Lippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testen

Lippenstift of lipgloss: verschillen, kiezen en testen Lippenstift en lipgloss; verwant en toch verschillend. Lipstick is een vettig goedje met een duidelijke kleur dat je met een stift op je lippen smeert. Lipgloss is een vloeibaar middeltje met lekker veel glans en glitter. De stift en de gloss zijn beide bedoeld om je lippen te laten opvallen en er mooi verzorgd uit te laten zien. Maar hetzelfde zijn ze zeker niet. Wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten make-up voor je lippen en wanneer kies je voor welke? Er zijn vele verschillende varianten te vinden, bekijk hoe je de juiste vindt door goed te testen. Verrassend genoeg is de kleur testen op de rug van je hand geen goed idee.

Wat is lippenstift?

Lippenstift komt in een stick - vandaar dat het ook wel lipstick wordt genoemd - en heeft een vaste structuur. Je haalt de stick over je lippen, waardoor er een laagje van het vettige spul op je lippen blijft plakken. De kleur is goed zichtbaar, tenzij je kiest voor een neutrale nude lippenstift. In principe is het idee achter een lipstick juist dat je de kleur goed kunt zien. Geef je lippen bijvoorbeeld een sexy rode, lieflijk roze of stoer zwarte kleur. De meeste lippenstiften zijn mat en blijven de hele dag goed zitten. Indien de kleur wat vervaagt, kun je dit gedurende de dag bijwerken.

Wat zit er eigenlijk in?

Welke ingrediënten er precies in je lipstick zitten, verschilt natuurlijk per product. In de afgelopen 5.000 jaar is het recept voor lipstick steeds verbeterd, maar over het algemeen bevat elke lipstick was en olie. Dit maakt de lippenstift als het ware smeerbaar. Er kan bijvoorbeeld bijenwas, olijfolie en cacaoboter in lippenstift zitten. Om de juiste kleur te krijgen, zitten er ook pigmenten in. Afhankelijk van het merk zijn deze pigmenten natuurlijk of niet-organisch. Matte lippenstift bevat meer was dan olie en glanzende lipstick bevat juist meer olie dan was. Siliconenolie zorgt ervoor dat de lipstick goed aan je lippen blijft plakken voor een long lasting effect.

Wat is lipgloss?

In tegenstelling tot lippenstift is lipgloss vloeibaar. Je brengt het aan met een applicator die in het flesje zit of drukt een tube tegen je lippen. Bij lipgloss is de glans een belangrijke factor. Ook vind je vaak glitters in lipgloss. Omdat er veel minder kleurpigmenten in zitten dan bij lipstick is de kleur minder fel. Het gaat dan ook meer om de glans dan om de kleur. Lipgloss is wat plakkerig en gaat gemakkelijk van je lippen af als je iets eet of drinkt. Daarom is het aan te raden om regelmatig even je lippen bij te werken.

Welke ingrediënten zitten erin?

Net als lipstick is lipgloss een mix van was, olie en pigmenten. De samenstelling verschilt echter aanzienlijk, waardoor deze mix een heel ander resultaat oplevert. In lipgloss vind je bijvoorbeeld minder pigmenten, waardoor de kleur minder opvallend is. Ook wordt er wel eens gebruikgemaakt van verdunde pigmenten die minder kleur afgeven. Daarnaast zit er in lipgloss minder was, omdat de was het geheel wat harder maakt. Gezien het vloeibare karakter van lipgloss is er juist meer olie nodig om dit te maken. Vaak zit er in lipgloss lanoline, ook wel wolvet genoemd. Dit hydrateert de lippen - waardoor ze bij lipgloss niet zo snel uitdrogen - en geeft je mond een mooie glans.

Verschillen lippenstift en lipgloss

Het belangrijkste verschil tussen lippenstift en lipgloss is de focus: bij een lipstick ligt de focus op de kleur, terwijl de lipgloss om glanzende lippen draait. Daarnaast blijft lipstick aanzienlijk langer zitten: bij de duurdere varianten kun je deze de hele dag laten zitten zonder bij te werken, terwijl je bij lipgloss toch elke paar uur wel even moet checken of er nog wat op je lippen zit.

Wat past bij jou?

Kies je voor lipstick of lipgloss? Het is een dilemma voor veel vrouwen. Wil je een mooie glans en een subtiele tint of een duidelijke kleur met een matte look? Omdat deze producten verschillen qua het inbrengen van vocht, de uitstraling en het gebruik, is de keuze helemaal afhankelijk van wat jij het prettigst en het mooist vindt.

