Zelf lippenstift maken: drie manieren

Zelf lippenstift maken: drie manieren Er zijn verschillende methodes om zelf lippenstift te maken. Gebruik bijvoorbeeld enkel natuurlijke ingrediënten, oogschaduw of krijtjes om de gewenste kleur te maken voor je nieuwe lipstick. In kant-en-klare lippenstiften is soms lastig te achterhalen welke ingrediënten erin zitten. Door je eigen lipstick te maken, weet je precies wat erin zit. Veel mensen weten niet hoe gemakkelijk het is om zelf cosmetica te maken, maar met een paar eenvoudige tips doe je dit in een handomdraai.

Hoe kun je zelf lippenstift maken?

Er zijn verschillende methodes om zelf lippenstift te maken. Maak zelf een natuurlijke lippenstift, gebruik je favoriete oogschaduw of kleurkrijtjes voor lipstick in een gekke kleur.

Weet wat je smeert

Er zitten veel chemicaliën in lippenstift. Wist je dat een deel van het goedje in je maag terechtkomt als je je lippen hebt gestift? Je likt even langs je lippen of het spul blijft aan je eten hangen, waardoor je per ongeluk lipstick binnenkrijgt. Nu zijn deze ingrediënten vaak niet schadelijk voor je, omdat cosmetica aan allerlei regels moet voldoen, maar als je je lippenstift zelf maakt, weet je echter precies wat erin zit. Je kunt er bijvoorbeeld gewoon voor kiezen om alleen maar natuurlijke ingrediënten te gebruiken. Weet wat je 'eet', zullen we maar zeggen …

Wat zit er allemaal in kant-en-klare lippenstift?

In de lipsticks die je in de winkel koopt, zitten ingrediënten met allerlei ingewikkelde chemische namen. Zeker niet alleen maar natuurlijke producten dus. Enkele voorbeelden zijn:
  • Cetylalcohol
  • Isopropyllanolaat
  • Cetylacetaat
  • Myristyllactaat
  • Oleylalcohol
  • Isostearinezuur

Wil jij wel echt iets op je lippen smeren waarvan je niet precies weet wat erin zit?

Natuurlijke lipstick

Hou het eenvoudig en natuurlijk door ingrediënten te gebruiken die in de afgelopen duizenden jaren al gebruikt worden voor lipstick. Met deze natuurlijke ingrediënten maak je zelf je favoriete lipstick:
  • Was om de lippenstift hard te maken
  • Olie om de lipstick smeerbaar te maken
  • Boter voor het soepel aanbrengen
  • Pigmenten voor de kleur

Was

Om van de lippenstift een vaste substantie te maken, heb je was nodig. Koop bijvoorbeeld bijenwas of bijenwaskorrels om je lipstick van te maken. Ook candelillawas - een veganproduct dat van de candelillastruik komt - is een goede basis voor je nieuwe beautyproduct.

Olie

Om je lippenstift wat glans te geven heb je olie nodig. Kies een olie die jij prettig vindt, zoals amandelolie, olijfolie of jojoba-olie. Je kunt ook kokosolie gebruiken.

Boter

Avocadoboter, amandelboter, mangoboter of sheaboter door je lippenstift mengen zorgt ervoor dat je het goedje gemakkelijk op je lippen smeert.

Pigment

Voeg kleur aan je lippenstift toe met natuurlijke pigmenten. Poeder van rode bieten geeft bijvoorbeeld een diepe rode kleur. Met kaneel maak je een roodbruine lipstick. Cacaopoeder is ook een goed pigment: hiermee geef je de lippenstift een donkerbruine tint. Kurkuma geeft je mengsel een warme koperkleur. Uiteraard kun je ook wat van verschillende poeders mengen om de kleur te krijgen die je graag wilt.

Ingrediënten mengen voor je zelfgemaakte lippenstift

Begin met het mengen van je ingrediënten door een theelepel olie, een theelepel boter en een theelepel was in een kommetje te doen. Zet het mengsel in de magnetron en verwarm de ingrediënten totdat ze goed gesmolten zijn. Roer goed door om er een egaal mengsel van te maken.

Vervolgens voeg je de kleur toe aan je lipstick. Er hoeft maar een klein beetje bij, hou ongeveer een kwart theelepel aan. Voor een subtielere kleur voeg je wat minder poeder toe, voor een intensere kleur juist wat meer. Om de kleur goed te kunnen bepalen, voeg je telkens een heel klein beetje pigment toe totdat je tevreden bent. Blijf goed roeren, want dan kun je het resultaat in de gaten houden.

Lipstick met oogschaduw

Vind je het te veel werk om alle ingrediënten zelf te mengen? Met oogschaduw maak je heel gemakkelijk een nieuwe lippenstift: alles wat je nodig hebt is oogschaduw en vaseline. Om zelf lippenstift te maken met je favoriete kleur oogschaduw heb je een poedervariant nodig. Dit poeder doe je in een kommetje. Stamp het vervolgens goed fijn. Er mogen geen stukjes of korreltjes meer in zitten. Vervolgens voeg je wat vaseline toe aan het poeder. Heb je geen vaseline in huis? Dan kun je ook een kleurloze lippenbalsem gebruiken.

