Zelfbruinertest

Zelfbruinertest Als professioneel beautyredacteur (some girls have all the luck) heb ik voor diverse bladen een waar walhalla aan zelfbruiningsproducten mogen uittesten. Flesjes, tubes, potjes, doekjes. Hier de resultaten... Woord vooraf: je kunt je natuurlijk afvragen waarom je een selftanner zou gebruiken. De zon is immers gratis. Maar er is een goed argument voor zelfbruiners. Zonnestralen dringen je huid binnen. Een beetje is niet erg, maar dat neemt niet weg dat ze in de diepere huidlagen schade veroorzaken, met huidveroudering en eventueel zelfs huidproblemen tot gevolg. Dat mooie tintje krijg je namelijk, doordat je huid melamine aanmaakt en dat is bedoeld als onvervalste verdediging - voorzover dat mogelijk is - tegen verdere zonneschade. Bruin worden is dus eigenlijk te vergelijken met een alarmsignaal. Met mate zonnen is prima, maar overdrijf niet. Je huid 'onthoudt' zonneschade, en door uitdroging krijg je rimpels. Zeker door verbranden kun je je huid echt beschadigen. Zelfbruiners daarentegen verkleuren alleen het huidoppervlak, en beschadigen niet in de diepere huidlagen. Rimpels en andere narigheid blijven dus ver van je (zonne)bed, maar het zonnige tintje niet.

En hoe zit het met de gevreesde worteloranje huid door het zelfbruinen? De wetenschap staat voor niets. Gelukkig blijken er anno nu weinig selftanners over te zijn gebleven die echt bedroevend resultaat opleveren. Maar ze zijn er wel! Het is niet zo stylish ze te noemen, maar we houden het bij deze waarschuwing: een tubetje van de bulkdrogist van een paar euro is wellicht nog net geschikt om een heel licht eerste tintje mee te maken, maar stel je er niet veel van voor en probeer al helemaal niet om een dieper bruin ermee te organiseren. Uw testpersoon was in elk geval nog niet diep ongelukkig met het eerste resultaat, maar werd alarmerend geel na de tweede ronde...

Persoonlijke voorkeur

Aangezien het al met al niet zo heel moeilijk meer blijkt om een goed product te vinden, is het handig om te selecteren op persoonlijke voorkeur. Bijvoorbeeld een lichtere tint om mee te beginnen, of een dieper bruinend product voor meer gepigmenteerde huid of om de volgende dagen mee verder te gaan. Of een spray wanneer je met crèmes niet zo goed overweg kunt. Of een doekje omdat je niet precies weet hoeveel je moet doseren. Keuze genoeg, en door de bomen het bos zien lukt een stuk beter dankzij de navolgende informatie.

En dan nu de 'goodies':

Testcategorie 1

Lovely luxurious

Voor glamourdiva's die zichzelf het allerfijnste gunnen, net hun salaris binnen hebben of op het strand nog niet dood gevonden willen worden zonder tubetje van hun favoriete luxe merk:

Helena Rubinstein Summer Face Golden SPF 15

Testverdict: weg bleek bekkie, hallo instant summerglow. Smeert makkelijk maar trekt zó snel in dat je wel even moet 'doorwerken.'

Biotherm Sunfitness Crème Premier Soleil SPF 12

Testverdict: instant egaliserende zomergloed. Crème, dus prima voor meer gevorderde selftanners. Je wordt snel mooi diepbruin.

Lancôme Flash Bronzer SPF 15

Testverdict: sprayt een beetje zwaar, zeker als je vingers niet brandschoon zijn, maar verdeelt daarna heel goed. Ruikt fijn. Geeft snel een intense en natuurlijke tint.

Lancôme Flash Bronzer Gel Visage

Testverdict: fijne gel met pompje, werkt prettig. Lekkere geur. Tintje is egaal en mooi subtiel, fijn dus voor het eerste laagje 'zelfbruin'.

Testcategorie 2

Goed en betaalbaar

Heel fijn is, dat het laatste en beste in zelfbruining tegenwoordig ook prima betaalbaar kan zijn. De innovaties van de luxemerken worden namelijk prompt opgevolgd door het middensegment!

Yves Rocher 3-in-1 Visage

Testverdict: smeert makkelijk voor een crème. Geurt wat zwaar maar wel lekker. Resultaat: mooi, egaal, maar niet heel diepbruin.

Yves Rocher Jambes d'Eté.

Testverdict: instant egaliserende 'beenmakeup'. Resultaat is mooi egaal, fijn voor lichtere huidtinten.

L'Oréal Paris Sublime Bronze Gel

Testverdict: smeert fluweelzacht en geurt zomerachtig. Na één dag al relatief diep, natuurlijk bruin

Garnier Ambre Solaire No Trace Bronzer Spray

Testverdict: sprayt zelfs ondersteboven, dus handig voor moeilijke plekjes als knieholten. Smeert nota bene zo makkelijk dat je al gauw nonchalant wordt...

Ganrier Ambre Solaire Gloss Bronzer

Testverdict: smeert wat dikkig dus wees zorgvuldig. Bruint echter wel mooi en subtiel.

L'Oreál Paris Sublime Bronzer Spray

Testverdict: sprayt een beetje moeizaam, maar smeert goed en ruikt lekker. Subtiele tint, dus fijn voor lichtere huidtypes.

L'Oréal Paris Sublime Bronze Zelfbruinende Tissues

Testverdict: leuke innovatie. Over de dosering hoef je niet na te denken. Twee tissues en de testpersoon zat goed in de zelfbruiner. En het resultaat komt snel op, al na een uurtje pakweg.

Tot slot nog dit: al is de nieuwste zelfbruiner er ook als mousse, spray of op een doekje, wel altijd het product met de handen verder uitwerken over de huid. Hoe luchtig de formule ook, selftanner staat of valt bij het zorgvuldig in de huid masseren! Dus, masseer door tot je het product niet meer voelt zitten. Krijg je toch nog wat strepen of andere ellende, vermeng het product dan eens met je zonnebeschermingsproduct, of met een fijne bodymilk. En troost je: iedereen moet wat handigheid krijgen in het werken met zelfbruiners. Bij andere infoteurs die over zelfbruiners schrijven op deze site vind je goede tips om je daarbij te helpen..
© 2009 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfbruiners uit een potjeJe zongebruinde huid komt anno 2008 uit een potje. Veel gezonder voor je huid dan liggen bakken in de zon of onder de zo…
Zelfbruiners: tips voor gevorderdenZelfbruiners: tips voor gevorderdenOver de basics van het zelfbruinen bestaan heel wat artikelen online en in tijdschriften. Maar wat als je een net even g…
Mooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigMooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigGeen zonnetje, geen schadelijke uv-straling, maar toch bruin. Wie wat gebruind is, ziet er meteen stukken beter uit. En…
Alles over zelfbruinersAlles over zelfbruinersVeel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een produ…

Hair extensionsHair extensionsEr zijn bijna geen grenzen meer aan haarlengte en volume, dankzij hair extensions en haarstukken. Hoe realiseer je die e…
Make up, zon en waterMake up en zon zijn prima te combineren. Maar kies wel een make up die het goed doet in de zon, en op een eventueel gebr…
Reactie

Linda, 22-08-2009
Wat ook fijn is is de Sublime bronze voor gezicht van Loreal.
Ik heb een gevoelige huid en kan hier zelfs tegen. Reactie infoteur, 22-08-2009
Dankjewel voor de tip, Linda! Vast fijn om te weten voor de lezers die ook een gevoelige huid hebben (en dat zijn toch steeds meer mensen.)

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 03-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.