Een gestresste huid: wat doe je eraan?

Een gestresste huid: wat doe je eraan? Huidstress. Bestaat dat? Ja, en het veroorzaakt vlekjes, schilfertjes, uitslag en jeuk. Gelukkig valt er iets aan te doen. Informatie, tips en de deskundige mening van Dermalogica-woordvoerder en huidkenner Johanneke Hogendoorn. Waarom lijden toch steeds meer huidtypes aan stress? Bekijk de indrukwekkende lijst mogelijke oorzaken, en alles wordt duidelijk. We noemen: drukke levensstijl, luchtvervuiling, zon, weersomstandigheden, slechte voedingsgewoontes én eeuwige ‘usual suspects’ als sigaretten en alcohol. Ook rondom ongesteldheid of ziekte is de huidweerstand lager en slaat irritatie sneller toe. Maar er zijn ook minder voor de hand liggende oorzaken. Zelfs in goedbedoelde huidverzorgingsroutines schuilt gevaar, met name bij al te enthousiast gebruik van prikkelende ingrediënten als retinol of fruitzuren. Sommige huidtypes zijn bovendien slecht bestand tegen kunstmatige geur- en kleurstoffen. Als kers op de taart, eist de algemene hygiënehysterie zijn tol. Tweemaal daags intensief reinigen? Met name gevoeligere huidtypes kunnen dat niet per se hebben. Er gaan zelfs hier en daar stemmen op om ’s avonds wel een reinigingsproduct te hanteren, maar’s ochtends alleen met (bron)water of kamillethee te spoelen. De filosofie hierachter is, dat de beschermende huidbarrière van vetten en vetzuren vele uren nodig kan hebben voor herstel. De conditie van die barrière verschilt trouwens ook nog eens per persoon....

Stress of geen stress, dat is de vraag

Het leven is geen dropfabriek. Vaststellen of je huid gestrest is, is ook al niet zo makkelijk als het lijkt. Dermalogica is één van de huidverzorgingsmerken die zich professioneel verdiepen in de gestresste huid. Dermalogica-trainer en huidkenner Johanneke Hogendoorn: “Symptomen als roodheid, uitslag, schilfertjes en jeuk liggen voor de hand. Maar ook pukkeltjes, vaalheid en pigmentvlekjes kunnen op een gestresste huid wijzen.” Al die narigheid begint ver onder je huid. In een gestresst lijf speelt zich heel wat onheil af. Tijdens langdurige stress kan je lichaam bijvoorbeeld te veel testosteron produceren. Dat bevordert de talgproductie, en dus het ontstaan van pukkels. Een gestresst lijf maakt cortisol en stresshormoon adrenaline aan, en daardoor worden pigment producerende cellen actiever. Mogelijk gevolg: pigmentvlekjes. Bij stress komt ook nog eens histamine vrij, dat roodheid, irritaties en schilfertjes veroorzaakt. Gebrekkige doorbloeding en een teveel aan afvalstoffen kunnen je huid vaal en futloos maken.

Een pijnlijk misverstand

Kortom: de waaier aan stress-verschijnselen is bijna eindeloos, maar sowieso holt je huidconditie achteruit. Helaas zijn er weleens pijnlijke misverstanden tussen de mens en diens huid, met als gevolg nog meer problemen. Stel, je wilt je overactieve talgklieren mores leren en probeert een pukkelaanval ferm weg te scrubben. Resultaat: nog meer pukkels, en als bonus ook nog eens nieuwe, rode stressplekken. Ander voorbeeld. Een tijdelijk verzwakte huid reageert – verrassing! - met jeuk en uitslag op een stimulerende dagcrème met bijvoorbeel fruitzuur. Terwijl je daar al sinds mensheugenis zielsgelukkig mee was! Enzovoort.

Hulp is nabij

Gelukkig kun je het onheil keren. Dat vereist de nodige maatregelen, te beginnen van binnenuit. Johanneke Hogendoorn is te realistisch om ons een monnikkenleven aan te smeren, maar adviseert wel: “Doorbreek het stresspatroon door zo regelmatig mogelijk te gaan leven, slapen en eten. Drink voldoende water. Las sportsessies in, een boswandeling, lees eens een boek op de bank. Ontspannende drukpuntmassage of lymfedrainage kunnen helpen je huid te kalmeren. Probeer de consumptie van prikkelende middelen als koffie en sigaretten te beperken of te stoppen. De belasting van je lichaam en dus ook je huid moet zo klein mogelijk worden.”