Verhoudingen vaseline en oogschaduw

De verhouding oogschaduw-vaseline bepaalt hoe diep de kleur wordt. Logischerwijs geldt dat hoe meer oogschaduw je gebruikt, hoe donkerder en dieper de kleur wordt. Gebruik je juist veel vaseline en een beetje oogschaduwpoeder, dan krijg je een transparantere lipstick. Zet het mengsel even in de magnetron om de vaseline te laten smelten en roer het goed door. Voilà, je nieuwe lippenstift is klaar. Even laten afkoelen en uitharden en het is klaar voor gebruik.

Lippenstift maken met krijtjes

Wil je graag een felroze, okergele of kobaltblauwe lippenstift, dan kun je deze zelf maken met krijtjes. Omdat krijt voor kleine kinderen wordt gemaakt die hun schrijfgerei nogal eens in hun mond steken, houden fabrikanten rekening met een hoge mate van veiligheid. Een beetje inslikken - zoals vrijwel altijd per ongeluk gebeurt met lippenstift - is dus niet problematisch.

Alle kleuren van de regenboog

In principe kun je kleurkrijtjes in vrijwel elke kleur vinden. Kun je jouw gewenste tint niet vinden? Meng dan twee of meer kleuren totdat je jouw perfecte kleur krijgt. Ruik even aan de krijtjes voordat je ze koopt, want je wilt natuurlijk niet rondlopen met een sterk geurende lipstick - niet één met een krijtgeur in ieder geval.

Krijtjes smelten

Haal de wikkel van het krijtje af en smelt het krijt au bain marie. Dit betekent dat je het krijt in een pannetje legt en dat pannetje vervolgens in een grotere pan zet. De grote pan vul je met water en je zet het geheel op de kookplaat. Door de hitte van het water in de grote pan zal je krijt gaan smelten. Zo voorkom je dat het krijt verbrandt en onbruikbaar wordt. Meng olie door het gesmolten krijt, zoals olijfolie, amandelolie of kokosolie.

Lekker geurende lipstick

Voeg een paar druppels etherische olie toe aan je lipstickmengsel voordat het afkoelt om er een lekker geurtje aan te geven. Een lieflijke rozengeur, frisse pepermuntgeur of bloemige lavendelgeur maakt je zelfgemaakte lippenstift helemaal af.

Bewaren in een cosmeticapotje

Om je lippenstift te bewaren, giet je het mengsel in een schoon cosmeticapotje of lippenbalsemblikje. Een potje met een deksel zorgt dat je lipstick lang te bewaren en handig op te ruimen is. Laat het mengsel afkoelen voordat je het potje afsluit. Zodra je lipstick is afgekoeld, is deze klaar voor gebruik.

Hygiëne en houdbaarheid

Je zelfgemaakte lippenstift is zo'n zes maanden houdbaar. Door het gebruik gaan bacteriën zich namelijk verspreiden in het potje. Langer dan zes maanden dezelfde lipstick gebruiken is daarom niet aan te raden. Om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan, kun je de lippenstift op je lippen aanbrengen met een penseeltje of make-upkwastje. Dit is hygiënischer dan het aanbrengen met je vingers. Ook wanneer je de lipstick tegen je lippen drukt om hem aan te brengen, krijg je bacterievorming.
© 2018 - 2024 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Mix je beautyspullenMix je beautyspullenDe naam zegt het al: lipstick is voor je lippen en oogschaduw voor je ogen. Maar laten we dat juist even vergeten. Veel…
Hoe kies je de juiste lippenstift?Hoe kies je de juiste lippenstift?Een lippenstift kopen is niet eenvoudig, constant veranderen de kleuren en samenstellingen van lippenstiften die te koop…

Geschiedenis van lippenstift: lipstick door de eeuwen heenGeschiedenis van lippenstift: lipstick door de eeuwen heenTegenwoordig is de klassieke rode lippenstift niet meer weg te denken. Maar hoe en wanneer is lipstick als modeverschijn…
Lippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testenLippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testenLippenstift en lipgloss; verwant en toch verschillend. Lipstick is een vettig goedje met een duidelijke kleur dat je met…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mjps, Pixabay (bewerkt)
  • https://nl.wikihow.com/Zelf-lippenstift-maken
  • http://www.moedersminimalisme.nl/zelf-natuurlijke-lippenstift-maken/
  • http://www.isditproductveilig.nl/cosmetica/view/40
  • http://thegreencreator.nl/hoe-maak-je-natuurlijke-gifvrije-lippenstift-zonder-lood/
  • www.femmemagazine.nl/beauty/hoe-lang-is-make-up-houdbaar/
Brk301 (19 artikelen)
Laatste update: 17-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.