Beauty: Zelfbruiners

Beauty: Zelfbruiners Natuurlijk gaat er niets boven de echte zon, maar als je je tere huid niet wil verspillen of je hebt een allergie voor licht, dan kan een andere oplossing wel eens dé oplossing zijn om midden in de zomer toch met een mooi tintje rond te lopen. Het is er weer tijd voor, op zoek naar de betere producten...

Kleur of niet?

Het staat iedereen vrij om wel of geen kleur op de huid te willen. De een wil het en het lukt niet (via het natuurlijke proces), de ander wordt snel bruin maar daar hoeft het niet zo nadrukkelijk voor en weer iemand anders vindt de mooie lelie blanke huid eigenlijk het mooiste. Over smaak valt niet te twisten en voor ieder wat wils, want uit de zon blijven wil over het algemeen zeggen dat je je blanke huid kunt behouden (wel goed insmeren) en als je bruin wilt worden is er de echte zon, de nepzon in de vorm van de zonnebank en er zijn de zelfbruiners. Dat laatste is eigenlijk het gezondste als je kiest voor kleur.

Zelfbruiners

De eerste zelfbruiners waren, in vergelijking met wat er nu op de markt is, rampzalige producten. In no time was je oranje, zaten je handen helemaal onder en moest je heel geraffineerd te werk gaan om er nog iets redelijks van te maken. Maar dat is verleden tijd, want de producten die nu op de markt zijn, zijn geavanceerder. Er zit vaak een prettige geur aan, sommige producten versnellen zelfs het echte bruinen in de zon, zijn veerzorgend en andere zijn weer met water afwasbaar (mocht je toch iets te ver gaan).

Verschillen

Waar zitten dan de verschillen zou je zeggen, welnu de verschillen zitten in de persoon. Want iedereen heeft zo weer zijn/haar manier van opbrengen die men het prettigste vindt. Sommige mensen zijn merkvast en willen alles van een bepaalde lijn en weer andere willen absoluut niets zelf met de handen hoeven doen en dan is een spray een must. Een spray kan overigens om meer redenen handig zijn, want het kan ook helpen een zelfbruiner meer gelijkmatig op te brengen. Een aantal voorbeelden opgesomd.

Spray

Clinique heeft een zelfbruiner in de vorm van een spray, De Body Airbrush en geeft een mooi egaal en professioneel resultaat. Een extra voordeel is dat deze spray ook op zín kop te gebruiken is. Dit kan aan de achterkant van het lichaam wel eens handig zijn. De spray blijft gelijkmatig sprayen. Glowfusion heeft een zelfbruiner in de vorm van een spray, Face en Body Natural Protein Tan is een erg zachte zelfbruiner die in verschillende tinten te koop is. Geschikt voor gezicht en lichaam en snel kleurend.

Lotion

Laura Mercier heeft een bodylotion, Sun Free Gradual Self-Tanner die dagelijks opgebracht moet worden en langzaam een mooi zacht kleurtje geeft. De bodylotion is tevens geschikt voor de drogere huid en zo sla je twee vliegen in een klap. Dove heeft een bodylotion, Sunshine Summer Glow die dagelijks opgebracht moet worden en geleidelijk een mooi kleurtje geeft. Er zit tevens een beschermingsfactor tegen de zon in (factor 15). Lancome heeft een bodylotion, Flash Bronzer smeert gemakkelijk uit en dgeft direct een mooie zachte kleur op de huid. Droogt extra snel.

Speciaal voor gezicht

LíOreal heeft een gezichtslotion Sublieme Bronze Getinte Zelfbruiner die een mooi zacht resultaat op het gezicht en het decolleté achterlaat. Beetje parelmoerachtig wat een zachte glans geeft. Lancaster heeft een gezichtslotion Morning & Evening Bronze Tanner die even voor de reguliere dag- of nachtcrème aangebracht moet worden. De kleur geeft niet direct een bruin resultaat, maar bouwt zich geleidelijk op. Yves Rocher heeft een gezichtslotion Liftende Zelfbruiner die ook werkt tegen de veroudering en kan ook als dagcrème gebruikt worden.

Onderweg

Ben je een beetje verslingerd aan de kleurtjes? Dan is er nog een oplossing (voor onderweg) in de vorm van doekjes die je over de huid kunt vegen. Je hele lichaam gaat wellicht wat ver, maar prima voor je gezicht, decolleté en de armen/handen. Vicky, Capital Soleil Zelfbruiner doekjes.

Toch vlekken?

Als er, ondanks de goede zorgen, toch nog wat kleurverschil is ontstaan, zorg dan dat je scrubmiddel of huidolie in de buurt hebt. Door lokaal de huid te scrubben haal je langzaam een teveel weg. Wel subtiel toepassen, anders krijg je om een andere reden weer vlekken. De olie pas je toe door wat op een doek te doen en de plaats goed in te wrijven.

Tot slot

Het gemak van de zelfbruiner is dat als je het beu bent je het er gewoon vanzelf af laat gaan. Door te douchen verdwijnt de zelfbruiner geleidelijk van je huid. Zelfbruiner is niet voor iedereen de prettigste manier om bruin te zijn, maar wel veilig en goed voor de huid. Zeker met alle extra ingrediënten de producten tegenwoordig in zich hebben.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfbruiners uit een potjeJe zongebruinde huid komt anno 2008 uit een potje. Veel gezonder voor je huid dan liggen bakken in de zon of onder de zo…
Mooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigMooi bruin worden met een zelfbruiner is eenvoudigGeen zonnetje, geen schadelijke uv-straling, maar toch bruin. Wie wat gebruind is, ziet er meteen stukken beter uit. En…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Zonnen: verstandig gebruik van zonnebrandcremeZonnen: verstandig gebruik van zonnebrandcremeGoed beschermt zonnen vraagt om een verstandig gebruik van zonnebrand en van de zonnebrandcreme. Over het gebruik van zo…

Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
Mineraalzouten: beauty en gezondheidMineraalzouten: beauty en gezondheidMineraalzouten zijn sinds lange tijd bekend als hulpmiddel om de gezondheid van lichaam én huid te verbeteren. Recenter…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Barni1, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.