Actie en reactie

Van buitenaf, dus via je huidverzorging, valt op een wat makkelijkere manier veel te bereiken. Laat, zeker bij acute stress-symptomen (irritatie, kriebels, vlekken), alle stevig activerende huidverzorging links liggen. Denk daarbij aan scrubs, micro-abrasiesetjes, alcoholhoudende lotions, retinol- en zuurhoudende antirimpelcrèmes. Agressievere werkstoffen kunnen door de gestreste huid namelijk als ‘de vijand’ worden behandeld, en dat kan op zich al hele enge huidreacties opleveren. Prioriteit is nu herstel van de barrièrefunctie van je huid. Johanneke: “Zoek in elk geval naast je bestaande huidverzorging een herstellende, beschermend crème of gel. Gebruik die minstens twee maanden. Een verstoorde hormoon- en huidbalans vraagt tijd voor herstel. De celvernieuwingscyclus van de huid duurt op zich al 28 dagen.” Het kan nodig zijn om tijdelijk of blijvend op een complete verzorgingslijn voor de gevoelige en/of gestreste huid over te gaan. Wat je precies doet en waarmee, moet van de specifieke toestand van jouw huid afhangen. Zeker als bovenstaande maatregelen weinig soelaas bieden, is advies van je schoonheidssalon of een andere professionele huidkenner geen overbodige luxe.

Stressremedie uit de keukenkast

Leg een gaasje op je gezicht met daarop een prutje van lauwe havermoutpap. Twintig minuten laten liggen. De natuurlijke lipiden uit de havermout kalmeren en maken je huid soepel. Gebruik wel zuivere havermout, bijvoorbeeld van de natuurwinkel.

Ach, wat zielig

Feit: de huid is van nature het stiefkind. Letterlijk al je lichaamsorganen zijn namelijk eerder aan de beurt bij het verbruiken van voedingsstoffen. Nogal logisch dus dat vitamines, mineralen en andere huidversterkers in ruime mate op je dagelijkse menu moeten staan.

Stressremedie bij de schoonheidsspecialiste

Schoonheidssalons bieden uiteenlopende anti-stressbehandelingen. Dermalogica-salons passen de behandeling aan bij het specifieke gedrag van jouw huid (pigmentvlekjes, uitslag, pukkeltjes..). De Resolution Treatment van Babor-salons geeft verstoorde huidflora nieuwe balans. De Cellular Hydrating Treatment van La Prairie revitaliseert een gestreste, vermoeide huid. Ook Payots Anti-stressbehandeling geeft nieuwe energie.

Producten voor een gestresste huid

Acute huidkriebels door zon, stress, droogte of weet-jij-veel-wat? Vaak helpt verkoelende (aftersun)gel als noodmaatregel. Signalement: bevat menthol of andere jeukstillers, is meestal ijsblauw of muntgroen. E. Line, Irriderm Aloe Vera Gel, of No-Ad, Sunburn Relief Gel. Beide o.a. bij De Tuinen.

Dermalogica heeft een compleet kalmerend programma voor de gestreste huid. Van ultrazachte reiniging voor gezicht en ogen, tot verzachtende lotion en beschermende verzorging. Onze favoriet: de huidherstellende gel. Dermalogica, Barrier Repair.

Prettig: een masker speciaal om een verzwakte, gedehydrateerde huid te verzachten. Ontspannend en vochtinbrengend. Chanel, Masque Déstressant Hydratant.
Voor de dagelijkse verzorging is er een emulsie die kalmeert, verzacht bij een warm of prikkend gevoel, de huidgevoeligheid vermindert en ook nog eens beschermt. Chanel, Solution Déstressante.

Doet je huid snel moeilijk bij het reinigen? Probeer de Ultra-Gentle Cleansing Milk, uit de verzorgingslijn Special Hyper-Sensitive Skins van Collistar. De verzorgingslijn herstelt de huidbarrière en is vrij van geur- en kleurstoffen, alcohol, zeep en allergenen. Collistar, Ultra-Gentle Cleansing Milk.

In de All About Eyes Rich oogcrème zit het ‘wonderplantje’ Eyebright, dat irritatie bestrijdt, kalmeert en als anti-oxidant functioneert. De crème helpt tegen kringen en wallen en is hypoallergeen. Clinique, All About Eyes Rich.

Speciaal voor een vermoeide, vale, droge huid: een crème die werkt tegen zowel irritatie als schilfertjes, vlekken en strakheid. De huidbarrière wordt hersteld en verstevigd. Biotherm, Nutrisource, voor de droge resp. zeer droge huid.

Nieuwe loot aan de stam met huidsupplementen: tabletten die de beschermende functie van de huid van binnenuit versterken, dankzij o.a. Omega-3 visvetzuren. Vitamine E en C stimuleren het herstelproces. Biodermal, Huidsupplement Anti-veroudering.

Thermal Fix Serum kalmeert alle huidtypes, ook de meest gevoelige, en gaat irritaties tegen. De hydratatie verbetert duurzaam. Vichy, Thermal Fix Serum.

Fijn en betaalbaar: sommige mensen zweren bij de gevoelige-huidserie van het Kruidvat.

