Een gladde bikinilijn: realiseer het wonder

Een gladde bikinilijn: realiseer het wonder Wat je ook doet, na het ontharen van je bikinilijn zit je vaak met ellende als rare bobbeltjes, irritatie en vlekjes. Dan maar coupe Gorilla rondom je tanga? Nee! Wanhoop niet. Volg het stappenplan, en je pogingen om je bikinilijn netjes te ontharen boeken eindelijk resultaat. Waarom is je bikinilijn het moeilijkste gebied dat er bestaat om te ontharen? Antwoord: omdat je huid supergevoelig is 'down under.' Bobbeltjes, irritatie, het schuurpapiergevoel, je kent de ellende. Maar de verbetering is nabij. Kies hieronder de scheermethode die het beste bij je past, volg het stappenplan en zie hoeveel gladder het resultaat is.

Ladyshave met foefjes

Scheren doe je ofwel met de ladyshave, die er tegenwoordig ook in versies is om onder de douche te gebruiken (o.a. Philips). Of je neemt scheermesjes. De nadelen zijn bekend. De haartjes komen snel terug en voelen stug aan. Minder bekend is dat met name nat scheren snel tot irritaties in de bikinizone leidt. Hoe ga je dit tegen? Allereerst boek je met de ladyshave vaak betere resultaten bij een gevoelige huid dan met mesjes. Bovendien zijn er nu ladyshaves met foefjes tegen irritatie, en (dat is zeker een must) met speciale scheerkopjes voor je bikinilijn (bijvoorbeeld Skin Comfort met ingebouwd reservoirtje verzachtende scheerlotion, Philips). De beste tip is om met droogscheren, dus een scheerapparaat, aan de slag te gaan ná je douche. Dan zijn de haartjes namelijk zachter en makkelijker te verwijderen, met minimale kans op irritatie. Bepoeder het te ontharen gebied ruim met - liefst ongeparfumeerde - talk of babypoeder voor je je scheert. Ben je scheermesjes gewend en wil je die methode niet meteen vaarwel zeggen? Blijf dan in elk geval uit het badkamerkastje van je vriend. Gebruik liever een setje voor je gevoelige vrouwenhuid, met bijbehorend scheerschuim (bijvoorbeeld Venus scheergel plus natscheerapparaatje). Of neem de all-in-one Intuiton natscheerapparaatjes mét ingebouwde crèmezeep (Wilkinson). Een leuk accessoire om in de douchecel te hangen. Een alternatief voor scheerschuim is Shaving Oil (Williams). Wellicht verdraagt je huid dit beter dan schuim. En wat als er niets lukt van deze scheermethodes? Niet opgeven, wel switchen van aanpak. Er zijn alternatieven. Zoals...

Ontharingscrème

Een ontharingscrème snijdt haartjes niet bij de huid af, maar doet ze als het ware wegsmelten. Na een paar minuten intrekken, laten de haartjes gewoon los. Pro is dat het makkelijk is en relatief goedkoop, en de haartjes blijven net even langer weg dan met scheren. Maar ook hier geldt irritatie-gevaar. Gebruik dus bij een gevoelige bikinilijn alleen specifieke ontharingscrème, zoals Strep Bikini. Probeer ook eens de Raséra Bladeless Razor kit: een snelwerkende gelcrème, waarna je de haartjes met een 'scheermesje zonder mes' verwijdert (Veet). Tip: altijd het product eerst op een onopvallend, klein stukje huid testen om te weten of je ergens overgevoelig op reageert. Wacht 24 uur om te kunnen bepalen of het product geschikt voor je is.

Harsen

Ofwel: een stripje vloeibare was op de huid aanbrengen en na enige tijd eraf trekken, hopelijk met haartjes en al. Het is twijfelachtig of harsen in dit rijtje thuishoort. Harsen is namelijk de meest afdoende tijdelijke haarverwijderingsmethode, maar ook een lichte bezoeking voor je huid. Dus als je geneigd bent tot ontharingsproblemen in de bikini-zone, dan zit het er niet in dat harsen iets voor jou is. Wil je toch meer weten? We vroegen Schoonheidsinstituut Pauline uit Essen hoe je het beste te werk kunt gaan. Pauline: "Ik raad je aan het bij de schoonheidsspecialiste te laten doen. Zelf je huid spannen en de harsstrip op de juiste manier wegtrekken is vrij moeilijk. En hoe sneller en ervarener iemand met hars werkt, des te minder pijn en kans op irritaties. Je bikinilijn harsen is gewoonlijk binnen een halfuurtje gebeurd, en de haartjes blijven lang weg: zo'n vier weken.' Fijn is dat een behandeling meestal niet meer dan een paar tientjes kosten. En die gene die je kunt voelen, ach, een schoonheidsspecialiste ziet dagelijks dames in niet meer dan een slip, dus waarom jou niet? Toch zelf doen vanwege de factoren 'nóg goedkoper' en 'broodnodige privacy'? Gebruik een speciaal bikinilijn-product, lees vooraf de gebruiksaanwijzing en oefen eerst goed op je benen. Die zijn harig genoeg per slot van rekening, maar minder gevoelig. Handig nieuws: de Express Roll-On rolt een instant laagje was rechtstreeks op je huid (Veet).

