Donkere kringen onder de ogen verminderen

Wat zijn de oorzaken van donkere kringen onder de ogen en wat kan je doen om ze zonder make-up minder zichtbaar te maken? Donkere kringen onder de ogen hoeven vanaf nu geen probleem meer te vormen. Wij gaan dieper in op de verschillende oorzaken van donkere kringen (nierproblemen, allergie, slechte vertering van eiwitten, vermoeidheid, slechte bloedsomloop, vitaminegebrek) en geven je aangepaste tips om ze te verminderen.

Slechte vertering van eiwitten

Donkere kringen onder de ogen kunnen veroorzaakt worden door een onvolledige vertering van proteïnes. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door een gebrek aan vitamine B6 en foliumzuur. Je kunt een multivitamine nemen of voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan vitamine B6 en foliumzuur (vitamine B11). Vitamine B6 is te vinden in niertjes, lever, varkenvlees, schapenvlees, vis, eieren, peulvruchten en volkoren granen. Foliumzuur komt in grote mate voor in volle granen, sojabonen, rode bonen, linzen, erwten, spinazie, kool, spruitjes, Romeinse sla, okra, pompoenen, broccoli, aardbeien, kiwi’s, sinaasappelen en ananas.

Allergie

Donkere kringen onder de ogen kunnen te wijten zijn aan allergie. Hooikoorts behoort tot de mogelijkheden, maar het kan ook om een kleinere allergie gaan waarvan je misschien niet eens weet dat je ze hebt. Zo kan je allergisch zijn aan bepaalde voedingsmiddelen (melk, kaas, voeding uit blik) of aan een product dat je vaak gebruikt (shampoo, afwasmiddel). Het product waar je allergisch aan bent vermijden, is vaak voldoende om de donkere kringen onder de ogen te verminderen en minder zichtbaar te maken.

Vemoeidheid, stress, gebrek aan slaap

Als je vermoeid en gestrest bent, wordt je huid bleker waardoor de onderliggende bloedvaten duidelijker zichtbaar worden. Ook de bloedsomloop wordt slechter onder invloed van vermoeidheid en stress. Een slechte bloedsomloop zorgt ervoor dat de kringen onder de ogen blauw en donker worden.

Voldoende slaap en ontspanning zijn een must. Is de vermoeidheid slechts tijdelijk, dan kan het helpen theezakjes op de ogen te leggen. De tannines uit de thee zorgen ervoor dat de donkere kleur vermindert. Laat zeker 10 à 15 minuten op de ogen liggen. Donkere kringen onder de ogen kunnen ook enigszins verminderen door uien te pellen.

Dunne en verouderde huid

Naarmate je ouder wordt, worden de donkere kringen onder de ogen duidelijker zichtbaar. Door de huid dagelijks in te smeren met aloë vera en emu olie houd je de oogcontour gezond en elastisch waardoor donkere kringen minder kans krijgen. Bestaande kringen kunnen met deze twee producten sterk verminderen omdat ze tot de lederhuid doordringen en deze dikker maken. Ook een oogcrème op basis van retinol kan de verkleuring aanzienlijk verminderen.

Gebrek aan vitamine K

Donkere kringen onder de ogen kunnen veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine K (effect op de microcirculatie). Vitamine K is van nature aanwezig in kelp, luzerne, yoghurt, karnemelk, groene bladgroenten, eierdooier, vislevertraan, sojaolie en saffloerolie. Ook het gebruik van een crème met vitamine K kan de blauwe kleur sterk verminderen.

Gebrek aan B12

Een gebrek aan vitamine B12 kan tot bloedarmoede leiden. Bloedarmoede veroorzaakt een bleke huid en een bleke huid zorgt voor zichtbare donkere kringen. Vitamine B12 bevindt zich vooral in vlees, eieren, zuivelproducten en vis. Deze vitamine bevindt zich niet in plantaardige producten. In zeewier vind je wel vitamine B12. Voldoende foliumzuur (zie boven) kan de effecten van een tekort aan vitamine B12 enigszins annuleren.

Ijzergebrek

Ook ijzergebrek kan tot bloedarmoede, een bleke huid en donkere kringen zorgen. Ijzer moet je vooral halen uit vlees, vis, gevogelte, broccoli, bloemkool, pompoen, citrusvruchten en tomaten. Andere voedingsmiddelen (zoals spinazie, aardappelen en bananen) bevatten ook veel ijzer, maar worden door de aanwezigheid van oxalaten minder goed door het lichaam opgenomen. Je lichaam neemt meer ijzer op als je ook voldoende vitamine C binnenkrijgt.

