Laserontharing: wat is het en hoe werkt het?

Laserontharing: wat is het en hoe werkt het? Met laserontharing heb je blijvend gladde oksels of benen of een haarloze bikinilijn. Vrijwel elk lichaamsdeel is te laseren, zodat je niet meer hoeft te scheren, epileren of harsen. Laser ontharen is geschikt voor overbeharing en ongewenste haargroei bij zowel mannen als vrouwen. Er bestaan verschillende soorten lasers die effectief zijn bij lichte of juist donkere haar- en huidtypes. Maar hoe kan het nou eigenlijk dat je met een laser de haren op je lichaam kunt verwijderen? En doet dat geen pijn?

Wat is laserontharing?

Laserontharing is een permanente haarverwijderingsmethode. Deze methode richt zich op het vernietigen van de haarzakjes, zodat er in het behandelde gebied geen haren meer kunnen groeien. Na de behandeling groeien er geen haren meer, maar vaak is er na enkele jaren wel een 'opfrisbehandeling' nodig om het resultaat te behouden. Het herstellend vermogen van de huid zorgt er namelijk voor dat er na verloop van tijd toch weer enkele haarzakjes gaan groeien. Hierdoor zal er ook weer lichte haargroei ontstaan.

Hoe werkt laserontharing?

Voor het verwijderen van ongewenste lichaamsbeharing wordt een laser gebruikt. De schoonheidsspecialist zet de laser op de huid en schiet vervolgens een laserstraal op de huid af. De melanine (pigment) die in de haarwortels van je lichaamsbeharing zit, neemt de hitte van de laser op. Het haarzakje kan niet tegen deze hitte en wordt hierdoor vernietigd. De schoonheidsspecialist behandelt het hele gebied op deze manier met de laser, zodat er geen haren meer in het gebied kunnen groeien.

Verkoeling van de huid

Omdat het laserontharen de huid en de haren verhit, kan de behandeling gevoelig of pijnlijk zijn. De meeste hedendaagse laserontharingssystemen werken daarom met een verkoelingssysteem. Dit verkoelt de huid tijdens de laserontharing, zodat je geen pijn ervaart.

Haren zonder pigment

Laserontharing is het geschiktst voor donkere haren, omdat deze veel melanine bevatten. Hoe lichter de haar, hoe minder effect de behandeling in het verleden had. Blonde, rossige en grijze haren konden zelfs helemaal niet verwijderd worden, omdat deze geen pigment bevatten. Met de komst van Alexandrite en Diodelasers is het echter ook mogelijk om deze lichte en fijne haren te verwijderen.

Voordelen van definitief ontharen met een laser

Laser ontharen biedt diverse voordelen:
  • Het behandelde gebied blijft jarenlang glad
  • Je hoeft niet meer te scheren, harsen of epileren
  • Geschikt voor vrijwel alle lichaamsdelen
  • Door de verkoeling voel je geen pijn tijdens de behandeling

Nadelen van een laserbehandeling

Er zijn natuurlijk niet alleen maar voordelen, er bestaan ook nadelen van de laserbehandeling:
  • Het proces duurt enkele maanden
  • Je moet minimaal een keer of vijf terugkomen voor de behandeling
  • Tussen de behandelingen mag je de haren niet scheren
  • Laserontharing is duurder dan de meeste andere ontharingsmethodes
  • Er kunnen brandwonden of littekens ontstaan, maar dit is zeldzaam

Soorten lasers

Er zijn verschillende soorten lasers die gebruikt kunnen worden voor het verwijderen van lichaamsbeharing: de Nd:YAG-laser, de Alexandrietlaser en de de Diodelaser. Sommige laserapparaten combineren verschillende technieken om het beste resultaat te bereiken. Een IPL-apparaat is officieel geen laser, maar gebruikt wel hetzelfde principe om haren te verwijderen.

Nd:YAG-laser

Nd:YAG staat voor neodymium-gedoteerd yttrium-aluminium-granaat. De laser produceert een laserstraal met een golflengte van 1.064 nm. Door de langere golflengte is dit type laser geschikter voor de getinte en donkere huid.

Alexandrite laser

De korte golflengte van de Alexandrite laser maakt dit apparaat vooral geschikt voor de lichte huid. Met 755 nm verwijdert deze laser niet alleen donkere, maar ook lichtere haren die wat minder pigment bevatten.

Diodelaser

De Diodelaser heeft een golflengte die tusen de Nd:YAG-laser en de Alexandrite laser in zit: 810 nm. Hierdoor is de laser geschikt voor alle haar- en huidtypen, van licht tot donker.

IPL-behandeling

IPL staat voor Intense Pulsed Light. Dit type behandeling werkt niet met een laser, maar gebruikt wel een soortgelijke techniek om de haargroei te stoppen. De IPL-behandelmethode bestaat al sinds de jaren 90. Intensieve lichtflitsen verhitten de haar en vernietigen op deze manier het haarzakje.

