Overbeharing bij vrouwen: een beauty-taboe

Overbeharing bij vrouwen: een beauty-taboe Overbeharing bij vrouwen is in de meeste gevallen feitelijk een verkeerde term. 'Over-' betekent immers een 'teveel', net als overbevissing of overdaad. Het is echter eerder regel dan uitzondering dat je als vrouw hier en daar donkere haren op een ongewenste plek hebt, zoals op je kin, rond je tepels of boven de bovenlip. Dat wetende blijft de hamvraag: wat doe je eraan? Als beautyjournalist kom ik nog weleens voor onthullende situaties te staan. Een tijdje geleden zat tegenover me een vriendin opvallend aan haar kin te plukken. Ik waarschuwde haar: "Als je aan puistjes peutert, riskeer je littekentjes." Even was het stil, ze twijfelde nog wat en toen zei ze: "Ik peuter niet aan puistjes, maar aan haartjes. Ik heb haren op mijn kin! Wat denk je, is dat abnormaal?"

Het antwoord is al uit de inleiding van dit artikel gebleken. Nee, donkere haartjes op je kin, rond je tepelhoven en op de lijn van navel tot schaamstreek zjn niet abnormaal. Helaas weten we dit niet, want deze haartjes vormen een van de vele beautytaboes die vrouwen belagen in hun gevoel voor zelfwaarde. 'Verdwaalde' haartjes en donkere schaduwen zijn géén afwijking, alleen behandelen we ze wel zo. Nou is het een beetje veel gevraagd om dat taboe eigenhandig af te proberen te breken door met die schaduw boven je lippen, of de extra haartjes op je kin rond te blijven lopen. Daarom is de vraag: wat doe je ermee?

Ontharingscrème

Er is een lastig probleempje in geval van ontharingscrème: de varianten voor het gezicht zijn zachter van samenstelling, maar geven vaak ook net niet dat egale resultaat dat juist bij overbeharing in het gezicht zo belangrijk is. Zeker als de haartjes wat dunner en lichter zijn, is ontharingscrème mogelijk toch afdoende voor je. Kwestie van uitproberen.

Heb ik last van hirsutisme?

Is er werkelijk sprake van overbeharing, dan heet dat met een duur woord hirsutisme. Maar beschuldig je huid niet te snel van deze toestand. Hirsutisme betekent meer dan een enkel donker haartje rond je tepels, of een paar stevige stoppels op je kin. Hirsutisme betekent dat er in het algemeen sprake is van een vermeerderde haargroei op gezicht en lichaam, waarbij gewoonlijk ook armen en benen duidelijk dichter behaard zijn dan gemiddeld. Achter hirsutisme kan een ziekte schuilgaan, of een hormoonstoornis. Maar het hoeft beslist niet. Je kunt een volmaakt gezond leven leiden en toch overbehaard zijn. Medicijngebruik kan ook een factor zijn bij het ontstaan van hirsutisme. De huisarts kan je helpen om zekerheid te krijgen. Sowieso is het altijd een goed idee om met haar of hem te overleggen als je ongewone haargroei signaleert.

Epileren

Epileren is een optie voor het geval de haargroei zich beperkt tot enkele verdwaalde exemplaren. Anders blijf je plukken. Ook is het het overwegen waard dat epileren de haarwortel enerzijds kan vernietigen (meegenomen), maar anderzijds de haartjes die wél overleven best eens sterker kan maken. Dat is een nadeel wanneer je besluit om de haargroei met IPL of laser aan te gaan pakken; er is kans dat deze behandeling minder goed 'pakt' of langer vergt dan bij haargroei die niet eerder met wortel en tak is uitgeroeid door het epileren. Overigens wil de algemene beautywijsheid dat epileren de haartjes niet bekrachtigt - maar de ervaring van dermatologen die werken met IPL of laser is soms anders.

Harsen

Harsen is geen echte optie, simpelweg omdat harsen enige haargroei vergt om de haren afdoende te kunnen meenemen in de harslaag. Dat betekent dat je met tussenpozen alsnog verplicht bent om met enige aangroei rond te lopen. Ook is harsen een methode die nog weleens tot huidirritatie leidt, en laat nou net ongewenst haar vaak op kwetsbare plekken groeien, met name je gezicht...

Epileerapparaat

Voor het epileerapparaat geldt hetzelfde als voor harsen: om de haartjes te pakken te krijgen, moet er een zekere haarlengte bestaan. Het is uiteraard geen erg aanlokkelijk vooruitzicht om enige tijd haarvrij te zijn, en dan weer tegen een 'harige' periode aan te moeten kijken.

Scheren

Droogscheren biedt voor overbeharing in het gezicht niet gauw een redelijke oplossing, om de simpele reden dat er weinig ladyshaves zijn die de huid zelfs van het donkere waasje ontdoen dat vrouwen niet willen zien, maar dat wel achterblijft als je je scheert. Nat scheren, ofwel een scheermesje, is dan een betere optie. Helaas is het nog altijd geen goed gebruik om tegen je vriend te zeggen 'Gesneden bij het scheren', als hij vraagt naar de reden voor een wondje op je kin. Een reden te meer om behoedzaam te zijn met dat scheermes. Let op hoe oud je scheermesje is: zowel oude en botte mesjes als een splinternieuw mesje veroorzaken eerder wondjes. Scheer behoedzaam met nieuwe mesjes én gooi de mesjes bijtijds weg. Een gouden tip is ook, om pas te scheren als je al een tijdje onder de douche staat en de huid zorgvuldig in te zepen met scheerschuim, -zeep of -olie. Dan zijn de haartjes zachter, makkelijker te scheren én is het resultaat egaler.