Zout

Zout zorgt voor vochtretentie op de meest onmogelijke plaatsen. Je microcirculatie verslechterd erdoor waardoor de bloedvaten onder de ogen blauw en donker worden.

Roken

Roken zorgt voor een slechte bloedsomloop waardoor de bloedvaten onder de huid blauw en donker lijken. Wil je toch blijven roken, dan kan je muizedoorn (butcher’s broom) als voedingssupplement nemen. Muizedoorn verbetert de bloedsomloop en wordt ook gebruikt om aambeien en gesprongen adertjes te verbeteren.

Dehydratatie

Donkere kringen onder de ogen kunnen te wijten zijn aan dehydratatie (een gebrek aan water). Drink dus minimaal anderhalve liter water of kruidenthee per dag.

Slechte werking van nieren en bijnieren

Een slechte werking van de nieren en/of de bijnieren (bijnierschors) veroorzaakt een blauwe schijn onder de ogen. Dagelijks minimaal anderhalve liter water drinken en een cranberry supplement nemen, zou een oplossing moeten bieden. Vooral jonge mensen weten echter niet dat hun nieren en/of bijnieren niet goed functioneren. Dit kan te wijten zijn aan erfelijkheid en ziekte (bv. de Ziekte van Adisson).

Zon

Breng een crème met zonnefilter aan op de kringen. Daardoor zal de plaats van de kringen altijd iets lichter zijn dan de rest van de huid waardoor ze minder opvallen.

Cosmetica tegen donkere kringen

  • Hylexin Eye Cream: Amerikaans product tegen blijvende donkere kringen. Vermindert de degradatie van hemoglobine bijproducten waardoor kringen minder donker worden.
  • Colorescience Eye Candy Trio Kit: Een combinatie van drie bijzonder efficiënte serums die donkere kringen zowel camoufleren en verminderen.
  • End Line Eye Cream: Met silicium (kiezelaarde), witte thee en glucosamineglycans.
  • UMO Eye Mask: Dit oogmasker gebruikt nanotechnologie om de werkzame bestanddelen (phyto collageen) tot in de diepste huidlagen te krijgen voor een spectaculair resultaat.
  • Roc Retin-Ox Multi Correxion Oogcrème: Op basis van retinol.
© 2008 - 2020 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen en donkere kringen verwijderen met carboxytherapieWallen verwijderen is gemakkelijker dan je denkt. Als je verschillende jaren last had van wallen en donkere kringen onde…
Last van wallen? Verminder ze met smoothiesLast van wallen? Verminder ze met smoothiesHeb je last van wallen en donkere kringen onder de ogen? Hebben de vele feestjes hun gevolgen voor de huid? Gelukkig kan…
Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder je ogen, wat doe je er aan?Donkere kringen onder de ogen zijn voor veel mensen een storende factor. Ze zien er niet fris en uitgeslapen uit, wat ku…
Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Kringen onder de ogen laten verwijderen, hoe?Donkere kringen onder je ogen. Hoe verwijder je die? Als je last hebt van donkere kringen onder je ogen, wil je daar mee…

Beauty: Wimpers verlengenBeauty: Wimpers verlengenWe kunnen van alles aan onszelf laten veranderen, dus het was een kwestie van tijd dat ook de wimpers aan de beurt waren…
Mooi haar met de stijltang en de krultangMooi haar met de stijltang en de krultangJe hebt halflang tot lang haar en wil variatie brengen in je kapsel, de stijltang en de krultang geven je mogelijkheden…

Reageer op het artikel "Donkere kringen onder de ogen verminderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Kristel, 15-10-2015 10:17 #10
Hoi Lucienne, Ik heb mijn donkere kringen onder de ogen laten behandelen met fillers. Met restylane om precies te zijn. de behandeling viel mij echt heel erg mee en ik heb het niet als pijnlijk ervaren! Het is wel een investering en het blijf natuurlijk niet eeuwig zitten, maar ik heb mij nu al twee keer laten behandelen en ik kan het echt aanraden!

Lucienne, 14-10-2015 10:12 #9
Het is ook heel vaak erfelijk. Mijn familieleden, ook mannen, hebben last van donkere kringen onder de ogen. Ik zit nu te twijfelen om mijn donkere kringen te laten behandelen met fillers. Heeft iemand daar ervaring mee?