Hot bij de celebrities: het bikini-kapseltje

Een verborgen kapseltje 'down under'? Heel hot in Hollywood. Wax & Spa in Seattle kapte Demi Moores private parts. De beroemde J. Sisters Salon in Manhattan kent Gwyneth Paltrows bikinilijn. Ook Tyra Banks, Christy Turlington, Naomi Campbell en Halle Berry zijn fans. Harsen is de populairste methode voor je intimate hairdo. Ook zelf creatief doen met hars wordt niet aangeraden, het is een erg gevoelig en precies klusje. De meeste Nederlandse schoonheidssalons behandelen zonder blikken of blozen je bikinilijn, maar zien kapseltjes (nog?) niet zo zitten. Zelf doen kan wel met de bikinilijntrimmer (van Remington bijvoorbeeld). Kwestie van kort trimmen, met oogpotlood een vormpje tekenen en je creativiteit de vrije loop laten.

Epileerapparaten

Pluspunten: je kunt het zelf, de haartjes blijven lang weg en de nagroei vermindert langzamerhand. Nadeel: kans op ingegroeide haartjes, en zeker in gevoelige gebieden kans op een onaangenaam gevoel tijdens het ontharen. Wie een gevoelige bikinilijn heeft, heeft bij epileerapparaten meer kans op irritaties dan bij gebruik van een scheerapparaat. Koop in elk geval voor je bikinilijn geen epileerapparaat zonder toeters en bellen, van de oude generatie. Er zijn nu apparaten met een opzetbaar koelend ijs-onderdeel (Philips) en/of huidverzachters (Braun). Ook bestaan er slimme peelingkopjes die het grote probleem bij epileerapparaten, namelijk ingroei van haartjes, tegengaan. Echter, vooraf scrubben van de te epileren huid is bijna een must om dit probleem te voorkomen. Gebruik in de bikinilijn daarvoor een gezichtsscrub, die is zachter voor je huid.

Elektrisch epileren

Een ietwat verouderde methode, maar er zijn toch nog aanhangers. De haargroei kan verminderen en uiteindelijk zelfs wegblijven. Je doet dit niet voor je lol, helaas. De schoonheidsspecialiste stuurt via een mini-naaldje een elektrisch impulsje het haarzakje in om het haartje bij de bron te vernietigen. Dit duurt vrij lang en is best prijzig, pakweg 15 euro per kwartier behandeltijd. Het benodigde aantal behandelingen verschilt per persoon en is afhankelijk van de haardichtheid van de huid. En nee, zelf doen kan niet.

IPL en laser

IPL en laser zijn de min of meer permanente behandelingen. Permanent in die zin dat veel van de haartjes op den duur wegblijven, wat met name geldt voor een laserbehandeling. Houd voor beide methodes rekening met de kans dat minstens een behandeling per jaar nodig blijft om het bereikte resultaat bij te houden, na afloop van de serie behandelingen die het gewenste resultaat heeft gerealiseerd. De bikinilijn is bij uitstek geschikt om met IPL en Laser te behandelen. Let wel: bij donkere huidtypes pakt laseren slechter, en is kans op pigmentvlekken. IPL is het minst belastend voor je huid, maar je haalt niet bij elk haar- en huidtype de resultaten die je wenst. Echter, de behandelingen maken de haartjes altijd dunner en zachter, en dat betekent dat je sowieso minder kans op huidirritatie hebt wanneer je de overgebleven haargroei behandelt met bijvoorbeeld een scheerapparaat. Het nadeel is uiteraard dat IPL en laser duur zijn.

"Laser is de opvolger van elektrisch ontharen"

Over de precieze ins en outs zegt Pauline van Schoonheidsinstituut Pauline: "Ik zie de lasertechniek als opvolger van elektrisch ontharen. Door de nieuwste ontwikkelingen is de behandeling meestal zacht genoeg vooor je bikinilijn, en geschikt voor de meeste huidtypes. Bovendien ben je vaak binnen een halfuur al klaar met een behandeling. Een laserbehandeling was vroeger alleen mogelijk op donker haar. Nu kunnen we ook veel blonder haar behandelen. Een laserbehandeling voel je wel, maar minder dan harsen. Uiteindelijk blijft tot ongeveer 90% van het haar weg, maar dat verschilt per persoon. Vraag eerst advies bij een deskundige behandelaar. De nagroei mindert vanaf de eerste sessie, maar definitief resultaat kost ongeveer vijf á tien behandelingen. En houd rekening met enig onderhoud achteraf . Plan het wel ruim. Tussen de sessies zitten tussenpozen van zo'n zes weken, en het beste is als je zes weken ervoor en erna niet in de zon gaat."

