Zweetgeur waar komt het vandaan: alles over zweten

Zweetgeur waar komt het vandaan: alles over zweten Zweetgeur, waar komt het vandaan? Want soms stink je als je zweet en soms ook niet. Feit is dat bijna iedereen zweet. En soms zorgt dat voor wat minder prettige situaties, want zweet kan soms heel erg stinken. Ook zijn er veel verschillen in geur van zweet. Iemand die bang is heeft een nare zweetgeur, terwijl iemand die zweet omdat hij hard werkt een veel frisser ruikende transpiratie heeft. Hoe voorkom je zweetgeuren en hoeveel zweet verlies je per dag?

Van ½ tot 7 liter zweet per dag verliezen

Mensen verliezen op een dag een halve tot een hele liter zweet. Bij warm weer of als iemand heel veel lichamelijke inspanningen verricht kan dat echter wel 7 liter zijn. De meeste mannen zweten meer dan vrouwen. Mensen die te veel gewicht met zich meetorsten transpireren ook meer dan slankere personen. Overigens zijn er ook mensen die overmatig zweten. Dit wordt hyperhidros genoemd. In dat geval produceren de zweetklieren veel meer vocht dan nodig is om het lichaam te koelen. De aandoening wordt veroorzaakt doordat de eccriene klieren (zitten in handpalmen, voetzolen en in de oksels) veel actiever zijn dan ze eigenlijk zouden moeten zijn. Het zweet dat iemand produceert met die aandoening is echter wel zonder geur. Het lastige is dat iemand voortdurend met natte plekken rondloopt en een vochtige hand geeft.

Zweten: het lichaam koelen

Zweten is een manier om het lichaam te koelen. Transpiratievocht bestaat uit water met zout en afvalstoffen. Met zweten verdampt het vocht op de huid en daardoor koelt de mens af.

Zweetgeur en het voorkomen ervan

Zweetlucht ontstaat als het zweet uit de apocriene zweetklieren in aanraking komt met bacteriën op de huid. Appocriene zweetklieren ontwikkelen mensen pas als ze in de pubertijd komen. De geslachtshormonen zijn daar verantwoordelijk voor. Kinderen die nog niet in de pubertijd zitten, stinken dus nooit naar zweet. Volwassenen kunnen de geur proberen in te perken door vooral veel te wassen. De vermenging van zweet met de bacteriën zorgt namelijk voor de geur. Als de bacteriën worden verwijderd, is er dus ook geen zweetlucht. Bovendien zorgen deodorants ervoor dat de geur niet vrijkomt. De sprays, rollers of crèmes moeten dan wel op een schone en droge huid worden aangebracht, anders werken ze niet. Iemand die al bezwete oksels heeft en dan deodorant aanbrengt maakt ze alleen natter en dat brengt geen soelaas. Eten met heel veel kruiden en alcohol kunnen de zweetgeur erger maken. Iemand die veel water drinkt of veel groenten en fruit met vocht erin (watermeloen, komkommer enz) verdunt het zweet als het ware. Ook daardoor ruikt het minder sterk.
De okselharen scheren is ook een middel om zweetgeuren te voorkomen. Op de haartjes vormen zich zomaar koloniën bacteriën en dat veroorzaakt nu net weer die specifieke geur.

Teveel zweten de remedies

  • Mensen die te veel zweten kunnen gebruik maken van anti-transparanten. Hierin zitten aluminiumzouten die de zweetkanalen op de huid samentrekken en zelfs gedeeltelijke sluiten. Punt is wel vaak dat als de okselzweetklieren zo worden behandeld, het zweet er dan in een ander deel van het lichaam weer uitkomt. Bovendien zijn anti-transparanten niet voor iedereen geschikt. Het zijn middelen die er voor zorgen dat mensen meerdere dagen niet zweten op een plek, maar ze veroorzaken soms ook irritatie.
  • Iontoforese kan ook helpen. Daarbij worden stroomstootjes via zout door de huid geleid. De zweetklieren worden daardoor tijdelijk afgesloten.
  • Ook wordt wel het geneesmiddel oxybutynine voorgeschreven. Dit is eigenlijk een middel dat ongecontroleerd plassen tegengaat.
  • Het inspuiten van botox op de plaats waar veel gezweet wordt, boekt ook goede resultaten. De injecties zorgen er voor dat de zenuwen naar de zweetklier lam worden gelegd. Daardoor kunnen ze geen zweet meer produceren. Het nadeel is dat de behandeling steeds herhaald moet worden want de botox is na een aantal maanden uitgewerkt.

Voorkomen van rare plekken in kleding

Soms is wel heel erg zichtbaar dat iemand het moeilijk heeft met een situatie. De natte plekken onder de oksels verraden dat. Wie dat niet wil kan een aantal maatregelen treffen. Zo is het beter om katoenen kleding te dragen. Deze stof neemt het zweet op en koelt veel meer dan bijvoorbeeld synthetische stoffen. Wat wijdere kleding aantrekken wil ook wel helpen, daarin is zweet gewoon minder goed zichtbaar. Is toch een strak shirt nodig, dan is een okselpad een oplossing. Die worden in de kleding geplakt en absorberen zo het zweet waardoor er niets meer zichtbaar is.

Transpireren in de overgang

Veel vrouwen transpireren in de overgang veel meer dan daarvoor. Het kan zelfs zo erg zijn dat ze ´s nachts hun bed moeten verschonen. Afgezien van medicijnen met hormonen is er aan deze opvliegers niet zoveel te doen. Sommige voedingsmiddelen zouden de opvliegers kunnen verhevigen. Dit zijn koffie, thee, pittig eten en alcohol. Door het eten van peulvruchten, granen, noten, groente en fruit zouden de aanvallen wat kunnen verminderen.

Uit welke oksel zweten

Mensen zweten niet uit elke oksel evenveel. Iemand die rechtshandig is, zal daar eerder klotsende oksels hebben, iemand die alles met links doet zweet daar het meest.
© 2009 - 2022 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zweetklieren: eccriene zweetklieren, apocriene zweetklierenZweetklieren: eccriene zweetklieren, apocriene zweetklierenZweten heeft een belangrijke functie. Maar niet iedereen zweet evenveel en even snel. Bovendien zijn er nog twee maniere…
Overmatig zweten, wat te doen?Overmatig zweten, wat te doen?Overmatig zweten kan als heel lastig ervaren worden. Mensen schamen zich er soms voor en nemen extra kleding en antitran…
Overmatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesOvermatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesZweten, ook wel transpireren genoemd is onder andere nodig om ons lichaam op temperatuur te houden. We zweten via twee s…
Zweten is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaamZweten is een natuurlijke reactie van het menselijk lichaamTranspiratie of zweten is een natuurlijke én waardevolle reactie van het mensenlichaam. De temperatuur van het menselijk…

Overbeharing bij vrouwen: een beauty-taboeOverbeharing bij vrouwen: een beauty-taboeOverbeharing bij vrouwen is in de meeste gevallen feitelijk een verkeerde term. 'Over-' betekent immers een 'teveel', ne…
Beauty: Kunstmatige krullenVeel mensen met krullen snakken naar een stijl haar, al is het maar voor een keer, maar nog veel meer mensen (en dan voo…
Reactie

Nurdi, 01-02-2014
Mijn dochter van 11 jaar zweet overmatig. Haar zweetgeur ruikt zeer smerig. Zij gebruikt deo, maar dan wil het maar niet helpen. Zij wordt hierdoor ernstig gepest. Wat kan ik eraan doen. Reactie infoteur, 04-04-2014
Naar de dokter met haar gaan. Er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 01-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.