Gezichtspoeder: do's, don'ts en trucs

Gezichtspoeder: do's, don'ts en trucs Gezichtspoeder bestaat in allerlei soorten en texturen. Terwijl foundation of camouflagestick vrij veel aandacht krijgt als het gaat om het verfraaien van de huid, horen we vaak minder over de mogelijkheden van poeder. Dat is een gemiste kans, want poeder doet veel! De bekendste soort gezichtspoeder is die, om je gezicht een mooie zijdezachte matheid te geven. Veel minder bekend is corrigerend gezichtspoeder tegen huidverkleuringen, kringen of een matte huid. De do's, de dont's en de trucs.

Wat doet matterend gezichtspoeder?

Uiteraard werkt matterende poeder tegen glimplekken op gewraakte gebieden als neus en voorhoofd. Maar volgens de aloude cosmeticaregel 'glans haalt naar voren, schaduw en matheid verdoezelt' is een matterend poeder ook een niet te versmaden bondgenoot bij het camoufleren van huidoneffenheden zoals pukkels en een grovere huidstructuur. Ook littekens vallen wat meer weg bij gebruik van matterende poeders.

De werkwijze

Een van de meestgemaakte vergissingen bij het gebruik van poeder, zit 'm in de manier van aanbrengen. Je bent geneigd om het meegeleverde mini-donsje te nemen, en de poeder over het gezicht te vegen. Omdat een poeder echter aangebracht wordt over de basismakeup, veeg je onbedoeld foundation en eventuele camouflage weg, mede omdat de gratis poederdonsjes een weinig 'fluffy', ofwel erg dichte en harde structuur hebben. Ook is het egaal aanbrengen een probleem met deze producten en werkwijze. De juiste manier van aanbrengen begint met het gebruik van een royale poederkwast of zo'n lekkere zachte, fluffy poederdons - beide krijg je zelden of nooit bij de poeder meegeleverd, dus op naar Douglas of een andere parfumerie die dergelijke luxere producten voert. Het opbrengen verloopt het beste als je niet veegt, maar in twee stappen werkt: Stap één bestaat eruit dat je losjes een kleine hoeveelheid poeder met kwast of dons over het hele gezicht aanbrengt, stap twee houdt in dat je de poeder met lichte bewegingen in de huid drukt op plaatsen waar de huid extra mattering behoeft. Visagisten noemen dit de 'pat and press'-techniek. Onder 'press' moet je overigens wel een heel subtiele druk verstaan.

De juiste tint

Er zijn poeders in twee kleurgroepen: die voor de huidtypes met roze ondertoon, en die met een gele ondertoon. Bijna elk huidtype valt in een van deze twee categorieen, al zijn er ook mensen in wier huidkleur beide ondertonen zijn verenigd. Hoe bepaal je in welke categorie je huid valt, als dat niet meteen duidelijk is? Onder andere aan de hand van de vraag of je snel bruint (gelige ondertoon) of juist verbrandt (rozige ondertoon), en aan het bekijken welke cosmeticatinten je goed staan. Een huid met gelige ondertoon fleurt op van bruin- en oranjetinten, en zonnige pigmenten. Een huid met rozige ondertoon kan prima rozes en rozerode tinten hebben. Kun je eigenlijk alles hebben? Zoek dan een poeder die in balans is tussen roze en gele ondertonen. Heb je een donkere huid, houd je dan verre van poeders voor Europese huidkleuren. Ze maken je gezicht grijs en halen de sprankel uit je huidkleur. Jij hebt een pigmentrijk poeder speciaal voor de donkere huid nodig.

Vast of los?

De vuistregel is: losse poeder om thuis je makeup mee te doen, en vaste poeder voor onderweg, voor het bijwerken tussendoor. Dit mede vanwege de structuur van vaste poeders (moeilijker verstuifbaar over het gezicht) en de structuur van de meegeleverde minidonsjes, zoals hierboven al besproken. Alles kan, maar voor een zo professioneel mogelijk resultaat kun je je het beste aan de vuistregel 'los voor thuis, vaste poeder voor onderweg' houden.

Aanpassen

Een snelle truc om een poeder dat nét niet je huidkleur heeft alsnog de goede tint te geven, is het mengen van poeders in lichtere en donkerdere tinten. Uiteraard werkt deze truc met name voor losse poeders, bij vaste poeders wordt het schrapen en klontjes prakken. Wat ook goed werkt, is het toevoegen van een kleine hoeveelheid talkpoeder in etappes, tot de poeder de juiste kleur gekregen heeft. Zelfs de donkerste ogenschijnlijke miskoop kan hierdoor prima bruikbaar worden.

Fijne kneepjes

Bijzondere poeders zijn de gekleurde varianten, van onder andere het merk LeClerc. Deze poeders hebben wonderlijke kleuren, maar de eigenschappen zijn verrassend. Het is voor 'beginners' in poederland even oefenen met de effecten, maar het gebruik van de poeders kan bijdragen aan het camoufleren van een scala aan onregelmatigheden. Zo is een groen gezichtspoeder geschikt om rosacea ofwel roodgekleurde huiddelen te verdoezelen. Met de gele poeders zijn blauwe en paarse verkleuringen van de huid te verzachten, alsook bepaalde littekens én hyperpigmentatie. Bruine zowel als blauwe verkleuringen op de huid zijn te verzachten met een mauvekleurig poeder. Ook hyperpigmentatie en donkere kringen onder de ogen worden minder opvallend. Lavendelkleurig poeder is geschikt om gelige huidverkleuringen en hyperpigmentatie te verzachten, zowel als donkere kringen onder de ogen. Lavendelkleurige poeders zijn vooral in gebruik bij donkerdere huidtypes. Als je wilt gaan experimenteren met deze corrigerende poeders, doe dat dan een paar keer voor jezelf voor de spiegel als je 's avonds of 's ochtends toch je gezicht moet schoonmaken. Het is niet handig om met de poeders te experimenteren net voor je de deur uit wilt naar werk of afspraak; je zult net zien dat het resultaat nog niet naar wens is, en de make-up waarmee je dan de deur uit moet is niet of nauwelijks meer te redden.

(Ook) iets te verdoezelen?

Je bent de enige niet! Ruim 65% van alle vrouwen heeft vlekken, kringen en onregelmatigheden die ze liever zou willen camoufleren.
© 2009 - 2022 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende types make-up poedersVerschillende types make-up poedersMet de juiste poeder heb je geen bleek gezicht, maar zie je er stralend uit. Poeder kan worden gebruikt in combinatie me…
Foundation: welke is geschikt voor jou?Foundations. Je hebt ze dekkend, luchtig, glanzend, mat, goedkoop, duur en in kleuren die geschikt zijn voor elke huid.…
Beauty: blusherBeauty: blusherHet gebruik van de blush - ook wel rouge - op het gezicht is een tijdje minder populair geweest. Waarom? Wie zal het zeg…
Foundation gebruiken voor een rijpere huidHoe kun je foundation gebruiken voor een rijpere huid? Je wilt niet dat je rimpels zichtbaar zijn als je foundation op h…

Kleur in je haar: van subtiel blond tot smaragdgroenKleur in je haar: van subtiel blond tot smaragdgroenWat wil je in je haar? Driedimensionale effecten met high- en lowlights? Sprookjesmooi pastelroze of lila? Of zelfs een…
Borstvergroting: de behandelingBij een borstvergroting wordt de vorm van de (vrouwelijke) borsten aangepast, gewoonlijk met behulp van siliconen-implan…
Bronnen en referenties
  • Artikel van eigen hand, Celebrity Magazine
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 07-08-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.