Mineraalzouten: beauty en gezondheid
Mineraalzouten zijn sinds lange tijd bekend als hulpmiddel om de gezondheid van lichaam én huid te verbeteren. Recenter is de ontwikkeling van een kuur mineraalzouten die de huid van binnenuit gericht in balans brengen. Bij de introductie van die kuur, liet VSM Schüssler meteen ook onderzoek doen naar de populairste manieren waarop we onze huid van binnenuit verzorgen. Lees verder voor feiten, tips en mogelijkheden.
Wie gezond is, heeft een mooiere huid. Een mooie huid is dus een van de (vele) graadmeters die te verbinden zijn aan een goede gezondheid. Maar een mooie huid is ook een felbegeerd punt op onze beauty-wenslijst. Mineraalzouten zijn een van de mogelijke producten die je kunt gebruiken om zowel je gezondheid als je huid te ondersteunen. Maar hoe doen we dat eigenlijk, zorgen voor onze huid? De homeopatische mineraalzoutenspecialist VSM Schüssler deed onderzoek onder duizend Nederlanders. Daaruit blijkt dat we vooral geloven in de optimalisering van de huid via gezonde voeding (97%) en het drinken van voldoende water (96%). Ook van het slikken van mineraalzouten wil 85% wel geloven dat dit een mogelijke bijdrage aan een goede huidconditie levert. Maar wat zijn dat nu eigenlijk, mineraalzouten?
Mineraalzouten en gezondheid
Mineraalzouten zijn minerale bestanddelen van onze voeding. Mineraalzouten worden opgenomen door het lichaam. Mineraalzouten zijn noodzakelijk voor het optimaal functioneren van alle lichaamsprocessen. Wie gezond en gevarieerd eet, kan in principe nooit een tekort aan mineraalzouten krijgen. Toch geldt voor mineraalzouten hetzelfde als voor vitaminen. Gezond eten lukt lang niet altijd, en in bepaalde omstandigheden kan je innerlijke huishouding best wat hulp gebruiken bij het opnemen van mineraalzouten. Dan gaat het met name om omstandigheden als een tijdje of duurzaam te veel werken, heel intensief sporten, en met structurele of tijdelijke stress of slaapgebrek te kampen hebben.
Geschiedenis van homeopatische mineraalzouten
Het was de Duitse homeopaat Dr. Schüssler die in de negentiende eeuw constateerde dat veel klachten en ziektes ontstaan door een tekort aan mineraalzouten in onze lichaamscellen. Hij stelde echter ook vast dat 'zomaar' extra mineralen toedienen niet hielp. Onze lichaamscellen kunnen dan niet meer de benodigde mineraalzouten opnemen. Daarom bedacht Schüssler een oplossing, en wel om mineraalzouten te verdunnen en deel te maken van een homeopatische middel. Op die manier verwerkt, prikkelen mineraalzouten de lichaamscellen om weer genoeg voedingsstoffen op te gaan nemen. Dit proces leidt tot herstel van de mineralenstofwisseling en van de balans in het lichaam. Dr. Schüssler definieerde twaalf mineralen die elk één of meer specifieke, unieke eigenschappen hebben, en daardoor bijdragen aan een optimale gezondheid. Het gebruik van één of meerdere mineraalzouten is dus bedoeld om de mineralenstofwisseling te herstellen en het lichaam weer in balans te brengen. Volgens VSM Schüssler gaat het hier om een homeopatische therapie, die voor vrijwel iedereen geschikt is. Schüssler mineraalzouten omvatten een serie van specifieke zouten bedoeld voor veel diverse klachten. De vuistregel is dat Schüssler mineraalzouten van VSM mogen worden gebruikt door volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar.
Aandacht voor de huid: het Schüssler onderzoek
Uit het Schüssler onderzoek blijkt dat onze huid met name in de zomer extra aandacht krijgt. Dat is ergens wel logisch: de zomer pleegt haar eigen 'aanslagen' op de noodzakelijke vet- en vochtreserves van de huid. Bovendien willen we juist in de zomer véél huid laten zien op strand of boulevard, gekleed in luchtige rokjes en jurkjes. Dus hoogzomer krijgt onze huid heel wat aandacht: juli scoort het hoogst, met 61%, en augustus tikt nog altijd 57% aan. Maar toch zijn de ondervraagden zich net zo bewust van de uitdagingen aan de huid in de koude wintermaanden. December krijgt een score van 60%, en januari volgt nipt met 59%. En wat doen we dan het liefste om onze huid te vertroetelen? Het favoriete antwoord op die vraag, is de gezichtsbehandeling. Liefst doen we dat thuis: lekker betaalbaar én comfortabel (64%). In tegenstelling tot andere onderzoeken, geven de mensen uit dit onderzoek in meerderheid aan dat zij een normale huid hebben. Ook stellen de ondervraagden, dat het hen wel lukt om de huid van binnenuit te verzorgen door veel water te drinken (50%), niet te roken (46%) en gezond te eten (44%). Veel van de ondervraagde vrouwen zeggen dat ze hun huid ’s ochtends zowél als ’s avonds netjes schoonmaken en daarnaast een vochtinbrengende crème gebruiken. Al zijn mannen bezig met een inhaalslag in huidverzorging en - bewustzijn, zij zijn nog wel heel wat minder vaak zo bewust met de hier beschreven vaste huidverzorgingsroutine bezig...
Huidverzorging van binnenuit
Een van de grootste hypes van de laatste jaren zijn voedingsmiddelen bedoeld om de huid van binnenuit te verzorgen. Ook VSM Schüssler heeft een kuur ontwikkeld die helpt de huid te verzorgen en te herstellen van binnenuit. Deze kuur bevat drie Schüssler zouten. De eerste heeft nummer 1, en heet Calcium fluoratum. Dit zout verstevigt en versoepelt de huid. Het tweede zout in de kuur is nr. 10, genaamd Natrium sulfuricum. Dit zout heeft een reinigende en ontgiftende werking. Tot slot omvat de kuur zout nr. 11, Silicea. Dit zout stabiliseert en versterkt de huidstructuur. De bedoeling is dat je tijdens de kuur dagelijks van elk zout zes tot acht tabletten neemt, verdeeld over de dag. Op die manier moet de conditie van je huid binnen vier tot zes weken geoptimaliseerd kunnen zijn. Een betaalbare en snelle manier om je huid een fijne oppepper te geven.
Het onderzoek: wie en wat?
Het hier toegelichte onderzoek werd in opdracht van VSM Schüssler uitgevoerd onder 1026 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek is representatief op zowel geslacht als leeftijd en werd uitgevoerd door Mediaxplain* Research. Dit bureau werkt uitsluitend met gecertificeerde (internationale) onderzoek- en veldwerkbureaus, werkend volgens Esomar richtlijnen en aangesloten bij de Nederlandse Marktonderzoeksassociatie (MOA).