Feestmake-up? Drie stappenplannen, met bijpassend kapsel
Partytime? Jouw droom om op een feestje te schitteren als een ster, wordt vervuld met deze drie party-looks. Kies voor glans en glitter, naturel of klassiek. Een mooie feestmake-up is op zich niet heel moeilijk met een helder stappenplan. Van basis tot finish, je hoeft de 'gebruiksaanwijzing' alleen maar te volgen. Begin nu en oefen vooraf een paar keer tot je tevreden bent, dan kan op de dag zelf weinig misgaan!
Partylook 1: glans & glitter
Hoe gek het ook klinkt, glans en glitter draait om subtiliteit. Het idee is om je gezicht te laten oplichten, maar niet als een kerstboom. Deze look is perfect voor gelegenheden waarbij jij in de spotlights staat, en/of er iets met extra glamour gevierd mag worden: oud-en-nieuw, kerst, maar ook je verjaardagsparty.
Basis
De basis voor deze look is geen glanzende foundation, want glitter en glans draait om accenten. Gebruik bijvoorbeeld een romige maar natuurlijke en matte (mousse)makeup, zoals van Biotherm of Maybelline. Dan kan alle aandacht naar je glossy mond, ogen en eventueel wangen.
Ogen
Allereerst komt op je oogleden metallic oogschaduw (bijvoorbeeld goud of zilver), die je tot iets erboven uitwerkt. Eventueel zelfs laten uitlopen in een héél dun laagje tot helemaal onder je wenkbrauw. Onder je onderste wimperrand zet je ook een dunne lijn ermee. Tegen een metallic kleur moet altijd iets afsteken om deze power te geven. Zet dus rond je hele oog een lijntje met een donkere kleur als donkerbruin of (bijna-)zwart. Neem bijvoorbeeld het 'eyelinerpotlood' Smokey Black (Max Factor Colour Perfection). Extra langhoudende look nodig? Breng, nat of droog, donkere oogschaduw aan met een fijn, stevig kwastje. Enkele lagen mascara, en je ogen schitteren.
Wangen
Je wangen laten stralen, kun je op twee manieren doen. Of je neemt een glossy blush, maar gebruik dan wel weinig om het hamsterwang-effect te vermijden (glans maakt boller ofwel haalt vormen naar voren). Of doe eerst je favoriete matte blush op, en laat de 'appeltjes' van je wangen iets oplichten met wat glanspoeder.
Lippen
Er zijn volop metallic lipsticks verkrijgbaar dit seizoen, praktisch alle cosmeticahuizen hebben ze. Of gebruik een warme tint als zachtoranje, die combineert perfect met goud en glitter. Middenop je onderlip kun je een beetje goudpoeder of metallic lipstick doen, voor volheid en een glanseffect. Daarop een glossy topcoat (bijv. Lancôme).
Haar
Bij de glans en glitter look kan véél. Zoals engelachtige krullen á la Shakira, of losse golvende manen zoals van Jessica Simpson of Eva Longoria. Maar ook bij steil en glad haar is deze look prachtig, omdat je make-up op zich al voldoende aandacht trekt.
Max Factor's film-makeup artist Graham Johnnston (Keira Knightley, Liv Tyler), over party make up: 'Alles draait om glans en glitter. Een glanzende lipgloss, zoals Silk Gloss Sheer Frost Lipgloss in kleur Silver Frost (Max Factor), geeft direct een glamoureffect. Breng die in twee keer aan, vanbinnen naarbuiten. Eerst op het volle gedeelte van je lippen doen, en dan naarbuiten uitwerken om je lippen te 'omlijnen'. Transparante glitter-nagellak is ook heel feestelijk. Alleen, of over feestelijke kleuren als rood of prune.'
Partylook 2: (bijna) natuurlijke schoonheid
Geweldig, al die gaven van Moeder Natuur. Maar je wilt haar soms een handje helpen. Een naturel look (kampioen in deze sport: Liv Tyler) is supergeraffineerd, omdat schijn bedriegt. Je kunt je looks optimaal 'bijwerken', maar toch de indruk wekken dat je zo uit je bed komt. Nou ja, bijna. Perfect voor gelegenheden waarbij je mooi wilt zijn maar iemand of iets anders in de schijnwerpers staat: zoals film(premieres), andermans verjaardag of theaterbezoek.
Basis
Wat een fantastische uitvinding: primer (o.a. MAC, Estée Lauder). Die maakt je huid zacht en glad, verdoezelt oneffenheden, en bereidt optimaal voor op je make-up - zodat je des te minder nodig hebt. Reken als vuistregel erop, dat je van je primer en foundation samen totaal evenveel nodig hebt als gewoonlijk van je foundation alleen. Breng de foundation ook aan op je lippen, en dat geldt ook voor je eventuele (transparante!) poeder. Waarom, volgt.
Ogen
Wenkbrauwen geven je gezicht uitdrukking, zelfs al zou je helemaal geen oogmakeup gebruiken. Epileer ze enkele avonden tevoren of ga naar de schoonheidsspecialiste, zodat je op de dag zelf niet met irritaties en vlekjes zit. Kleur ze zorgvuldig in met wenkbrauwpoeder. Met sjabloon als ze van nature weinig vorm of kleur hebben, of je nog niet zo handig bent met wenkbrauwpoeder. In je arcadeboog, waar de natuurlijke 'schaduw' valt, komt een lichtbruine oogschaduw. Op je wimpers één laag mascara, of alleen vaseline.
Wangen
Dé naturel wang: vorm of kleur, maar niet beide. Vorm á la diva, door je wangen hol te zuigen en een klein beetje terracottapoeder of bruinachtige rouge in de holtes aan te brengen: dat definieert je gezicht (niet doen als je gezicht al wat mager is).