IPL (ook wel: flitslamp)

Met IPL kúnnen goede en min of meer blijvende resultaten worden behaald in de strijd tegen ongewenste haargroei. Let wel: kunnen. Er zijn mensen voor wie de methode prima geschikt is, er zijn ook mensen bij wie de IPL behandelingen niet leiden tot de gewenste mate van verdwijning. Dat heeft onder andere te maken met huidkleur en haartype: er is vooruitgang geboekt maar veel IPL-apparaten 'pakken' slechter of helemaal niet op rossig haar, en ook de donkere huid levert problemen op. Bovendien is IPL door de bank genomen een mildere behandeling dan laser, wat erop neerkomt dat je niet alleen de huid minder hard aanpakt, maar ook een stevige haargroei van minder argumenten voorziet om het veld te ruimen...

Dunner en minder zichtbaar

Dan nog zit je met een schrale troost: de haartjes die niet verdwijnen, worden door de behandelingen in de meeste gevallen wel dunner, dus minder zichtbaar en makkelijker te verwijderen. Ook de neiging van de haartjes om in te groeien zal verminderd zijn. Overigens is het aan te raden een IPL-behandeling door een huidtherapeut te laten uitvoeren, of tenminste door een schoonheidsspecialiste die voor dit specifieke onderdeel van haar vak een certificaat heeft behaald. Aan IPL zit een pittig prijskaartje, maar de prijzen liggen over het algemeen lager dan bij een laserbehandeling. Dan nog kan een laserbehandeling uiteindelijk goedkoper uitpakken vanwege een kleiner aantal benodigde behandelingen.

Thuis flitsen

Relatief nieuw zijn de IPL-apparaten voor thuisgebruik. Deze zijn altijd minder krachtig dan de apparatuur die alleen weggelegd is voor schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Logisch, want we willen geen ongelukken! Toch zijn er gebruikers die tevreden geluiden laten horen. De drempel naar gebruik ligt lager als je het apparaat zelf in huis hebt, zodat een bevredigend resultaat wel degelijk mogelijk is. Fijn bijkomend voordeel is, dat flitsapparaten voor thuisgebruik langzamerhand goedkoper worden. Let wel op of het een deugdelijk apparaat is. Liever een bekend merk, dan een goedkoop flutproduct! Ook belangrijk is dat het ene apparaat telkens van nieuwe vullingen moet worden voorzien, terwijl het andere zonder zulke - dure - nieuwe vullingen blijft werken. Het laatste zal in het begin de duurdere optie zijn, maar zal op den duur een stuk voordeliger uitpakken.

Vergoed door de verzekering?

Overbeharing kán vergoed worden door de ziektekostenverzekering, maar dat is alleen het geval wanneer officieel sprake is van abnormale haargroei. De eisen van de verzekeraar kunnen weleens hoger liggen dan jij redelijk vindt, maar als de behandeling toch als cosmetisch wordt beoordeeld in plaats van medisch geindiceerd, vis je helaas achter het net. Dan nog staat vragen vrij; overleg met je huisarts.

Laser

Laserbehandeling is een van de krachtigste methodes om min of meer blijvend met ongewenste beharing af te rekenen. Zowel qua hardheid voor de huid als wat betreft effectiviteit is veel verbeterd in de nieuwe generaties laserapparatuur. Dan nog zijn er kanttekeningen te plaatsen. Ten eerste is het, zoals gezegd bij het onderdeel IPL, geheel persoonlijk of de laser voor jouw huid- en haartype tot goede resultaten leidt. Garanties worden niet gegeven. Ook is er geen sprake van 100% definitieve verwijdering van het haar. Het is mogelijk dat na afloop van de serie behandelingen - grofweg een stuk of acht - een bevredigend resultaat is gehaald. Maar het kan ook dat er ongeveer 70% van de haartjes is verdwenen, en dan hangt het van je eigen smaak af of je daar gelukkig mee kunt zijn. Evenals bij IPL het geval is, moet na afloop van de behandeling sowieso pakweg een keer per jaar een onderhoudsbehandeling worden gedaan.