Moeder nauur biedt hulp

Gestresste huid? Zoek naar huidverzorging met...
  • Tarwekiemen. Deze repareren de huidcel-wanden.
  • Vitamines B5, C, E en F: die werken aan huidherstel
  • Lipiden (huidverwante vetten), om de huidbarriere te verstevigen
  • Ceramiden. Zij versterken de hoornlaag van je huid

Meer over huidverzorging en cosmetica op de Mariawrites Infoteurpagina!
© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingenEr bestaan allerlei bobbeltjes, pukkeltjes, bultjes en ontstekingen van de huid. Ik behandel in dit artikel een aantal v…
Jeukende huid: oorzaken & behandelingEen jeukende huid is een van de meest voorkomende huidklachten. Vaak is er sprake van een branderig gevoel aan de huid.…
Foundation voor een droge huid: Welke soort is het best?Er is niet zo vervelend als een huid die droog, trekkerig en schilferig is. Wanneer je foundation op zo’n huid aanbrengt…
Rimpels: hoe krijg je ze op een natuurlijke manier weg?Rimpels: hoe krijg je ze op een natuurlijke manier weg?Rimpels, iedereen krijgt ze vroeg of laat en de een meer of eerder dan de ander. De een maakt dit helemaal niets uit, te…

Natuurlijke conditioner en kruidenscrubZelf een haartonic maken of een bodyscrub die helemaal is gemaakt van kruiden die iemand lekker vindt, is niet moeilijk.…
Rose de Mer Herbal Peel tegen striemen - Onze ervaringenRose de Mer Herbal Peel is een behandeling tegen striemen die je in schoonheidscentra kan laten uitvoeren. Het is een st…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Dermalogica
Reacties

Melissa, 22-11-2011
Beste Maria, bedankt voor u reactie! het zijn trouwens niet echt 'pigmentvlekjes' maar meer een soort streep die iets donkerder van kleur is. Zou dat uit zichzelf niet weg gaan? Hoe duur is zo'n behandeling ongeveer bij de schoonheidsspecialste? Reactie infoteur, 23-11-2011
Beste Melissa,

Bij mijn weten verslechteren pigmentvlekken niet door het even aan te kijken, dus waarom zou je dat niet even doen? Mocht het overigens zo zijn dat je recent een verandering in je hormoonbalans hebt meegemaakt, bijvoorbeeld een andere anticonceptiepil of medicijnen met hormonale bestanddelen, dan kan je huid ook hierop reageren. Mocht je besluiten naar de schoonheidsspecialiste te gaan, vraag dan om een gratis gesprekje om even kort de situatie te inventariseren en te horen wat de mogelijkheden zijn. De kosten zijn verschillend per behandeling; zou je bijvoorbeeld bij een professional een microdermabrasie laten doen, dan kan dat zo'n 50 euro kosten. Als het een kwestie is van lokaal behandelen, dan kan dat ook weleens goedkoper. Mocht de zaak complexer worden, dan wordt die uiteraard ook duurder; zeker als blijkt dat je beter bij een huidtherapeut terecht kunt vanwege de professionele omgang met bepaalde apparatuur. Maar laten we niet meteen van het meest lastige uitgaan, natuurlijk! Welicht is een beperkte of zelfs geen behandeling ook helemaal in beeld. Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt om actie te ondernemen; veel succes, Maria

Melissa, 22-11-2011
Verdwijnen de pukkels en pigmentvlekjes wel weer? Ik ben een maand geleden op een zonvakantie geweest en sinds ik terug ben heb ik veel pukkels en ineens kleine pigmentvlekjes in mijn gezicht. Doordat ik veel gestrest heb en nog steeds gestrest ben. Hoelang duurt het ongeveer voordat het weer verdwijnt? Reactie infoteur, 22-11-2011
Beste Melissa,

De kans dat je van stress pukkeltjes krijgt, is bij mijn weten - maar ik ben beautyjournalist en geen dokter - veel groter dan de kans dat je van stress pigmentvlekjes krijgt. De zon is een veel logischere boosdoener van pigmentvlekjes. Wanneer je de stress van je huid (zie artikel) én van binnen (stressvermindering is voor jouzelf én je huid belangrijk!) aanpakt, en dit is inderdaad de oorzaak van de pukkeltjes, dan zullen die verminderen. Pigmentvlekjes - als het dat zijn - verdwijnen gewoonlijk niet vanzelf. Als je ze storend vindt, kun je het beste even overleggen met de schoonheidsspecialist. Soms zijn ze met micropeelings en dergelijke lichte 'schurende' behandelingen aardig weg te werken. Overigens is het belangrijk om in de zon een goede zonbeschermingsfactor te gebruiken. Anders lig je zo weer voor een behandeling op de bank bij de schoonheidsspecialist… overige schade, die soms minder oppervlakkig kan uitpakken, nog daargelaten.

Groeten, Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 20-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.