Droge lippen

Veel vrouwen krijgen droge lippen van lippenstift. Dit kun je voorkomen door je lipstick te verwisselen door een lipgloss. Dit droogt je lippen namelijk minder uit, waardoor je probleem in één klap is opgelost. Wil je toch per se lipstick blijven gebruiken? Kies dan een moisturizing (vochtinbrengende) variant of smeer eerst een laagje lippenbalsem op je lippen voordat je de lippenstift aanbrengt.

Uitstraling

De uitstraling van lippenstift en lipgloss verschillen.Terwijl een lipgloss gaat om de glans en een beperkte kleur heeft, kies je met een lipstick voor kleur en een mattere uitstraling. Lipgloss is populair onder tieners. Vaak komen jonge meisjes eerder in aanraking met lipgloss dan met lipstick. De glans en glitter wordt vaak afgedaan als kinderlijk, wat het goedje perfect maakt voor een jonge doelgroep. Met lipstick zie je er wat volwassener uit. Daarom past dit beter bij studenten en werkende vrouwen. Al kun je voor een feestje natuurlijk prima een glanzende lipgloss dragen, met of zonder glitter.

Gebruik

Als je het geen enkel probleem vindt om meerdere keren per dag je lippen bij te werken, kies je voor een glanzende lipgloss. Wil je dat je lippen na één keer stiften de hele dag mooi blijven? Dan is een lipstick beter. Zeker 'long lasting'-varianten blijven goed zitten, zodat je hier de hele dag niet naar om hoeft te kijken. Dat komt doordat een lipstick een vaste substantie is, terwijl de vloeibare lipgloss gemakkelijker van je lippen gaat wanneer je eet of drinkt.

Kleuren testen

De kleur vinden die goed bij jouw uiterlijk past, kan nog best lastig zijn. Houd rekening met de kleur van je huid, haren, tanden en de gelegenheid waarbij je de lipstick of -gloss wilt dragen. Je vindt de juiste kleur door in de winkel goed te testen wat bij jouw tinten past. Met de volgende tips voorkom je dat je thuiskomt met de verkeerde tint.

Niet testen op de rug van je hand

Veel dames testen de kleur op de rug van hun hand, maar aangezien de huidskleur op je hand wat kan afwijken van die op je gezicht, heeft dit niet zoveel in. Ga maar eens voor de spiegel staan en houd je hand naast je gezicht. Je zult zien dat de tint van je huid flink kan afwijken, zeker als je het koud of juist heel warm hebt.

Vieze testers

Je hebt vast wel eens bij een drogisterij gestaan om lippenstift of lipgloss te testen. Dan weet je ook hoe vies zo'n tester kan zijn. De lipstick is vaak helemaal kapot en je wilt niet weten hoeveel bacteriën er in de tube van een lipgloss tester zitten. Druk deze daarom niet zomaar tegen je lippen, bah!

Vingertoppen

Het lijkt misschien wat vergezocht, maar lippenstift of lipgloss testen op je vingertoppen is wél een goede manier. De kleur van je vingertoppen is namelijk wat roziger dan de rest van je hand, net als je lippen eigenlijk. Smeer daarom een beetje op je vingertop en kijk of de kleur je bevalt. Niet direct de juiste gevonden? Gelukkig heb je nog negen kansen!

Lees verder

© 2018 - 2024 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up: mooie lippenMake-up: mooie lippenIedereen wil mooie lippen hebben. Dat kan iedereen krijgen. Maar hoe krijgt u mooie lippen met make-up?
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?
Hoe kies je de juiste lippenstift?Hoe kies je de juiste lippenstift?Een lippenstift kopen is niet eenvoudig, constant veranderen de kleuren en samenstellingen van lippenstiften die te koop…

Geschiedenis van lippenstift: lipstick door de eeuwen heenGeschiedenis van lippenstift: lipstick door de eeuwen heenTegenwoordig is de klassieke rode lippenstift niet meer weg te denken. Maar hoe en wanneer is lipstick als modeverschijn…
Eenvoudig zelf gezichtsmaskers maken met eiwitEenvoudig zelf gezichtsmaskers maken met eiwitWanneer je je gezicht een frissere uitstraling wilt geven, dan kun je een gezichtsmasker gebruiken. Ook helpen sommige g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • http://livelifegorgeous.nl/2014/10/lipstick-lipgloss/
  • https://www.libelle.nl/mensen/actueel/nieuws/lippenstift-of-lipgloss/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lipstick#Ingredients
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Lip_gloss#Ingredients
Brk301 (19 artikelen)
Laatste update: 19-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.