Zonnen met een lichte, 'medium' of donkere huid

Of je nu een lichte huid hebt die zo mooi 'English Rose' genoemd wordt, een carameltintje of een bijna chocoladekleurige huid, er is een zonnebeschermingsplan op maat voor jouw huidtype. Zonnebescherming á la carte, als het ware.

De lichte huid in de zon

Langzaam dringt het besef door, dankzij de porseleinen huidtypes op de catwalks: het huidtype dat 'English Rose' heet, is niet zomaar bleek, maar beautiful. Denk aan de serene schoonheid van Nicole Kidman. Maar hoe lichter je huid, des te zongevoeliger. Zeker als je rood haar en blauwe ogen hebt. Voor jou zijn zonneproducten met een extra hoge SPF ofwel zonnebeschermingsfactor ideaal. Vroeger waren dat dikke crèmes maar de nieuwste formules smelten als het ware in je huid. Bescherm jouw zongevoelige huid de eerste dagen gerust met een flinke factor 30 of 40 én zoek de bescherming van parasol en hoed. Opbouwen is het toverwoord in jouw geval! De zon die heel licht met de zon in aanraking komt, bouwt namelijk langzamerhand gewenning op. In één keer een zonnestoot betekent overgevoelige reacties en alle ellende vandien. Is je huid eenmaal rood, dan is het al te laat. Zonneschade zet namelijk vertraagd in. Blijft je huid gevoelig? Zoek dan die parasol plus zonneproducten met hoge beschermingsfactoren stelselmatig op en boost je kleurtje met een selftanner voor de lichte huid (o.a. van Garnier).

Lichte huid?

Je persoonlijke zonnebeschermingsplan met productsuggesties

 • Eerste dagen: Capital Soleil SPF 60 en melk-gel sunblock (Vichy)
 • Mee naar het strand: ieneminie Solar Expertise Sun Pocket SPF 40, L'Oréal Paris
 • Na een paar dagen goed verdragen zon: Plus Sun Spray Lotion SPF 30, Délial
 • Als je lekker gewend bent aan de zon: Edelweiss zonnecrème SPF 20, Weleda

Zonnefabels

 • De gebruinde kleur die je krijgt van zelfbruiners beschermt niet tegen de zon. Natuurlijk bruin wel - een beetje. Maar bescherming blijft nodig!
 • Stapelen helpt niet. Twee keer SPF 15 = nog steeds SPF 15 en geen 30.
 • Op bewolkte dagen, in het water of achter glas ben je niet veilig voor de zon. Zonnestralen dringen door water, glas en wolken én worden weerkaatst door zand. Vandaar dat je ook onder een parasol op het strand of op een terrasje achter glas kleur krijgt. Vertraagd, dat wel.

Caramelkleurige huid

De caramelkleurige huid heeft een exotische charme die door mensen als Penelope Cruz wordt uitgedragen. Jouw huidtype verbrandt niet snel, en krijgt in de zon eerder een flatteuze gloed. Toch is een wat hogere SPF, zoals factor 20 of 25, prima om de eerste dagen van bijvoorbeeld een zonvakantie je huid aan de zon te laten wennen. Als je huid goed reageert kun je zakken naar een factor 12 of 15, afhankelijk van de omstandigheden. Is het bewolkt of later op de dag? Een SPF 10 betekent dat je op safe blijft spelen. Want ook jouw huidtype kan verouderen en uitdrogen, en zonneschade kan tot 30 jaar na dato opduiken. Dus ook al is jouw huidtype makkelijk, een goede zonbescherming is een investering in de toekomst.

Caramelkleurige huid?

Je persoonlijke zonbeschermingsplan met productsuggesties

 • Eerste dagen: Edelweiss Zonnecrème SPF 20, Weleda
 • Na enkele dagen zon: Sóleil Icy Tubes, verkoelende zonnegel met SPF 15 voor gezicht en lichaam, Lancôme. Ambre Solaire Ultra-hydraterende beschermende zonnespray, SPF 15, Garnier
 • Als je huid aan de zon gewend is: zonnemelk medium bescherming met bruiningsversneller SPF 12, Etos . Sun Tanning Emulsie Spray SPF 8, Jil Sander.

