Zelfbruiners: tips voor gevorderden

Zelfbruiners: tips voor gevorderden Over de basics van het zelfbruinen bestaan heel wat artikelen online en in tijdschriften. Maar wat als je een net even geraffineerder resultaat wilt, of gaat voor écht diepbruin? Dan heb je onderstaande informatie nodig. Want je hebt zelfbruinen, en zelfbruinen voor gevorderden! Over zelfbruiner smeren met bikini aan, in etappes werken, en meer.

Voorbereiding

Waar bijna geen mens aan denkt, is dat selftannen het beste resultaat geeft met wat voorbereiding. Begin minimaal een paar dagen voor je selftanner gaat gebruiken, je huid optimaal te hydrateren, zelfs als je gewoonlijk een beetje slordig bent met je beautygewoontes. Dus: dagelijks dag- en nachtcreme, 's avonds een fijne bodymilk voor het slapengaan. Zo voorkom je de velletjes en droge plekjes die zorgen dat je inspanningen, ondanks braaf scrubben, soms tot een luipaardeffect leiden. Van het glamourmerk St. Tropez bestaat overigens selftanremover (even online shoppen). En dan hebben we ook nog de pretanner (o.a. Lancaster). Dat product versnelt straks je bruining en zorgt dat je in combinatie met je zelfbruiningsproduct, een onverslaanbare formule hebt om in no time een mooie tint te krijgen met een minimum aan zon.

Geraffineerde 'net echt' look

Doe een oude bikini aan voordat je zelfbruiner aanbrengt. Zo krijg je net echte verschillen in bruining op je huid, die suggereren dat je lekker een paar uurtjes hebt liggen zonnen voor dit gebronsde velletje - zonder de zonneschade! Vind je dat net iets te veel van het goede, draag dan een oud horloge zodat er zich een bandje op je huid aftekent. Neem wel altijd oude spullen, want zelfbruiner kan bij het smeren vlekken maken!

Precies het goede product

Mooi selftannen is stapelen. Begin met een product dat afgestemd is op de kleur die je nu hebt, niet op de kleur die je wilt krijgen! Dus, heb je een lelieblank vel, gebruik dan een product dat een licht tintje belooft. Stapel vervolgens de laagjes op elkaar, en ga geleidelijk over op een product voor diepere bruining.

Onderhoud

De helft van het resultaat van selftannen is het onderhoud. Door dagelijks met hydraterende crème of milk te smeren, houdt je tintje langer. Dat mag een aftersunproduct zijn, met name als je onverwacht toch een beetje geirriteerde of rode huid hebt gekregen, maar normaliter kan een fijne bodymilk ook. Kies dan extra verzorgende en verzachtende ingredienten zoals aloe vera (De Tuinen).

Kies je kleur

Blijf een paar keer per week selftanner gebruiken om je tintje te behouden. Of verdiep het verder door bijna-dagelijks gebruik, of een product speciaal bestemd voor diepere bruining. Nu is het wel zaak om elke keer heel zorgvuldig te voorkomen dat je zelfbruinvlekken maakt, onegale bruining veroorzaakt of strepen. Hoe bruiner, des te meer dat opvalt. Van het glamourmerk St. Tropez (in Nederland wel verkrijgbaar maar mondjesmaat, dus online shoppen is een optie) is er een zelfbruiner met ingebouwde tijdelijke kleurstof, zodat je heel goed ziet wat je doet. Voor je gezicht zijn er zelfbruiners met een tintje, die je ook helpen te zien waar je smeert (bijvoorbeeld van Helena Rubinstein), maar voor je lichaam zijn die producten niet fijn omdat ze je kleren vlekken.

'Groen' zelfbruinen

Groene cosmetica is hip. Dat is cosmetica die natuurlijk is, of zelfs biologisch; met wat geluk zit het ook snor met het verantwoord produceren ervan. Hiervoor is steeds meer aandacht. Dat geldt ook voor zelfbruiners. Onder andere van Lovea, is er zelfbruiner die natuurlijke bestanddelen bevat. Volgens veel merken, is de cosmetica niet op dieren getest. Om zeker te weten of het ook in dat opzicht goed zit, kun je terecht bij stichtingen en beauty-watchers, waaronder Proefdiervrij.

De tanning-stijl van je favoriete celeb

Glamourgirl? Jij wilt de stralende caramelbruine glow van J.Lo of Hillary Swank. Neem een getinte zelfbruiner met parelmoerglans en miniglittertjes.
Subtiele beauty? Ga voor de nauwelijks gebruinde, gezonde look van Kate Hudson of Heidi Klum. Kies luchtige lait of spray speciaal voor een licht huidtype.
Californian Beachbabe? Dare to bare op het strand! Steel de show met een diepgetinte look á la Jennifer Aniston. Kies een selftanner met een intensief bruiningsresultaat (lees eerst de tips onder 'kies je kleur', hierboven!)
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfbruiners uit een potjeJe zongebruinde huid komt anno 2008 uit een potje. Veel gezonder voor je huid dan liggen bakken in de zon of onder de zo…
Mooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigMooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigGeen zonnetje, geen schadelijke uv-straling, maar toch bruin. Wie wat gebruind is, ziet er meteen stukken beter uit. En…
Beauty: ZelfbruinersBeauty: ZelfbruinersNatuurlijk gaat er niets boven de echte zon, maar als je je tere huid niet wil verspillen of je hebt een allergie voor l…
Alles over zelfbruinersAlles over zelfbruinersVeel mensen gebruiken zelfbruiners. Maar wat zijn dat nu eigenlijk? Een zelfbruiner is, zoals de naam al zegt, een produ…

Make up, zon en waterMake up en zon zijn prima te combineren. Maar kies wel een make up die het goed doet in de zon, en op een eventueel gebr…
Newport Health & Spa: wellness volgens AyurvedaNewport Health & Spa: wellness volgens AyurvedaDe oude Indiërs wisten het al: voorkomen is beter dan genezen. De geneeskunde en gezondheidszorg Ayurveda is gericht op…
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 30-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.