Feiten over ongewenste beharing bij vrouwen

  • Overbeharing komt bij één op de tien Europese vrouwen voor
  • Overbeharing is bij Aziatische en Meditterane vrouwen gebruikelijker
  • Onder invloed van hormonale veranderingen, heeft zelfs 80% van de vrouwen na de menopauze last van overbeharing
  • Bron: Gezondheidsplein.nl

Lees verder

© 2009 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Haren rond je tepelsHaren rond je tepelsJe hoort er maar weinig vrouwen over: haartjes rond de tepels. Maar wat als je zelf "gezegend" bent met donkere, zwarte…
Ingegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes behandelenIngegroeide haartjes kunnen er lelijk uit zien en pijn zijn. Ze worden veroorzaakt door haartjes die terug in huid groei…
Overbeharing bij vrouwenOverbeharing bij vrouwenEr zijn nogal wat vrouwen die de haren weg laten halen. Enerzijds omdat ze het gewoon mooier vinden en anderzijds dat ze…
Buikhaar ontharen (buikstreep navel tot schaamhaar)Buikhaar ontharen (buikstreep navel tot schaamhaar)Sommige vrouwen hebben er last van. Donkere haartjes die groeien van de navel tot de venusheuvel. Er zijn verschillende…

Make-up tips: Zo wordt jij nog mooier!Make-up tips: Zo wordt jij nog mooier!Modellen in glossy magazines lijken perfect. Dat komt echter vooral door een goede make-up en een goed werkend photoshop…
Zweetgeur waar komt het vandaan: alles over zwetenZweetgeur waar komt het vandaan: alles over zwetenZweetgeur, waar komt het vandaan? Want soms stink je als je zweet en soms ook niet. Feit is dat bijna iedereen zweet. En…
Bronnen en referenties
  • www.huidinfo.nl
Reacties

Linda, 09-06-2012
Hallo,
Ik heb sinds een jaar of twee, drie last van steeds terugkerende dikke haartjes op mijn wangen en op mijn kin en 'bakkebaarden.' Vooral di eop mijn wang zijn vervelend, want groeien in met alle gevolgen van dien. Ik ben elke dag wel een paa rminuten kwijt aan het epileren van gezichtsharen, maar ze komen steeds weer terug en sommige blijven dik. Als ze dun waren had ik er minder moeite mee, dus ik wil graag weten of de haartjes die dik zijn ooit dunner zullen worden of dat ik blijf epileren.
Alvast bedankt voor de reactie.
Groeten, Linda Reactie infoteur, 10-06-2012
Beste Linda,

van epileren worden haartjes in de regel niet dunner, al kan het weleens zijn dat de wortel beschadigd raakt zodat de haar zwakker wordt. Om de beharing echt weg te werken, zit je toch vast aan ofwel ipl (zeker bij dikke haren vaak niet effectief genoeg maar wel een aardig begin om te maken om af te tasten hoe je huid reageert) of laser (effectiever maar met meer kans op bijwerkingen zoals verkleuringen). Ook elektrisch ontharen is een -inmiddels wat ouderwetse - mogelijkheid, maar dat is pijnlijker dan ipl of laser, arbeidsintensiever en niet per se effectiever. Veel ipl- en laserbehandelaars geven een gratis intake. Kies er wel een die gerenommeerd is. Als je vergoeding via de verzekering kunt krijgen, werk dan via een verwijzing van je huisarts. Overigens is dit een bij vrouwen nogal gebruikelijk probleem - het is alleen vanwege ons schoonheidsideaal dat we denken dat bij vrouwen geen haren op de kin groeien.
Succes,
Maria

E. H., 26-01-2011
Op de één of andere manier komen er in 1 keer donkere nogal dikke haren tevoorschijn rond mijn tepels, ook een paar tussen mijn borsten. Ik vind het echt afschuwelijk!
Wat is de beste oplossing? Reactie infoteur, 27-01-2011
O ja, leest u ook nog even de andere reactie op dit artikel ivm eventuele dekking door uw verzekering. En tot slot: de enige reden dat wij vrouwen vol afschuw reageren op zwarte haren op het lichaam, is dat wij in een cultuur zijn grootgebracht die dit volkomen normale verschijnsel als abnormaal presenteert. Een schrale troost, maar ik wilde het toch nog even gezegd hebben.

Richardson M. A., 10-01-2011
Goede dag ik heb last van haar op mij kin, lijk op een man, ik heb de verwijs brief van mij dokter wat moet ik nu doen om zo snel mogelijk om te worden behandeld Reactie infoteur, 10-01-2011
Geachte mevrouw Richardson,
Dit zou ik u aanraden:
Eerst zoekt u een organisatie die minimaal een huidtherapeut in dienst heeft om de behandeling uit te voeren.
Dan mailt of belt u om te vragen of de behandeling gedekt wordt. Dit is namelijk afhankelijk van de voorwaarden van uw verzekering, die soms specifieke contractanten heeft. Is dit in orde, dan regelt u een consult, hetgeen meestal gratis is (let hier even op) om te bespreken wat er mogelijk en gewenst is. Onder andere is de vraag of IPL of Laser gebruikt gaat worden; ik raad zelf uit gebruikservaring eerder laser aan, zeker als u flinke overbeharing heeft.
Vervolgens kan de behandeling, als u overeenstemming heeft bereikt, beginnen.
Tot slot een tip: wees vlot. IPL en laser verdragen zich slecht met zon (zoals de behandelaar u ook zal vertellen), dus hoe vroeger in het seizoen u begint, des te beter.

Ik wens u een babyhuidje, en hoop dat u hiermee van start kunt!

Vriendelijke groet,
mariawrites

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 18-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.