5-stappenplan naar een gladde bikinilijn

Stap 1 Kies je favoriete behandelmethode aan de hand van de informatie uit dit artikel
Stap 2 Ga je harsen of epileren? Laat de haartjes dan even staan, anders pakt de methode niet wegens gebrek aan lengte.
Stap 3 Scrub je bikinilijn eventueel een dag te voren zachtjes met een gezichtsscrub, douche lauwwarm voor het ontharen en gebruik wat talkpoeder voor de gevoelige huid (Zwitsal, Kruidvat) om droogscheren te vergemakkelijken. Dan is je huid optimaal voorbereid op het ontharen. Dus, doe je ding. Liefst 's avonds, dan kan de huid optimaal herstellen.
Stap 4 Na het ontharen kan je huid gevoelig zijn. Gouden tip: verzachtende (aftersun)creme. Door ons getest: Soothing Gel Intralderm (Darphin). Budgetoplossing: babybillenzalf (Zwitsal, Etos) of aloe-vera-gel (De Tuinen). Ook zijn er speciale nazorgtubetjes van onder andere Veet.
Stap 5 Poeder je bikinilijn voor je je aankleedt nog even af met talkpoeder. Voorkom strakke broeken, die kunnen schuren. Gebruik eventueel de dagen erna nog wat verzachtende crème (zie boven). Een of twee keer per week zachtjes een milde gezichtsscrub gebruiken, voorkomt ingegroeide haartjes. Belangrijk is, de frequentie van ontharen aan te passen bij de reacties van je huid. Elke ontharingsbeurt is een belasting voor je huid, hoe voorzichtig je ook bent. Als je desnoods pas onthaart wanneer er weer duidelijk sprake is van aangroei en je al bijna niet meer uit je kleren durft in de sportschool of op het strand, heb je de beste kans om hardnekkige irritatie op te lossen.

De top tien bikinilijn-mode

(ja, die bestaat)

 1. De Brazilian: alleen een streepje in het midden
 2. De Triangle: driehoekje
 3. De Valentijn: een eventueel met haarverf ingekleurd hartje
 4. De Beckham: een klein hanenkammetje
 5. De Tiffany: een vierkant
 6. De Hollywood: alles eraf.
 7. De Sfinx of Playboy: zie: Hollywood
 8. De Landingsbaan: twee streepjes haar en kaal in het midden
 9. De Dot.com: een rondje (een insidersgrapje in it-kringen)
 10. De Celebrity: een geschoren sterretje

Meer over huidverzorging en cosmetica op de Mariawrites Infoteurpagina.

Lees verder

© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Je bikinilijn ontharen: Klaar voor de zomer!Zodra het lekker weer wordt, gaan wij Nederlanders het liefst zo snel mogelijk richting het strand. Na een koude winter…
Permanente ontharing: Elektrische ontharing, laser en IPLWanneer mensen last hebben van overbeharing, zijn er tal van methoden beschikbaar. Scheren, epileren, ontharingscrème of…
De ladyshave: informatie over de ladyshaveDe ladyshave: informatie over de ladyshaveDe ladyshave is een scheerapparaat dat op de markt is gebracht speciaal voor de vrouwen. Je kunt er gemakkelijk en snel…
De bikinilijn scheren, tips om irritatie te voorkomenDe bikinilijn scheren, tips om irritatie te voorkomenVooral in de zomermaanden vinden veel vrouwen het prettig om een mooie gladde bikinilijn te hebben. Helaas gaat het sche…

De hamam: reiniging van lichaam en zielDe hamam: reiniging van lichaam en zielWassen, zweten, scrubben, masseren en uitrusten met thee en zoete lekkernijen. Moslims zijn zich al eeuwenlang bewust va…
Zonnen met een lichte, 'medium' of donkere huidOf je nu een lichte huid hebt die zo mooi 'English Rose' genoemd wordt, een carameltintje of een bijna chocoladekleurige…
Bronnen en referenties
 • Schoonheidsinstituut Pauline
Reactie

Maria, 05-03-2015
De bikinilijn, de liezen dus doe ik met pincet. Is ff wat werk maar goed resultaat en niet pijnlijk, behalve die haartjes die wat lager tussen de benen zitten. Reactie infoteur, 05-03-2015
Oeii, naamgenoot! Ik bewonder je moed. Zelf heb ik dit weleens gedaan toen ik een weekendje weg was en mijn ladyshave had vergeten - brrr, ik had er niet alleen veel last van in dit delicate gebied maar zat ook nog onder de rode puntjes en huidirritatie. Maar, jouw ervaringen bewijzen dat ieder mens weer uniek is. Het blijft uitproberen wat voor jou als individu werkt. Dank voor je reactie en 'happy plucking!'

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 15-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.