Zonneklare feiten

Een zonbeschermingsprogramma is een vuistregel. Welke SPF voor jouw huid het beste is, is persoonsgebonden én kan zelfs veranderen onder invloed van omstandigheden (zoals zwangerschap, hetgeen pigmentproblemen kan opleveren ofwel kan betekenen dat je de zon beter kunt mijden). Het verschilt ook per tijdstip. Vuistregel: tussen twaalf en drie kun je het beste maken dat je uit de zon komt, dan is deze het felst.

Chocoladekleurige huid

Ashanti, Beyoncé, en topmodel Alek Wek zijn nog maar een paar voorbeelden van bezitters van een chocoladekleurige huid. Wetenschappers hebben uitgeknobbeld dat chocoladekleurige huidtypes door moeder Natuur het beste van natuurlijke zonnebescherming zijn voorzien, en minder snel zonneschade oplopen dan andere huidtypes. Dit dankzij de grotere hoeveelheid melamine in je huid. Dat betekent alleen niet dat je zonder zonnebeschermers kunt. Je huid blijft vatbaar voor ellende als uitdrogen en verbranding. Niet voor niets zoeken ook natuurvolkeren de schaduw op als de zon het hoogst staat. Dus begin je zonneprogramma met SPF 15. Ga enkele dagen later over op SPF 12 als je dat wilt. Je zou vervolgens nog lager kunnen gaan, maar bedenk wel dat kenners regelmatig adviseren om elk huidtype met SPF 15 te verzorgen. Een tikje overdreven wellicht, maar zeker als je een regelmatige zonneaanbidder bent zeker de moeite van het overdenken waard. Want je hebt maar één huid!

Chocoladekleurige huid?

Je persoonlijke zonbeschermingsplan met productsuggesties

 • Eerste dagen: Solar Expertise Vernevelende Milkspray SPF 15, L'Oréal Paris. Golden Beauty Summer Face. Instant-kleur en bescherming SPF 15, Helena Rubinstein.
 • Na enkele dagen zon: Zonnemelk medium bescherming SPF 12 (L'Oréal Paris)
 • Goed gewend aan de zon, zwakke 'zondag' of laat op de dag: Shimmering Sun Body Oil SPF 6 water resistant, Lancôme.

SPF: wat houdt dat in?

Een SPF ofwel zonnebeschermingsfactor is in feite een vermenigvuldigingskwestie ten opzichte van de natuurlijke zongevoeligheid van jouw huid. Kun je zonder beschermingsproduct een kwartier probleemloos in de zon, dus zonder rood te worden? Dan maakt een SPF 4 daar een periode van een uur van (4 x 15 minuten). Een SPF 9 maakt er twee uur van. Enzovoort.

Zon: vriend of vijand?

De mode om zon te vermijden omdat het de grote huidverouderaar is, is aan herziening toe. Mits met mate en goed beschermd, verbetert de zon niet alleen je humeur maar verhoogt het ook nog je energie én geeft het je immuunsysteem een welkome boost. Dus om dan nog hysterisch te doen over dat ene rimpeltje...
© 2009 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Make-up in de zomer: tipsHet is zomer. Je wilt graag make-up dragen, maar je moet je gezicht ook beschermen tegen de zon en je bent bang dat alle…
Make-up tips voor de donkere of getinte huidOp internet zijn heel veel tips te vinden over make-up en haar. Vaak zijn deze tips het meest geschikt voor mensen met e…
Ken de verschillende huidtypesHuidtypes worden ingedeeld volgens de kleurgradatie (bleek - donker) en volgens het vetgehalte (van droog tot vet). Om j…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…

Een gladde bikinilijn: realiseer het wonderEen gladde bikinilijn: realiseer het wonderWat je ook doet, na het ontharen van je bikinilijn zit je vaak met ellende als rare bobbeltjes, irritatie en vlekjes. Da…
Zonneklaar zomerhaar: verzorging en stylingZonneklaar zomerhaar: verzorging en stylingIn de zomer moet je haar snel goed zitten, overdag op het strand of 's avonds als je uitgaat. En na de zomer wil je niet…
Bronnen en referenties
 • Dit artikel is een bewerking van een artikel dat ik schreef voor Celebrity Magazine
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 30-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.