Donkere kringen onder de ogen verminderen

Wat zijn de oorzaken van donkere kringen onder de ogen en wat kan je doen om ze zonder make-up minder zichtbaar te maken? Donkere kringen onder de ogen hoeven vanaf nu geen probleem meer te vormen. Wij gaan dieper in op de verschillende oorzaken van donkere kringen (nierproblemen, allergie, slechte vertering van eiwitten, vermoeidheid, slechte bloedsomloop, vitaminegebrek) en geven je aangepaste tips om ze te verminderen.

Slechte vertering van eiwitten

Donkere kringen onder de ogen kunnen veroorzaakt worden door een onvolledige vertering van proteïnes. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B6 en foliumzuur. Je kunt een multivitamine nemen of voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine B6 en foliumzuur (vitamine B11). Vitamine B6 is te vinden in niertjes, lever, varkenvlees, schapenvlees, vis, eieren, peulvruchten en volkoren granen. Foliumzuur komt in grote mate voor in volle granen, sojabonen, rode bonen, linzen, erwten, spinazie, kool, spruitjes, Romeinse sla, okra, pompoenen, broccoli, aardbeien, kiwi’s, sinaasappelen en ananas.

Allergie

Donkere kringen onder de ogen kunnen te wijten zijn aan allergie. Hooikoorts behoort tot de mogelijkheden, maar het kan ook om een kleinere allergie gaan waarvan je misschien niet eens weet dat je ze hebt. Zo kan je allergisch zijn aan bepaalde voedingsmiddelen (melk, kaas, voeding uit blik) of aan een product dat je vaak gebruikt (shampoo, afwasmiddel). Het product waar je allergisch aan bent vermijden, is vaak voldoende om de donkere kringen onder de ogen te verminderen en minder zichtbaar te maken.

Vemoeidheid, stress, gebrek aan slaap

Als je vermoeid en gestrest bent, wordt je huid bleker waardoor de onderliggende bloedvaten duidelijker zichtbaar worden. Ook de bloedsomloop wordt slechter onder invloed van vermoeidheid en stress. Een slechte bloedsomloop zorgt ervoor dat de kringen onder de ogen blauw en donker worden.

Voldoende slaap en ontspanning zijn een must. Is de vermoeidheid slechts tijdelijk, dan kan het helpen theezakjes op de ogen te leggen. De tannines uit de thee zorgen ervoor dat de donkere kleur vermindert. Laat zeker 10 à 15 minuten op de ogen liggen. Donkere kringen onder de ogen kunnen ook enigszins verminderen door uien te pellen.

Dunne en verouderde huid

Naarmate je ouder wordt, worden de donkere kringen onder de ogen duidelijker zichtbaar. Door de huid dagelijks in te smeren met aloë vera en emu olie houd je de oogcontour gezond en elastisch waardoor donkere kringen minder kans krijgen. Bestaande kringen kunnen met deze twee producten sterk verminderen omdat ze tot de lederhuid doordringen en deze dikker maken. Ook een oogcrème op basis van retinol kan de verkleuring aanzienlijk verminderen.

Gebrek aan vitamine K

Donkere kringen onder de ogen kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine K (effect op de microcirculatie). Vitamine K is van nature aanwezig in kelp, luzerne, yoghurt, karnemelk, groene bladgroenten, eierdooier, vislevertraan, sojaolie en saffloerolie. Ook het gebruik van een crème met vitamine K kan de blauwe kleur sterk verminderen.

Gebrek aan B12

Een gebrek aan vitamine B12 kan tot bloedarmoede leiden. Bloedarmoede veroorzaakt een bleke huid en een bleke huid zorgt voor zichtbare donkere kringen. Vitamine B12 bevindt zich vooral in vlees, eieren, zuivelproducten en vis. Deze vitamine bevindt zich niet in plantaardige producten. In zeewier vind je wel vitamine B12. Voldoende foliumzuur (zie boven) kan de effecten van een tekort aan vitamine B12 enigszins annuleren.

Ijzergebrek

Ook ijzergebrek kan tot bloedarmoede, een bleke huid en donkere kringen zorgen. Ijzer moet je vooral halen uit vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, citrusvruchten en tomaten. Andere voedingsmiddelen (zoals spinazie, aardappelen en bananen) bevatten ook veel ijzer, maar worden door de aanwezigheid van oxalaten minder goed door het lichaam opgenomen. Je lichaam neemt meer ijzer op als je ook voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Zout

Zout zorgt voor vochtretentie op de meest onmogelijke plaatsen. Je microcirculatie verslechterd erdoor waardoor de bloedvaten onder de ogen blauw en donker worden.

Roken

Roken zorgt voor een slechte bloedsomloop waardoor de bloedvaten onder de huid blauw en donker lijken. Wil je toch blijven roken, dan kan je muizedoorn (butcher’s broom) als voedingssupplement nemen. Muizedoorn verbetert de bloedsomloop en wordt ook gebruikt om aambeien en gesprongen adertjes te verbeteren.

Dehydratatie

Donkere kringen onder de ogen kunnen te wijten zijn aan dehydratatie (een gebrek aan water). Drink dus minimaal anderhalve liter water of kruidenthee per dag.

Slechte werking van nieren en bijnieren

Een slechte werking van de nieren en/of de bijnieren (bijnierschors) veroorzaakt een blauwe schijn onder de ogen. Dagelijks minimaal anderhalve liter water drinken en een cranberry supplement nemen, zou een oplossing moeten bieden. Vooral jonge mensen weten echter niet dat hun nieren en/of bijnieren niet goed functioneren. Dit kan te wijten zijn aan erfelijkheid en ziekte (bv. de Ziekte van Adisson).

Zon

Breng een crème met zonnefilter aan op de kringen. Daardoor zal de plaats van de kringen altijd iets lichter zijn dan de rest van de huid waardoor ze minder opvallen.

Cosmetica tegen donkere kringen

  • Hylexin Eye Cream: Amerikaans product tegen blijvende donkere kringen. Vermindert de degradatie van hemoglobine bijproducten waardoor kringen minder donker worden.
  • Colorescience Eye Candy Trio Kit: Een combinatie van drie bijzonder efficiënte serums die donkere kringen zowel camoufleren en verminderen.
  • End Line Eye Cream: Met silicium (kiezelaarde), witte thee en glucosamineglycans.
  • UMO Eye Mask: Dit oogmasker gebruikt nanotechnologie om de werkzame bestanddelen (phyto collageen) tot in de diepste huidlagen te krijgen voor een spectaculair resultaat.
  • Roc Retin-Ox Multi Correxion Oogcrème: Op basis van retinol.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…

Beauty: Wimpers verlengenBeauty: Wimpers verlengenWe kunnen van alles aan onszelf laten veranderen, dus het was een kwestie van tijd dat ook de wimpers aan de beurt waren…
Mooi haar met de stijltang en de krultangMooi haar met de stijltang en de krultangJe hebt halflang tot lang haar en wil variatie brengen in je kapsel, de stijltang en de krultang geven je mogelijkheden…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 20-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.