een probleem met de hefspieren van de bovenlip. Het is echter mogelijk dat de oorzaak toch gezocht moet worden bij een te brede strook tandvlees. In dat geval is het mogelijk dit te verhelpen door middel van een tandvleescorrectie. Dit is een ingreep die wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. Na het tandvlees te hebben verdoofd zal deze een deel van het tandvlees met een laser 'wegbranden' en weer mooi symmetrisch maken. Omdat het tandvlees een type weefsel is dat snel geneest zul je over het algemeen niet meer dan twee weken last houden van gevoeligheid van het behandelde gebied. Wel zul je de eerste dagen nog moeten spoelen met een desinfecterend middel en krijg je instructies over hoe je het beste je tanden kunt poetsen.

Omdat het hier om een tandheelkundige behandeling gaat is het mogelijk dat de kosten vergoedt worden onder de aanvullende verzekering van je zorgverzekering. Check hiervoor je eigen polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekering.
© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tandvleescorrectie, gummy smileTandvleescorrectie, gummy smileIedereen is op zoek naar de perfecte glimach. Wanneer je tanden te kort zijn, of te klein in verhouding met het tandvlee…
Tanden bleken bij The White Smile CompanyTanden bleken bij The White Smile CompanyMisschien heb je er ooit reclame van gezien? The White Smile Company staat bekend als de nummer 1 van Nederland op het g…
Sneller zwanger worden dankzij gezond tandvleesSneller zwanger worden dankzij gezond tandvleesVind je het lang duren voordat je in verwachting raakt? Soms kun je zelf je kans op snel zwanger worden vergroten. Het i…
Kiespijn: oorzaken & behandelingKiespijn of tandpijn is een van de vervelendste soorten pijn. Er is sprake van een constante, zeurende pijn, onderbroken…

Lettertype voor tattoo met tekst kiezenLettertype voor tattoo met tekst kiezenLaat je een tattoo met tekst zetten dan is het lettertype of font een belangrijk element van het ontwerp. Het is belangr…
Baardolie voorkomt baardjeuk en schilfers onder baardBaardolie voorkomt baardjeuk en schilfers onder baardAls je een baard draagt kun je last krijgen van baardjeuk en schilfering onder de baard, ook wel baardroos genoemd. Dit…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Endlesswatts, Pixabay
  • https://barberyclinic.nl/injectables/gummy-smile/
  • https://idealbody.nl/behandelingen/tanden/tandvleescorrectie
  • https://www.abc-clinic.nl/tandvleeslach-gummy-smile
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 08-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.