Geschikt voor ongewenste haargroei op je hele lichaam

Je kunt vrijwel alle ongewenste haargroei laten weglaseren. Alleen bij de dunne huid rondom de ogen wordt het afgeraden om laserontharing toe te passen. Dit zou namelijk de gevoelige huid kunnen beschadigen. Vooral vrouwen laten hun lichaam definitief ontharen, populaire zones zijn de bikinilijn, het gezicht en de oksels. Mannen kunnen hun overbeharing echter ook laten laseren. Extreme beharing op de rug, borst en buik worden vaak als vervelend ervaren en daarom zijn dit populaire gebieden om te laten ontharen.

Populaire te behandelen gebieden

VrouwenMannen
Oksels
Bovenlip
Kin
Bakkebaarden
Gezicht
Hals
Nek
Bikinilijn (klein en groot)
Billen
Bilnaad
Buik
Onderbenen
Bovenbenen
Onderarmen
Bovenarmen
Onderrug
Oksels
Bovenlip
Kin
Wangen
Gezicht
Hals
Nek
Onderbenen
Bovenbenen
Buik
Borst
Onderarmen
Bovenarmen
Rug
Schouders


In enkele maanden haarloos

De behandeling duurt enkele maanden, omdat de haren enkel vernietigd kunnen worden wanneer ze in de groeifase zitten. In de groeifase bezitten de haren namelijk melanine. In de overgangsfase en rustfase bevatten haren minder melanine, waardoor de behandeling ze minder goed kan aantasten. De haren zitten nooit allemaal tegelijk in de groeifase, wat betekent dat er meerdere behandelingen nodig zijn om alle haren te kunnen behandelen. Over het algemeen raden laserklinieken aan om minimaal vijf behandelingen te ondergaan om het gewenste resultaat te bereiken.

Zorg er wel voor dat je ruim voor de zomer begint met de behandeling om te voorkomen dat je tijdens de behandeling – je mag dan niet scheren of harsen – met harige benen, armen of een harige bikinilijn rondloopt.

Kosten permanent ontharen

De prijs die je betaalt voor laseren verschilt per kliniek. Daarom is het verstandig om de kosten van diverse klinieken te vergelijken voordat je met de behandeling start. Houd er rekening mee dat klinieken vaak een prijs per behandeling noemen, maar dat je meerdere behandelingen nodig hebt voordat je het gewenste resultaat bereikt.

Vergoeding laser ontharen

Wil je als vrouw je gezicht laten ontharen, omdat je last hebt van overbeharing op je wangen, kin of bovenlip, dan kom je in aanmerking voor een vergoeding van je zorgverzekeraar. Vraag bij de laserontharingskliniek naar een verwijzing. Andere laserbehandelingen worden over het algemeen niet vergoed door je zorgverzekering. Let op: je hebt een aanvullende zorgverzekering nodig om de laserontharing vergoed te krijgen.

Voorbereiding op de laserbehandeling

Stel het te behandelen gebied vanaf zes tot acht weken voor de behandeling niet meer bloot aan zonlicht. Dit kan een negatief effect hebben op het resultaat. Ook het aanbrengen van zelfbruiner is af te raden. Gebruik op de dag van de behandeling geen deodorant of huidcrème.

Na de behandeling

Tot acht weken na de behandeling mag je niet in de zon gaan liggen. Vermijd zonlicht of smeer een zonnebrandcrème met factor 50 om te voorkomen dat je pigmentvlekken krijgt als gevolg van het laserontharen.
© 2018 - 2025 Brk301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
Jezelf blijvend ontharen met een laserapparaat, kan dat?Jezelf blijvend ontharen met een laserapparaat, kan dat?Veel mensen hebben last van overbeharing. Daarnaast willen we op plaatsen waar we normale beharing hebben, daar geen har…
Mooie gladde benenMooie gladde benenDe zon begint weer te schijnen, dus de rokjes en jurkjes kunnen weer aan. Dan is het ook weer tijd om onze benen van top…
Beauty: Weg met die beharing!Beauty: Weg met die beharing!De lente en de zomer staan onder andere voor het laten ontwaken van de huid. Bij het ontwaken van de huid hoort ook het…

Droog haar: Oorzaken en behandeling van droge harenDroog haar: Oorzaken en behandeling van droge harenPersonen met droog haar hebben haar dat niet voldoende vocht en olie bevat om de normale glans en textuur te behouden. W…
Verschillende behandelmethodes borstvergrotingVerschillende behandelmethodes borstvergrotingBij een borstvergroting brengt een plastisch chirurg borstimplantaten in om het volume van de borsten te vergroten. Ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels (bewerkt)
  • https://www.haarstichting.nl/laser-ontharing-2
  • https://www.solutionclinic.nl/hoe-werkt-laserontharing/
  • https://dermapuur.nl/vragen-laserontharing/
  • https://cosmetique-totale.nl/ipl-ontharen/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nd:YAG-laser
  • https://www.bergmanclinics.nl/uiterlijk-en-huid/medispa-behandelingen/huidverjonging-lasers/alexandrite-yag-laser
  • https://cosmetique-totale.nl/alexandrite-laser-755/
  • https://laserontharing-in.nl/
  • http://www.permanente-ontharing.nl/2017/08/de-voor-en-nadelen-van-laser-ontharen/
  • https://www.solutionclinic.nl/veelgestelde-vragen/hoe-kan-ik-me-voorbereiden-op-de-laserbehandelingen/
Brk301 (19 artikelen)
Laatste update: 31-08-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.