Liever kleur? Kies rouge dichtbij je eigen huidkleur. Je naturel tint zie je bijvoorbeeld als je uit de winterkou komt of gesport hebt.Op de bolling van je wangen komt een kleine hoeveelheid rouge. Neem daarvoor met een grote kwast wat poederrouge, klop de kwast licht uit op je hand en breng aan wat er nog op zit.
Lippen
Nu het antwoord op de nijpende vraag waarom je je lippen ook 'in de basis' gezet hebt: met weinig kleur je lippen tint en vorm geven, gaat het best als de natuurlijke kleur vooraf eerst weggewerkt is.
Vul je lippen helemaal in met een naturel gekleurd lippotlood, of een net iets rozer/roder dan je lippen zelf. (Perfecte mond? Skip het lippotlood.) Breng lipstick aan in dezelfde naturel-kleur. Glossy, want dat is glamourous én nooit zwaar dekkend. Dus heel natuurlijk.
Haar
Krullen, slag of steil, het beoogde effect is naturel maar dan net wat mooier. Zet het bijvoorbeeld op klittenbandrollers; bij het verwijderen ga je er met je vingers door en je hebt een natuurlijke bos volle golven. Of geef het extra glans door te wassen met glansshampoo, en er na het wassen een paar druppels glansserum in te masseren of glansspray te gebruiken.
Partylook met gel
Engelse tv- en catwalk hairstylist Michael Douglas: 'Gel is niet alleen voor kort haar. Het definieert ook krul en slag in je langere haar. Kneed een kleine hoeveelheid in je haar als het nog nat is, geconcentreerd op de punten. Laat het zo opdrogen. Gel is voor langer haar een zogenaamd 'finishing product:' je gebruikt het als laatste stylingproduct. Maar als je kort haar hebt kun je het ook indoen en dan verder stylen.'
Partylook 3: de classic
Met deze classic look straal je klasse uit die altijd toepasselijk is, maar wel de nodige glamour heeft. Bij een klassieke look ligt de nadruk op goed gedefinieerde, aandacht vragende ogen en een perfect gevormde en gekleurde mond. Je kunt de basics aanpassen aan je eigen smaak.
Basis
Zin in filmsterrenglamour? Voor filmsets is een dikke laag foundation leuk, in het echte leven zit dat anders. Glamour zit hem in beperking. Dus kies een basis alleen wat dekkender als je last hebt van onregelmatigheden of kringen. Concentreer je op het lokaal aanstippen van de probleemplekken met concealer. Houd je foundation anders transparant, zodat je je kunt uitleven op ogen en mond. Over die laatste gesproken: net als bij de naturel look, je lippen meenemen bij het aanbrengen van foundation en poeder.
Ogen
Om je ogen te laten stralen, werk je een heel zachtbeige of offwhite oogschaduw over je hele ooglid en tot aan je wenkbrauw uit. Om je arcadeboog diepte te geven, breng je hier een bruine of grijsachtige oogschaduw in aan. Daarna definieer je de vorm van je ogen. De ultieme diva-ogen maak je met eyeliner. Als je wilt mét het Marilyn Monroe-streepje, schuin naar boven uitlopend in je buitenste ooghoek. Tijdlozer en zachter, maar wel veel minder lang houdbaar, is het effect van kohlpotlood. Enkele stevige lagen mascara en klaar ben je.
Wangen
Een klassieke look is compleet door wilskrachtige jukbeenderen. Heb je ze niet, dan maak je ze. Benadruk de holtes van je wangen met een faceshaper. Op je wang zelf komt een zachtroze rouge of glanspoeder.
Lippen
Klassieke lipkleur aller tijden? Rood uiteraard (prachttinten o.a. bij Guerlain en Chanel). Op een basis van foundation en poeder houdt deze veel beter. Door ook je lippen eerst helemaal te tekenen en in te kleuren met rood lippotlood, creeer je een barriere tegen uitlopers en weghappers. Pas dan komt de lipstick eroverheen: niet superglossy (=uitlopergevoelig) maar (bijna)mat.
Haar
Je haar kun je in een stylish vorm brengen en met lak licht fixeren, of á la Marilyn Monroe zo verankeren dat er zonder schade een mus op kan doodvallen. De Engelse tv-haarstylist Michael Douglas ('The Stylistic') geeft deze gebruiksaanwijzing voor het basiskapsel. Geef je haar volume met klittenbandrollers, borstel voorzichtig uit en toupeer voor extra volheid. Bovenop je hoofd, dichtbij je haarwortels, is de klassieke plek hiervoor. Geef extra aandacht aan het haar boven je voorhoofd, dat moet echt vol zijn. (Beetje actualiseren? zet de voorste lok eventueel vast in een bolvorm, dit eighties-idee is namelijk terug.) Kam voorzichtig de bovenste laag glad over het getoupeerde haar en doe je best met de bus haarlak.
De perfecte klassieke look
Zin om de klassieke look te updaten of persoonlijk te maken? Verwissel de rode lipstick voor een intense kleur met paarstinten erin, of driedimensionale glittereffecten. Meer subtiel en zacht wordt de klassieke look met een 'nude' of zachtroze lipstick. Of gebruik gekleurde (paars, groen) in plaats van bruine of grijze oogschaduw. Belangrijk voor je haar: naturel haar mag halverwege de avond best een eigen leven gaan leiden, klassiek gestylede kapsels niet. Tv-haarstylist Michael Douglas: 'Vocht, zoals van regen of transpiratie, is dé vijand van alle haarstijlen. Haarspray met polymeren, zoals Rock 'n Hold Spray (Wella), stoot vocht af en houdt je haar in model.'