Tess, 05-11-2014 13:14 #8
Blauwe kringen kunnen eigenlijk twee dingen betekenen. Een allergische reactie of genetische aanleg. Ik ben ervoor naar de huisarts gegaan omdat ik al allergisch ben voor een aantal kleine dingentjes.
Bloed en huid onderzoekje gedaan, maar daar kwam niks uit. Dus het is gewoon genetisch. Wat echt prima helpt is EYE-MX. Je smeer het een week en je huid herstelt vrij snel, tenminste bij mij. Ik weet niet of het ook bij de drogist te koop is, maar je kunt het online bestellen. En kost geen fluit.

Kus Tess

Ellis, 09-11-2013 12:11 #7
Ik had zelf ook donkere kringen onder mijn ogen, (niet te verwarren met wallen), maar alleen donkere kringen. Ik heb een proefje besteld van emu olie en in combinatie met aloevera gel zijn mijn kringen echt enorm verminderd! Op internet staat dat dit na ong. 3 weken te zien is maar ik ben nu een week aan het gebruiken en het is echt verminderd! Emu olie maakt de dunne huid onder je ogen dikker en dat had ik nodig omdat de huid daar wat "' ingevallen"' was. s'' Avonds voor ik naar bed ga inmasseren en het kost niet veel! Ik zou zeggen, probeer het eens, echt de moeite waard!

Gerrit, 15-09-2013 09:43 #6
Denk dat veel mensen hier wel last van hebben.

heb het zelf ook, al zou je denken dat je een drugsverslaafde bent :)

maar veel rust en veel water drinken, en afspraak maken met de huisarts zou ik zeker doen omdat het ook je nieren kunnen zijn want daar krijg je ook donkere wallen van die niet meer weg gaan.

daarom veel drinken minimal 1,5 liter water per daq.

vermoeidheid en stres doet ook veel problemen met zich mee kwa wallen onder je ogen, ik ben zelf een slechte slaper, kom niet zelf in slaap en gebruik ook inslapers al werken die niet altijd.

en voor vrouwen valt het nog mee, die kunnen nog makeup op doen dat is voor de mannen iets anders :)

maar succes.

Porta, 01-07-2013 16:04 #5
Hallo

ik heb nogal donkere ogen ik vroeg me af wie hier mij bij kunnen helpen?
wie de juiste middelen hiervoor heeft

Anoniem, 15-11-2012 23:27 #4
Ik ben een 20 jarig jongeman die aankomende 5 december 21 wordt. Afgelopen jaren heb ik last gehad, pardon enorme last gehad, van de donkere kringen onder mijn ogen en nu lijkt het verdubbelt door de bloedvaten die duidelijk zichtbaar zijn geworden onder de ogen, die in de laatste week pas gevormd is. Ik vind het heel erg frustrerend, want het ziet er niet uit en ik verlies mijn zelfvertrouwen hierdoor. Ik heb een aantal keren komkommer schijfjes, vochtige theezakjes onder mijn ogen geplaatst voor 15 minuten maar een enig resultaat is niet zichtbaar. Ik wil graag een mailtje ontvangen zodat ik actie kan ondernemen want ik heb geen raad meer en ik wil ze kwijt!

Emma, 05-08-2011 12:41 #3
Ik ben een meisje van 12 jaar, En ik heb altijd wallen, Ik vind dit echt heel erg rot. Ze zijn beetje paars, en blauwachtig. Ik weet niet hoe je het wegkrijg ik slaap best goed dus daar kan het niet echt aan liggen. Maar op mijn wallen zitten allemaal hele kleine stippeltjes. Zou ik hiervoor nou de huistarts of dockter ect kunnen gaan?

Lindsey, 29-12-2010 21:12 #2
Ik ben een meisje van 15 jaar en ik heb ongeveer altijd wallen. De ene keer wat minder erg dan de andere keer, maar ze zijn er altijd. Ik baal hier enorm van en ik vind dat het mezelf echt lelijker maakt. Ik slaap hartstikke goed dus daar zou het niet aan kunnen liggen. Ik vond alle informatie erg bruikbaar maar heel erg veel. Zo veel dat ik nog niet weet wat ik er aan zou moeten kunnen doen. Ik ga in ieder geval al meer water proberen te drinken en fruit eet ik al genoeg. Wat zou ik het beste kunnen doen?

Annet, 23-02-2010 15:41 #1
Via een vriendin werd ik erop geattendeerd dat het ook mogelijk is om wallen te verminderen met restylane. Ik ben bij Warimpel, een kliniek in Amsterdam op consult geweest. Na een uitvoerige uitleg heeft dokter Frodo Gaymans mij behandeld met Restylane onder mijn ogen. Het resultaat is echt verbluffend! De lijn onder mijn ogen is verdwenen en ik heb gewoon bijna geen wallen meer.

Infoteur: Avalon
Laatste update: 20-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Reacties: 10
Schrijf mee!